Битва за Україну. День сімсот тридцять четвертий

Битва за Україну. День сімсот тридцять четвертий

Укрінформ
Сили оборони знищили за день два російські Су-34. Європейський парламент схвалив надання 50 млрд євро допомоги Україні на період 2024-2027 років

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Сили оборони знищили за день два російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- Збиття кількох російських літаків А-50 за останні місяці вчергове продемонструвало нездатність росіян захистити повітряний простір – британська розвідка.

***

- Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про «коаліцію» для надання Україні «ракет середньої та великої дальності та бомб» – Le Monde.

- Європейський парламент у вівторок, 27 лютого, схвалив надання 50 млрд євро допомоги Україні на період 2024-2027 років – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

- Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що країнам G7 необхідно терміново заарештувати прибутки від заморожених російських активів і перенаправити їх в Україну – The Guardian.

- На зустрічі щодо підтримки України, яку скликав президент Франції Емманюель Макрон у Парижі, європейські лідери обговорювали можливість відправлення сухопутних військ НАТО в Україну. Консенсусу не досягнуто – LIGA.net.

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не планує відправляти війська в Україну на тлі повідомлень, що деякі західні країни можуть розглянути можливість введення військ – АР.

- Велика Британія не планує широкомасштабного розгортання своїх військ в Україні –  Reuters.

- Канцлер ФРН Олаф Шольц заперечив наявність планів союзників і партнерів про відправлення солдатів на війну в Україну – Укрінформ.

- Іспанія і Італія не погоджуються з пропозицією Франції відправити сухопутні війська в Україну і хочуть обмежити допомогу лише наданням зброї – Reuters.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Без допомоги Сполучених Штатів Україні буде не тільки важко отримати нові досягнення на полі бою, але й буде важко продовжувати утримувати оборону цього року».

Інгріда Шимоніте, прем'єр-міністр Литви: «Перемога України – це останній шанс на іншу Росію, вільну від диктатури та імперіалізму. Ту, за яку боровся Борис Нємцов. Моє послання всім, хто сьогодні оплакує Нємцова: допоможіть Україні перемогти, чого б це коштувало».

Міхал Кобоско, голова комісії Сейму Польщі з питань ЄС: «Сьогодні Україна має отримати всю необхідну підтримку з боку західного світу, тому що українці після двох років війни можуть бути стомлені та виснажені цією війною. Західний світ, який не має війни, має сьогодні підтримувати Україну військовою, фінансовою і гуманітарною допомогою не у меншій мірі, ніж це було два роки тому, а навіть у більшій».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Авдіївському напрямку Збройні сили України стабілізували лінію оборони в районах Тоненького, Орлівки і Бердичів. Відбулося 43 бойові зіткнення – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Десантники знищили колону росіян біля Новомихайлівки під Донецьком – Олександр Тарнавський. За тиждень росіяни втратили на Таврійському напрямку 30 танків і 104 ББМ.

- Спроби наступальних дій росіян у районах Новомихайлівки та Роботиного не мали успіху.

- Українські підрозділи відійшли від сіл Степове та Сєверне поблизу Авдіївки – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

- На Бахмутському напрямку тривають жорсткі інтенсивні бойові дії. Ворог намагається просуватись в напрямку Часового Яру, а саме поблизу Іванівки і Богданівки, застосовує резерви, намагається підсилювати свої війська підрозділами – «Шторм Z», «Шторм V».

- Інформаційне нагнітання ситуації навколо плацдарму на лівому березі Дніпра пов’язане з майбутніми «виборами» в РФ – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Російський дрон цієї ночі пролетів над територією Молдови кілька десятків кілометрів і знову увійшов у повітряний простір України, де був знищений силами протиповітряної оборони – Сили оборони півдня України.

- Сили протиповітряної оборони України в ніч на 27 лютого знищили 11 із 13 дронів-камікадзе та дві ракети Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

- У Новій Каховці на ТОТ Херсонщини рух опору підірвав штаб партії Путіна – Центр національного спротив.

***

- На Харківщині через нічні обстріли горіла ферма, пошкоджена школа – Харківська ОВА.

- У Сумській області внаслідок прицільного ворожого артилерійського обстрілу двоє поліцейських загинули і ще шестеро дістали поранень під час документування ними наслідків попереднього обстрілу – МВС.

- Російські загарбники упродовж доби здійснили атаки по Запорізькій, Донецькій, Херсонській області,  8 людей було поранено – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Саудівської Аравії. Темою номер один стане Формула миру – Фейсбук глави держави.

