Битва за Україну. День сімсот сорок другий

Битва за Україну. День сімсот сорок другий

Укрінформ
Безпілотники ГУР атакували гірничо-збагачувальний комбінат у Курській області РФ. Росія вдарила по порту Одеси, коли там перебували Президент України і прем'єр Греції

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Внаслідок російського удару по портовій інфрастуктурі Одеси 6 березня загинули п'ятеро людей – Дмитро Плетенчук, речник ВМС

Візит прем’єр-міністра Греції до України і ворожий обстріл Одеси

- Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс та Президент України Володимир Зеленський зустрілися в Одесі, обговорили оборонні потреби України – Укрінформ.

- Україна та Греція розпочали підготовку двосторонньої угоди щодо безпекових гарантій і нашої співпраці – Володимир Зеленський. Греція візьме участь у відновленні культурної спадщини України, зокрема Одеси.

- Ворог атакував Одесу під час зустрічі грецького прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса із Президентом Зеленським – Укрінформ. Грецьке видання Protothema стверджує, що ціллю був кортеж Президента України – вибух стався, коли він знаходився за 150 метрів від місцеперебування грецької делегації.

- Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на зустрічі з Президентом Зеленським в Одесі став свідком російського ракетного удару по місту, він назвав це «вражаючим досвідом».

- Президент України і прем'єр-міністр Греції вшанували пам’ять жителів Одеси, які загинули 2 березня внаслідок влучання російського БпЛА у дев’ятиповерховий житловий будинок – сайт Президента.

- Президент Зеленський і прем'єр-міністр Греції Міцотакіс відвідали Спасо-Преображенський кафедральний собор, який зазнав руйнувань унаслідок російського ракетного удару – ОП.

***

- Атака безпілотників на гірничо-збагачувальний комбінат імені Варичева у Курській області Росії є спецоперацією української розвідки – Укрінформу повідомив обізнаний співрозмовник. Раніше телеграм-канал Baza повідомляв, що у Курській області Росії після атаки БПЛА палає резервуар з пальним на Михайловському гірничо-збагачувальному комбінаті у Желєзногорську, а у Воронезькій області два дрони атакували нафтобазу.

ЦИТАТИ

Олексій Данілов, Секретр РНБО: «Зусилля міжнародних посередників, які представляють потужні і могутні країни, необхідно спрямувати не на переконання України, а на повернення Росії до дій у рамках міжнародного права, а крім цього, що зараз більш важливо, ліквідацію джерел поставок підсанкційних товарів військового призначення на територію тимчасово існуючої РФ».

Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ: «Завдяки операціям зі знищення російського флоту вдалося достатньо сильно покращити безпекову ситуацію на морі… У першу чергу, наша мета була розблокувати наше море, зробити так, щоб ворог не міг впливати на наше цивільне судноплавство, яке є важливе для України, нашого експорту. Ця мета була досягнута спільними зусиллями Сил оборони України. Серед яких СБУ, ГУР, ВМС».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Служба безпеки України продемонструвала перший морський дрон, який був виготовлений завдяки масштабному волонтерському збору. Перший зразок у цій партії отримав назву «Авдіївка». Він відрізняється від попереднього покоління, в тому числі й зовнішнім виглядом. Sea baby 2024 року випуску – це дрон нового покоління, який вдосконалений і ще більш смертоносний для ворога – СБУ.

- Росія посилила наступ під Мар'їнкою і у районі Авдіївки – зведення Генштабу ЗСУ.

- За оцінками Військово-морських сил ЗСУ, українські військові знищили третину з 80 військових кораблів Чорноморського флоту РФ та «досить багато» пошкодили – Дмитро Плетенчук, речник ВМС

- На Лиманському напрямку бійці Сил спеціальних операцій ЗС України знищили черговий російський радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби «Зоопарк-1» – Командування Сил спеціальних операцій ЗС

- На даний момент Росія не має на території Білорусі достатніх сил, щоб здійснити якісь дії по відношенню до України на цьому напрямку Ситуація на кордоні з Білоруссю стабільна, переміщення техніки та особового складу не зафіксовано – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

Атака шахедів

- Сили протиповітряної оборони України в ніч на 6 березня знищили 38 із 42 ударних безпілотників типу «Shahed», якими атакувала Росія – Повітряні Сили ЗСУ.

