Битва за Україну. День сімсот сорок третій

Битва за Україну. День сімсот сорок третій

Укрінформ
Сьогодні Швеція офіційно стала членом НАТО. Президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Посла України у Великобританії

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман – МЗС.

- Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі у четвер схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови – пресслужба ЄП.

- 7 березня Швеція офіційно стала новим, 32-м членом НАТО – Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр країни. У Вашингтоні прем’єр-міністр Швеції вручив американському колезі Ентоні Блінкену підписані документи щодо вступу Швеції. Це є останнім формальним кроком у процедурі, щоб Швеція вважалася повноправним членом Північноатлантичного альянсу.

- Україна закликає міжнародну спільноту відреагувати, і не лише політичним засудженням, на застосування Росією хімічної зброї проти українських захисників – заява делегації України при ОБСЄ.

***

Реакція на ворожу атаку по Одесі 6 березня

- Ракета, яку випустили російські загарбники по Одесі 6 березня, вибухнула за 500 метрів від президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса під час візиту – CNN.

- Не можна виключати, що російський ракетний удар по Одеському порту був націлений на делегацію Володимира Зеленського або Прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента.

- Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні рішуче засудила російську ракетну атаку на Одесу під час зустрічі Президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса: «Цей черговий російський акт залякування не матиме жодного ефекту та не послабить український опір, який непохитно підтримує Італія та її уряд» – посольство України в Італії.

- Речник Держдепу Метью Міллер сказав, що удар по Одесі під час перебування там Президента України і прем'єр-міністра, є нагадуванням, що Україна потребує ракет-перехоплювачів для систем ППО. І це нагадування про те, що Конгрес США повинен вжити заходів, як ми і закликали його до цього, щоб підтримати Україну в її боротьбі проти російської агресії – ЗМІ.

- Речник генсека ООН Стефан Дюжаррік охарактеризував обстріл Одеси під час зустрічі Президента України і прем’єр-міністра Греції, як «ще один приклад жахливих наслідків цього конфлікту» – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Нашим друзям потрібно прискоритися, якщо вони серйозно налаштовані на досягнення нашої спільної мети – відновлення миру в Європі. Вони мають більше інвестувати в оборонне виробництво і заборонити будь-який експорт артилерійських боєприпасів у регіони за межами Європи. Сьогодні кожен боєприпас, вироблений у Європі, має бути використаний для захисту Європи».

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії: «Росія зруйнувала домівки, лікарні та дитячі садки. Але вона не змогла зруйнувати мрію. Мрію про вільну та заможну Україну, яка посяде своє місце у серці Європейського Союзу… Путін є тим, хто скоїв воєнні злочини, він постане перед правосуддям, і вже є у Гаазі приміщення суду, яке на нього чекає».

Дональд Туск, глава польського уряду: «Мирні часи завершилися, післявоєнні часи минули. Ми живемо в нові часи – у передвоєнну епоху. Для деяких наших братів (українців – ред.)  це вже навіть не передвоєнна ера, а період повномасштабної війни в її найжорстокішому вимірі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На доменному виробництві Череповецького металургійного комбінату (ПАТ «Сєвєрсталь») стався вибух, причиною називають атаку безпілотника, було пошкоджено доменну піч – Телеграм-канал «Осторожно, новости»

- Загарбницькі війська РФ активізувалися на Оріхівському напрямку і намагаються зрізати Роботинський виступ. Загальні втрати росіян за минулу добу в операційній зоні ОСУВ «Таврія» склали 389 осіб убитими і пораненими, знищено 54 одиниць техніки – Дмитро Лиховій, начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія».

- У районі на захід від Авдіївки будують лінію оборони на другому рубежі з обшитими деревом траншеями та бетонними бункерами. На ці фортифікації зможуть відійти та іноді вже відходять українські військові, які воюють у безпосередній близькості, зараз оборона розташована на відстані близько 2 км від бригад – Дмитро Лиховій.

- У Новомихайлівці під Мар'їнкою воїни 79 окремої десантно-штурмової бригади зірвали штурм росіян та знищили 12 одиниць броньованої техніки за один раз – пресслужба бригади.

- Керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк запевняє, що оборонні споруди на правому березі Дніпра Херсонщини облаштовані так, що у російської армії немає можливості навіть наблизитися до них – «Радіо Свобода».

- Російські «воєнкори» заявили про те, що їхні вояки просунулися на кількасот метрів у глибину біля Тернів (на захід від Кремінної) та захопили декілька не зазначених українських опорних пунктів. Однак ці заяви не підтверджуються – ISW.

- Ворог не перестає намагатися штурмувати лівобережжя Херсонської області, водночас використання ворогом авіації зменшилось – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

- У складі чорноморського флоту РФ наразі на ходу більш як 30 суден, із них 10 ракетоносіїв – речник ВМС.

- Метою російських військ є захоплення міста Часів Яр у Донецькій області, однак вони навряд чи здатні провести наступ – британська розвідка.

- Інформація про нібито знищення на кордоні Херсонської області системи HIMARS та пошкодження танків Abrams, яку ширять кремлівські пропагандисти, є фейковою – Центрі стратегічних комунікацій.

- У Міжнародному легіоні Головного управління розвідки Міністерства України служать добровольці з більш як 50 країн – ГУР.

- РФ матиме достатні ресурси для ведення війни проти України з нинішньою інтенсивністю, щонайменше, ще два роки – Литовська військова розвідка.

***

- Росіяни завдали ракетних ударів по Сумах, в результаті чого травмовано одну цивільну людину та пошкоджено приміщення школи, двох медзакладів, водоканалу – ОВА.

- Рада оборони Харківщини 7 березня ухвалила рішення про примусову евакуацію родин із дітьми з двох громад Куп’янського району – ОВА.

- Уночі 7 березня російські окупанти завдали ударів безпілотниками по території навчального полігону ДСНС у Харківській області, у результаті чого пошкоджена адмінбудівля і спалахнула пожежа – ДСНС.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Харківської, Херсонської, Донецької, Дніпропетровської та Одеської областей 7 людей загинуло, 16 отримали поранення, серед яких 5 дітей – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський вручив сертифікати на отримання квартир Героям України та членам родин полеглих воїнів, які удостоєні цього звання посмертно – сайт президента.

- У країнах-партнерах заморожено близько 300 мільярдів євро російських суверенних активів, і для України метою є отримання доступу до них – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- У Києві завтра відкривають станцію метро «Дніпро», яка не працювала з початку широкомасштабної війни. Графік роботи станції з 05:41 до 22:36 – КМДА.

- Домен UKR.NET із невідомих причин був відключений реєстратором доменних імен Network Solutions – повідомлення українського порталу. Розв’язати проблему через службу підтримки реєстратора не вдалося. Однак в українському порталі висловили сподівання, що зможуть отримати більше інформації та з’ясувати причини й обставини блокування з початком робочого дня офісу американської компанії-реєстратора.

- Упродовж минулого тижня (26 лютого – 3 березня) на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), у тому числі грип та COVID-19, захворіло 155 381 людина, з них 88 364 – діти. До закладів охорони здоров’я ушпиталили 2 022 дорослих і 2 560 дітей – МОЗ.

***

- З початку року більш як три тисячі агрогосподарств отримали за різними програмами банківські кредити на розвиток – Мінагрополітики.

- Кілька енергоблоків атомних електростанцій працюють на зниженій потужності через профіцит електроенергії, який спостерігається в енергосистемі України вже другий тиждень поспіль – Міненерго.

- ПАТ «Укрнафта», що є частиною Групи Нафтогаз, працюватиме під контролем новообраної наглядової ради, до якої увійшло три незалежні члени та два представники акціонерів – Міністерства оборони України та НАК «Нафтогаз України» – пресслужба Групи «Нафтогаз».

- Міжнародне рейтингове агентство Moody’s покращило прогноз щодо рейтингу довгострокових депозитів та незабезпеченого боргу Ощадбанку з «негативного» на «стабільний» – пресслужба банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Адміністрація президента США обмірковує можливість залучити близько $200 мільйонів зі статей оборонного бюджету, аби відправити в Україну озброєння й боєприпаси – Bloomberg.