Кабінет міністрів

  • призначив Віктора Павлущика на посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції –  Тарас Мельничук, представник Кабміну у Верховній Раді.
  • ухвалив постанову «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», якою передбачене безкоштовне зубопротезування ветеранів та учасників бойових дій.
  • ухвалив постанову, реалізація якої сприятиме залученню іноземних інвестицій у будівництво нових «зелених» потужностей навіть в умовах війни в Україні – Міненерго.
  • ухвалив постанову, що передбачає поширення електронної черги при перетині кордону на водіїв легкових автомобілів.
  • ухвалив постанову, яка затверджує Положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими – Міноборони.

- Еміне Джапарова провела четверту відеозустріч із представниками країн-учасниць Кримської платформи, в якій взяли участь представники майже 50 держав та міжнародних організацій – пресслужба МЗС.

- Народні депутати працюють над законопроєктом про дезінформацію. Наразі це питання на стадії отримання пропозицій від журналістів та медіаекспертів – Ярослав Юрчишин,  голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

- Україна розраховує вже у березні отримати перший транш у межах Ukraine Facility від ЄС в 4,5 млрд євро – Мінфін.

- На реалізацію пілотного проєкту безоплатного зубопротезування ветеранів передбачено 750 млн грн – МОЗ.

- Пенсійні видатки з 1 березня 2024 року зростуть у середньому на 3 млрд грн щомісяця. Проте хвилюватися підстав нема – кошти на виплату пенсій у бюджеті запроєктовані – Оксана Жолнович, міністр соцполітики.

- Хірурга Одеської міської клінічної лікарні №11 Олександра Пилипенка посмертно нагородили орденом Данила Галицького. Він провів близько 10 тисяч операцій на фронті – Одеська міськрада

- Українським громадянам після закінчення війни із РФ потрібно буде здати бойову зброю. Це стосується і виданої для захисту держави, і трофейної зброї – пресслужба МВС.

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про запуск ініціативи RES-POL – Rapid Expert Support for Culture and Media Policies in Ukraine (Швидка експертна підтримка політики у сфері культури та медіа в Україні) – МКІП.

- Державне підприємство «Медичні закупівлі» за минулий тиждень доправило в регіони ліків та медвиробів на суму 145 млн грн –  «Медичні закупівлі».

- У Києві на ВДНГ проведуть традиційне свято «Масниця». Цьогоріч святкові вихідні припадають на 16 та 17 березня – Ліга.Новини

***

- Колишній народний депутат Сергій Пашинський заявив, що вийшов на свободу після внесення за нього підприємствами-членами Національної асоціації підприємств оборонної промисловості повної застави – Фейсбук Пашинського.

- На Миколаївщині топчиновник Укртрансбезпеки «заробляв» на перевізниках по 50 тис. грн на день – ДБР. Посадовця Укртрансбезпеки затримали під час отримання чергового хабара.

- Працівники ДБР арештували головний офіс «Сінево» у справі, яку розслідує з 2022 року – пресслужба бюро.

- За публічного обвинувачення прокуратури АРК Крим вироки отримали 9 окупаційних суддів, які зрадили Україну. Таким чином, одна із «служителів Феміди» отримала 15 років позбавлення волі, четверо – 13 та інші четверо – 12 років. Усіх їх визнано винними у державній зраді – пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя.

***

- Європейське енергооб’єднання ENTSO-E вирішило з 1 березня збільшити максимальний ліміт експорту української електроенергії з України та Молдови в країни ЄС до 550 МВт на годину – Володимир Кудрицький, голова правління «Укренерго».

- Фонд державного майна 26 лютого став власником Глухівського карʼєру кварцитів, який раніше належав російському олігарху Олегу Дерипасці – дані Contr Agent.

- Фонд гарантування виставляє на продаж активи банків-банкрутів на майже 1,5 мільярда – пресслужба ФГВФО.

- Завдяки партнерству ПриватБанку та канадської фінтех компанії RemitBee українці можуть отримувати швидкі грошові перекази з Канади – преслужба банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Нідерланди виділяють понад 100 млн євро на ініціативу Чехії щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів – Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів.

- Євросоюз до 2035 року планує здійснювати до половини оборонних закупівель всередині ЄС, змінивши тенденцію купівлі більшості військового обладнання в третіх країнах – Bloomberg.

- Фінляндія передала Україні 22 пакети допомоги і цим не обмежиться – Саулі Нііністьо, президент Фінляндії.

