Битва за Україну. День сімсот тридцять перший

Битва за Україну. День сімсот тридцять перший

Укрінформ
Україна вже другий рік протистоїть повномасштабному вторгненню РФ. Вже 730 днів спротиву. Віримо в нашу ПЕРЕМОГУ!

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

ДРУГИЙ РІК ПОВНОМАШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ РФ В УКРАЇНУ

- Прем'єр-міністри Італії, Канади та Бельгії, президентка Єврокомісії, британський екс-прем’єр Борис Джонсон прибули до Києва, щоб продемонструвати солідарність з Україною у другу річницю повномасштабного російського вторгнення – Укрінформ.

- Президент Зеленський звернувся до українців з аеропорту Гостомеля, де у цей день зібралися європейські лідери:  

  • Ми у символічному місці – Гостомелі. Саме тут Путін хотів виграти битву за нашу столицю, битву за Київ – ключову битву того бліц-кригу, який він планував. Саме тут він зазнав першої і фундаментальної поразки – Володимир Зеленський.
  • Україна у війні проти Росії захищає норми і правила, які після Другої світової війни погодив увесь світ, і вона переможе Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади.
  • Протягом цих 730 днів українці нагадують нам, що значить вірити у свободу та власну націю Джорджія Мелоні, прем’єрка Італії.
  • Битва за Гостомельський аеропорт більше не згадуватиметься як найтемніша година в нашій історії, але як початок нової ери для України та для всієї Європи – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії. 
  • Усі російські вбивці, починаючи з Путіна, відповідатимуть за все, що наробили під час війни в Україні Володимир Зеленський.
  • Під час повномасштабного російського вторгнення Україна змогла оновити свій оборонно-промисловий комплекс і вийти на новий рівень виробництва зброї Володимир Зеленський.
  • Росія після невдалої спроби захопити Київ два роки тому, зазнавала однієї стратегічної поразки за другою Александер Де Кроо, прем’єр-міністр Бельгії.

- Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн передала українським правоохоронцям 50 автомобілів Toyota 4x4 Prado – Укрінформ.

Президент Зеленський зустрівся з військовослужбовцями, які брали участь в обороні аеропорту «Антонов» та вручив державні нагороди – преслужба глави держави.

Під час пресконференції в Києві президент Зеленський заявив:             

- разом премʼєр-міністеркою Італії Джорджа Мелоні підписали двосторонню безпекову угоду;

- з премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. Документ передбачає виділення Канадою у 2024 році понад 3 млрд канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні;

- за результатами тристоронніх переговорів президента України Володимира Зеленського, глави Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і прем‘єр-міністра Бельгії Александера де Кроо досягнуто політичного рішення про відкриття переговорів щодо членства Української держави в Євросоюзі.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила:

- Європейська комісія надасть загальні рамкові умови для початку переговорів з Україною про вступ до ЄС в середині березня.

- Єврокомісія за три тижні презентує нову стратегію оборонної промисловості, яка передбачатиме інтеграцію України, а також планує відкрити інноваційний оборонний офіс у Києві для посилення співпраці.

***

Заяви західних лідерів і дипломатів, інституцій на підтримку України

- Україна переможе, а країна-агресор та всі, хто причетний до злочину війни, будуть притягнуті до відповідальності Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

- Україна, її народ та військовослужбовці демонструють мужність і стійкість у захисті Батьківщини та продовжують досягати успіхів на полі бою за підтримки й допомоги союзників по Альянсу Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

- Два роки спротиву під вогнем. Два роки надзвичайної мужності звичайних людей. Два роки, як Україна надихає світРоберта Мецола, президент Європарламенту.

- Ми твердо стоїмо поруч з Україною. Фінансово, економічно, військово, морально. Допоки країна не стане остаточно вільною – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

- Путін прагне відновити імперію, але Україна ніколи не буде перемогою Росії Джо Байден, президент США.

- Україна виживе, тому що вона сильна і мужня, і тому, що має друзів у Європі та світі. Ми пишаємося тим, що зараховуємо себе до їхніх друзів – сьогодні та в нашому спільному європейському майбутньому – Олаф Шольц, канцлер ФРН.

- Ми не допустимо, щоб Путін позбавив Україну рідної землі і свободи – Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

- Українці попри величезні труднощі та завданий їм біль демонструють героїзм, з яким їх так тісно асоціює світ – Король Великої Британії Чарльз III.

- З їхньою незламною мужністю я не сумніваюся, що українці переможуть і витіснять путінські сили – за умови, що ми надамо їм військову, політичну та економічну допомогу, якої вони потребують Борис Джонсон, колишній прем'єр-міністр Великобританії.

- Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що боротьба України проти Росії – це не тільки боротьба України, а це також важливі цінності, які відстоюються: демократія, свобода та право на самовизначення – соцмережа Х прем’єр-міністра.

- Наша підтримка не похитнеться. Нідерланди поруч з вами на кожному кроці цього шляху – Ганке Брюїнс Слот, міністр закордонних справ Нідерландів.

- Європа має надати Україні все, що можливо, включаючи далекобійні ракети, а також те, що може закупити за межами континенту – Міхаель Рот, голова комітету в закордонних справах Бундестагу.

- Президент Польщі Анджей Дуда, прем’єр-міністр Дональд Туск, глава МЗС Радослав Сікорський та багато інших польських політиків у соцмережах підкреслили солідарність з Україною у подальшій боротьбі з російським агресором.

- Ми маємо подбати, щоб у нас були можливості та ресурси надавати цю підтримку у довгостроковій перспективі. Потрібно швидко нарощувати наше оборонне виробництво Саулі Нііністьо, президент Фінляндії.

- Прага повністю підтримує суверенітет і незалежність України і закликає не боятися виступити проти тих, хто загрожує миру на всьому континенті Петр Фіала, прем’єр Чеської Республіки.

- Ми мусимо твердо протистояти Путіну – Педро Санчес, прем'єр-міністр Іспанії.

Президент Латвії висловив підтримку українцям у день початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

- Україна бореться за себе, за свої ідеали, за нашу Європу. Наша підтримка у її боротьбі не похитнеться – Еммануель Макрон, президент Франції.

- Героїзм та мужність українців, як солдатів, так і цивільних, захищають свободу всього європейського континенту, а також мир у нашій країні Мая Санду, президентка Молдови.

- Рада Україна-НАТО з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії зробила заяву, в якій вшанувала пам'ять загиблих та висловила підтримку Києву.

- «Трійка ОБСЄ», до якої входять чинний, колишній та майбутній голови Організації, а також генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід закликали Росію негайно припинити війну проти України та вивести війська з її міжнародно визнаної території.

- Данія підтримує український народ та його боротьбу за свободу і справедливість – МЗС Данії.

- У МЗС Грузії заявили про непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України – Грузия-Online.           

***

Заходи на підтримку України в світі

- У Брюссельській штаб-квартирі НАТО відбулася спеціальна церемонія з нагоди другої річниці з початку злочинної російської агресії проти України.– сайт НАТО.

- Бундестаг підняв 24 лютого над однією з башт будівлі Рейхстагу український державний прапор – Укрінформ.

- Будівлі основних установ Євросоюзу напередодні річниці повномасштабної війни підсвітили кольорами українського прапора на знак солідарності.

- Міністерство закордонних справ Німеччини переходить на нове написання української столиці. Тепер Київ позначатиметься не як Kiew, за російською транскрипцією, а як Kyjiw – МЗС ФРН.

- На сходах вокзалу Сен-Шарль в місті-побратимі Марсель (Французька Республіка) одесити розгорнули синьо-жовтий прапор – Одеська міськрада.

- У Токіо в концертній залі посольства Канади в Японії у партнерстві з посольством України відбулася прем’єра імерсивного концерту The sound of Ukraine  – МКІП.

- У відомому концертному центрі «Аудиторіум» у столиці Італії було проведено урочистий концерт, присвячений Україні – посольство України в Італії.

- В Анкарі сьогодні відбулося богослужіння, на якому вшанували пам'ять жертв російської агресії та загиблих захисників України – Укрінформ.

- Біля будинку посла РФ у Польщі висипали дві тонни гною – Reuters.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Великий народе великої країни! Неймовірно пишаюсь кожним. Захоплююсь кожним. Вірю в кожного. Будь-яка нормальна людина хоче, аби війна закінчилась. Але ніхто з нас не дозволить, аби закінчилась Україна. Саме тому до слів про завершення війни ми завжди додаємо: на наших умовах. Саме тому біля слова мир завжди звучить: справедливий. Саме тому в майбутній історії біля слова Україна завжди стоятиме слово: незалежна. Боремось за це. Вже 730 днів нашого життя. І переможемо»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Черговий російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 був збитий із зенітно-ракетного комплексу С-200. Це третя втрата російського А-50 – Укрінформ.

- СБУ і ГУР Міноборони у ніч на 24 лютого за допомогою безпілотників атакували Новолипецький металургійний комбінат у Росії, який є одним із найбільших у РФ і виробляє сировину для компаній, які займаються ядерною зброєю та балістичними ракетами. Почалася масштабна пожежа та евакуація всього персоналу заводу – Укрінформ.