Суми

  • пошкоджені квартири у 11 багатоквартирних будинках, дитсадок, близько 20 приватних автомобілів, зруйнована котельня медичного закладу.
  • 7 людей постраждало, серед них дитина

Хмельниччина

  • пошкоджений об'єкт інфраструктури, знеструмлені декілька населених пунктів
  • загиблих і травмованих немає,

Харківщина

  • в селі Мартове Чугуївського району влучання в будівлю закладу освіти.

Одещина

  • пошкоджено рекреаційний об'єкт, газогін та житлові будинки у приватному секторі.

***

- Росіяни атакували селище Борова Харківської області, внаслідок чого загинув 70-річний чоловік, ще семеро людей постраждали, з них – троє дітей – ОВА.

- Російські воєнні злочинці «продають» українських військовополонених на «чорному ринку» парамілітарним угрупованням, які надалі проводять власні обміни полоненими з Україною – ISW.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Харківської та Донецької областей 2 людини загинуло, 3 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський підписав закон «Про аграрні ноти», який набирає чинності з 1 січня 2025 року – сайт президента.

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив зі стратегічною радницею Інституту глобальних змін Тоні Блера та експрем'єр-міністром Фінляндії Санною Марін взаємодію в конфіскації «заморожених» російських активів – телеграм глави уряду.

- У Міністерстві оборони України привітали представлену першу Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS) із залученням України та заявили, що готові до якнайтіснішої співпраці з європейськими оборонними інституціями – МОУ.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зустрівся з колишньою прем'єр-міністеркою Фінляндії Санною Марін, яка входить до Міжнародної робочої групи з питань безпеки та євроатлантичної інтеграції України, обговорили ситуацію на фронті на перспективи вступу України до ЄС і НАТО – ОП.

- Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримав постанову щодо полонених журналістів, утримуваних Росією у заручниках – Ярослав Юрчишин, голова комітету ВР із питань свободи слова

- Начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко доручив правоохоронним органам, екологічним службам та іншим уповноваженим відомствам з’ясувати причини та наслідки пожежі на Осокорківських озерах – КМВА.

***

- Міжнародні резерви України станом на 1 березня 2024 року становили 37,05 млрд дол. США, таким чином у лютому вони скоротилися на 3,8% – пресслужба НБУ.

- Укргазвидобування пробурило нову оціночно-експлуатаційну свердловину глибиною 3885 метрів на старому родовищі. Нова свердловина забезпечує високий дебіт – близько 400 тис. куб. м газу на добу – Укргазвидобування.

- Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка розширює умови надання грантів за програмою «єРобота» на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства і тепличного господарства – сайт Уряду.

- До переліку авторизованих економічних операторів (АЕО), яким дозволено спрощене митне оформлення, вже увійшли три десятка  вітчизняних підприємств – Мінфін.

- Протягом лютого у системі Prozorro.Продажі відбулися 27 успішних аукціонів з продажу активів 6 банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Сума успішних торгів склала понад 178,7 млн грн – пресслужба Фонду гарантування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити запеклу політичну суперечку з Польщею, але також закликає блок заборонити імпорт російського зерна – Тарас Качка, заступник міністра економіки, торговий представник України.

- Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені в країні активи Центрального банку Росії на тій підставі, що Росія все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни. Ці активи будуть використані як гарантія виплати репарацій – The Guardian.

- Група американських конгресменів від обох партій після зустрічі з українською делегацією в Мюнхені на прохання останньої звернулася до міністра оборони США Ллойда Остіна із закликом передати Україні далекобійні ракети ATACMS та вирішити проблему нестачі боєприпасів – Єгор Чернєв, народний депутат України.

- Німеччина візьме участь у чеській ініціативі щодо закупівлі 800 000 артилерійських снарядів на потреби української армії – Штеффен Хебештрайт, прессекретар уряду Німеччини.

- Російські спецслужби змогли отримати запис розмови офіцерів Бундесверу стосовно ракет Taurus не завдяки цілеспрямованому шпіонажу, а в результаті тотального стеження за делегатами західних країн на авіашоу в Сінгапурі – Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН.