- Австралійський філантроп, бізнесмен і засновник гірничодобувної компанії Fortescue Metals Group Ендрю Форрест та його колишня дружина Нікола через свій фонд Minderoo пообіцяли виділити 5 млн австралійських доларів (понад $3,2 млн) на проєкти з розмінування в Україні – 9News.

- Президент Литви Гітанас Науседа заявив про відставання Заходу від Росії у виробництві військової техніки та боєприпасів – Delfi.

- Найближчим часом разом ми зможемо підготувати значне постачання боєприпасів для України, адже це найголовніше – Анджей Дуда, президент Польщі.

- Під час зустрічі у вівторок у Празі голів урядів країн Вишеградської групи (V4) – Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини – обговорювалось питання допомоги Україні – Чеське телебачення. Після саміту прем'єр-міністри публічно висловили різні погляди на повномасштабне російське вторгнення в Україну. Тоді як Чехія і Польща надають Україні військову допомогу, Угорщина та Словаччина не поділяють цієї позиції.

***

- Міністри сільського господарства країн Євросоюзу в понеділок затвердили набір швидких рішень, які покликані зупинити протести фермерів – сайт Ради ЄС.

- Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Євросоюз має відновити торговельні обмеження на імпорт українських продуктів харчування, які існували до повномасштабного вторгнення Росії в Україну –  Bloomberg.

- Польські фермери дісталися Варшави. Марш протесту зібрав до 30 000 учасників. Фермерів не влаштовує рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, а також політика ЄС «Зелений курс» – Rzeczpospolita.

- Депутати Львівської обласної ради звернулися до партнерських регіонів Львівщини в Республіці Польща щодо неприпустимості блокування польсько-українського кордону – пресслужба Львівської облради

***

- П'ять кораблів китайської берегової охорони увійшли у заборонені води навколо тайванських островів Кінмень, але залишили їх незабаром після попередження – Reuters.

- Уряд Латвії ухвалив продовжити терміни обмежень на в'їзд громадян Росії до весни наступного року – Delfi.

- Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні зазнає першої поразки на регіональних виборах з моменту приходу до влади у 2022 році після того, як лівоцентристський кандидат переміг на виборах президента Сардинії – Reuters.

- Міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік заявив, що заводи з виробництва боєприпасів Північної Кореї працюють на повну потужність, щоб постачати зброю до Росії – Yonhap News.

- Ціна біткоїна зросла на 10% за дві торговельні сесії, досягнувши максимального значення $57 250. Конкурент найпопулярнішої криптовалюти – Ether – перевищив $3275 вперше з 2022 року – Reuters.

- Перу оголосило надзвичайний стан у більшості своїх провінцій через зростання кількості випадків захворювання на тропічну лихоманку Денге – Associated Press.

***

- Центральне командування США заявило, що його сили знищили в Ємені три морські безпілотники, один повітряний безпілотник і дві крилаті ракети, які готувалися для атак у Червоному морі – Bloomberg.

- Армія оборони Ізраїлю повідомила, що виявила велику мережу тунелів ХАМАС у центральній і північній частинах Гази, які проходять під лікарнею та університетом – Times of Israel.

ВОРОГ

- Через санкції економіка РФ втратила 170 мільярдів доларів потенційного експорту – Financial Times.

- Уряд Росії з 1 березня на півроку заборонить експорт бензину та збільшить норматив продажу дизельного пального на біржі до 16%. Таких заходів хочуть вжити для боротьби зі зростанням цін на пальне – РБК.

- РФ фінансує «Російський Червоний Хрест» окремо з федерального бюджету, а співробітники організації могли знущатися з українських військовополонених у російських колоніях, розміщених у тому числі на тимчасово окупованих територіях України – Радіо Свобода «Крым.Реалии».

- Суд у Москві засудив правозахисника та співголову «Меморіалу» Олега Орлова до 2 років 6 місяців колонії за обвинуваченням у «повторній дискредитації армії» – портал Медіазона.

- Російський опозиційний політик Олексій Навальний, який помер в ув’язненні, знав про підготовку обміну та погоджувався на нього – Reuters.

- У Москві ритуальні агенції відмовляються надавати приміщення для прощання з російським опозиціонером Олексієм Навальним – Кіра Ярмиш, речниця політика.

- Сьогодні у Красноярську був ліквідований військовий злочинець Сергій Конкеєв, який убивав полонених в Україні – рух «Экстремист».

- Російський мільярдер і соратник Романа Абрамовича Євген Швідлер програв апеляцію щодо оскарження режиму санкцій Великої Британії, запроваджених після вторгнення Росії в Україну – Bloomberg.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-