- Президент Франції Еммануель Макрон на зустрічі з лідерами партій заявив, що не існує жодних обмежень і червоних ліній у підтримці Францією України – AFP.

- Президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн висунули кандидатом на посаду очільниці Єврокомісії на другий термін – Reuters.

- Президент США Джо Байден планує 7 березня під час звернення до обох палат Конгресу з доповіддю «Про стан справ у країні» порушити питання допомоги Україні та закликати законодавців негайно ухвалити відповідний законопроект – Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому.

- Виконавча рада МВФ проведе засідання щодо третього перегляду програми розширеного фінансування (EFF) та виділення наступного траншу для України у другій половині березня – МВФ.

- Китай вважає, що для врегулювання «кризи в Україні» необхідно провести міжнародну мирну конференцію, визнану Україною і Росією, в ході якої країни мали б можливість відверто висловити свої позиції та домовитися про врегулювання суперечок – Ван Ї, міністр закордонних справ Китаю.

- Збір підписів за внесення законопроєкту про допомогу Україні та іншим партнерам на голосування в Палату представників Конгресу США в обхід спікера Майка Джонсона може розпочатись вже цього тижня – Браян Фіцпатрік, конгресмен-республіканець.

- Чеський виробник зброї Czechoslovak Group пропонує Україні, яка стикнулася зі значним браком боєприпасів, наростити власне виробництво. CSG веде переговори з українськими державними компаніями про перенесення виробництва боєприпасів і важкої наземної техніки в Україну у формі спільних підприємств – ČTK.

- Норвегія приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це близько 1,6 мільярда норвезьких крон (153 мільйони доларів) – Йонас Гар Стьоре, прем'єр-міністр Норвегії.

- Вимоги протестувальників щодо повної блокади кордону з Україною чи повної відмови від Європейського зеленого курсу є неприйнятними – Дональд Туск, глава польського уряду.

- Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок до пунктів пропуску на кордоні з Україною, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів, тому в чергах стоять 2300 вантажівок – ДПСУ.

- Президент Литви Гітанас Науседа підписав указ про позбавлення литовського громадянства артистки балету Ілзи Лієпи, яка проживає в Росії та підтримує агресивну політику президента РФ – Delfi. Разом із Лієпою громадянства Литви було також позбавлено бізнесмена Юрія Кудімова.

- Колишній президент США Дональд Трамп викликав чинного очільника Білого дому Джо Байдена на дебати, попри те, що раніше він сам ухилявся від дебатів до низки республіканських праймеріз – Bloomberg.

ВОРОГ

- МЗС Росії викликало посла США Лінн Трейсі, якій вручило ноту з вимогою припинити підтримку трьох некомерційних організацій, визнаних Росією «небажаними», та попередило про можливе видворення американських дипломатів – Телеграм-канал російського відомства.

- Суд у російському Ростові-на-Дону засудив до 20 років колонії суворого режиму українського військовослужбовця Дмитра Євгана, який втратив руки під час боїв за Маріуполь – Радіо Свобода.

- Російські спортсмени не виступлять на Олімпійських іграх-2024 у Парижі у спортивній гімнастиці. Вони втратили останній шанс потрапити на турнір навіть у нейтральному статусі – ЗМІ.

- Федеральна служба безпеки Росії 7 березня заявила, що її співробітники «нейтралізували» 49-річного громадянина Білорусі, який «підтримував Збройні сили України і готував теракт» у північно-західному регіоні Росії Карелії – «Радіо свобода».          Російська спецслужба заявила, що чоловік чинив опір при затриманні та відкрив вогонь.

- Басманний районний суд Москви продовжив до 13 червня термін арешту адвокатів загиблого опозиціонера Олексія Навального – Вадима Кобзєва, Олексія Ліпцера та Ігоря Сергуніна. Це було перше засідання після смерті Навального – Медіазона.

- У Казані палають казарми Вищого танкового командного училища, розташованого на магістральній вулиці міста – Оренбурзькому тракті. Пожежі присвоєно другий ранг складності  – Телеграм-канал Baza.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-