- Польські аграрії, до яких приєднались організації мисливців, бджолярів, шахтарів тощо, протестують у середу у Варшаві, а також інших місцях Польщі, проти ввезення української агропродукції, а також Європейського зеленого курсу. Біля Сейму Польщі сталися сутички фермерів-протестувальників з поліцією, є поранені – Укрінформ.

- Американське видання The Washington Post написало, що перша леді України Олена Зеленська відхилила запрошення Білого дому взяти участь у зверненні президента США до Конгресу через те, що її хотіли посадити поруч з Юлією Навальною. В Офісі президента України відповіли, що причина в іншому – через інші заплановані події – ЗМІ.

- Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок до пунктів пропуску на кордоні з Україною, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів. У чергах стоять 2300 вантажівок – ДПСУ.

- Президент США Джо Байден похвалив роботу своєї адміністрації, водночас попередивши, що другий термін Дональда Трампа на посаді президента означатиме «повернення до хаосу, розколу та темряви» – CNN.

- Президент Аргентини Хав'єр Мілей планує у рамках європейського турне в червні здійснити візит до України – Infobae.

- Європейський Союз продовжує наполягати на проведенні незалежного міжнародного розслідування смерті у в’язниці російського опозиційного політика Олексія Навального – Пітер Стано, речник ЄС.

- Росія спробує втрутитися у президентські та парламентські вибори у Молдові, щоб скомпрометувати вступ країни до ЄС – Александр Мустяце, голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови.

- Чинний президент США Джо Байден і його попередник Дональд Трамп, за прогнозами праймеріз, які у вівторок відбулися у 16 штатах і одній території, очікувано лідирують на висування у своїх партіях – АР.

- Національні збори Болгарії на засіданні 6 березня одноголосно прийняли відставку прем'єр-міністра Ніколая Денкова та його уряду – The Sofia Globe.

- Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі провів у середу в Сочі «важливу» зустріч з Путіним, обговоривши питання окупованої Запорізької АЕС та шляхи забезпечення її безпеки. Інших деталей зустрічі не повідомлено – Гроссі у соцмережі Х.

ВОРОГ

- Прессекретар російського диктатора Пєсков заявив, що «демократія» в Росії найкраща, і її продовжать будувати далі – росЗМІ. Він додав, що Росія завжди залишатиметься «відкритою до всіх країн, які готові до рівноправних, людських, взаємовигідних відносин».

- Представниця МЗС Росії Захарова заявила, що вимагає від європейських дипломатів пояснень, як вони збираються виконувати свою роботу, після відмови від зустрічі із Сергієм Лавровим – росЗМІ. Раніше цього тижня Лавров заявив, що посли країн ЄС відхилили його запрошення на зустріч, на якій він хотів порадити їм «не втручатися в майбутні президентські вибори у Росії».

- Десятки нафтових танкерів, які використовує Росія, припинили ходити під прапорами Ліберії та Маршаллових островів через посилення санкцій з боку США. Натомість судна почали ходити під прапором Габону – Reuters.

- Російський суд за позовом генпрокуратури визнав екстремістами українського бізнесмена Ігоря Коломойського та ексвласника Смоленського банку громадянина України Павла Шитова – Радіо Свобода. Суд розпорядився конфіскувати їхні активи, які перебувають у Росії, на користь держави. Серед цих активів – велике підприємство паливно-енергетичного комплексу ТОВ «Південгазенерджі», шість приміщень у центрі Москви та 494 земельні ділянки в Московській, Володимирській, Калінінградській та Смоленській областях загальною вартістю понад 6 мільярдів рублів ($65,5 млн).

- Семеро громадян Індії у відеозверненні заявили, що російська влада змушує їх воювати на війні в Україні на боці Росії. Відео зі зверненням семи індійців було опубліковано у соцмережі Х блогерки та журналістки індійського видання NDTV Уми Судхір – Радіо Свобода.

- У російській Туві стався вибух на Шагонарській теплоелектроцентралі, постраждала 21 людина, причиною називають недбалість – Радіо Свобода. Без тепла залишилося близько 4000 людей.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-