- На Таврійському напрямку українські захисники уразили російський зенітний ракетний комплекс «Тор» та важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок» – Олександр Тарнавський. Загальні втрати росіян становлять: у живій силі – 312 осіб, в озброєнні та військовій техніці – 26 одиниць, не враховуючи БпЛА.

***

- У Дніпрі рятувальники завершили рятувально-пошукові роботи на місці влучання в багатоповерхівку 23 лютого. Загинули двоє людей, травмовано7 – ДСНС.

- ЗАЕС через постійні обстріли третій день працює на одній лінії живлення – Міненерго.

- Понад 2 мільйони дітей через повномасштабне вторгнення Росії виїхали з України. 528 дітей загинули від російських рук, куль, ракет, дронів. Щонайменше 1230 дітей зазнали поранень – Олена Зеленська, дружина Президента.

- За тиждень з п'яти населених пунктів Мар'їнської громади на Донеччині евакуювали всіх дітей – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.

- В Україні від початку широкомасштабного вторгнення від російських атак загинули 194 цивільні медики – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн обговорили співпрацю у сфері оборонної промисловості та скоординували наступні кроки в рамках ініціативи Ukraine Facility, яка передбачає виділення 50 млрд євро протягом 4 років – Фейсбук глави уряду. Перший транш на суму 4,5 млрд євро надійде в український бюджет вже навесні цього року.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак подякував міжнародним партнерам за запровадження санкцій проти Росії Телеграм Єрмака.

- З початку війни повноваження поліції збільшились на 80% – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

З нагоди другої річниці вторгнення Росії в Україну

  • У Музеї історії міста Києва презентували виставку «PRO ЖИТТЯ. Слова. Листи. Нотатки», де зібрані реальні історії українців, написані від першої особи у різні історичні періоди – Укрінформ.

  • Активісти руху «Жовта стрічка» вночі намалювали у Донецьку патріотичні графіті – Укрінформ.

  • Головне управління Національної поліції в Запорізькій області відкрило виставку світлин «Незламні люди війни» – Укрінформ.

  • В Одесі відкрилася благодійна фотовиставка «Крізь біль до свого» журналістки Олени Соломонової, кошти від продажу світлин та донати підуть на підтримку ЗСУ – Одеська міськрада.

  • На Красній площі Чернігова провели мітинг рідні та близькі нацгвардійців, які захищали Чорнобильську АЕС та потрапили в полон – Суспільне.

***

- Станом на сьогодні порти Великої Одеси продовжують забезпечувати експорт української продукції. Наразі в порту Одеси стоять 10 суден, ще 18 – у Чорноморську, та 5 – у Південному. Ще 7 суден прямують на вихід з портів – портал MarineTraffic.

- Перші контейнерні каравани з українською агропродукцією будуть відправлені в порт Констанца найближчими днями - Інтерфакс-Україна.

- Українці почали відмовлятися від польських товарів через страйки європейських фермерів проти постачання української агропродукції – Укрінформ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Велика Британія виділить упродовж року 245 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 280 млн євро) на закупівлю та виробництво артилерійських снарядів для потреб України – сайт британського уряду.

- Євросоюз до кінця березня планує поставити в Україну майже 170 тисяч артилерійських снарядів і працює над подальшим збільшенням обсягів постачання – соцмережа Х міністра закордонних справ.

- Міністри закордонних справ України і Нідерландів Дмитро Кулеба та Ганке Брюїнс Слот обговорили на полях засідання Генеральної асамблеї ООН постачання Україні артилерійських снарядів – соцмережа Х Кулеби.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Іспанія надасть Україні новий пакет військової допомоги, що включатиме боєприпаси – соцмережа Х міністра.

- Відсутність росіян на сесії ПА ОБСЄ сприяла конструктивнішій взаємодії – Микита Потураєв, очільник української парламентської делегації в ПА ОБСЄ.

Ситуація на польсько-українському кордоні

  • Україна розробила та пропонує Польщі «план взаємопорозуміння» для деблокади кордону – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

  • Польські протестувальники тимчасово зупинили блокування ПП «Зосін-Устилуг» з 03:00 24 лютого у зв'язку з річницею початку війни в Україні – Інтерфакс-Україна.

  • На польській залізничній станції Дорогуськ 24 лютого невідомі пошкодили вантажні вагони з бобами, і це вже третій випадок псування української агродукції на кордоні – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

  • Заблокованим у пунктах пропуску «Корчова – Краківець» та «Медика – Шегині» українським водіям доставили 500 порцій гарячих обідів та продуктові набори – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

***

- Президент США Джо Байден обговорив із президентом Франції Еммануелем Макроном загрозу з боку Росії, яка продовжує свою агресію, а також підтримку України в умовах, коли Конгрес Сполучених Штатів затягує із ухваленням відповідного законопроєкту – Білий дім.

- Північна Корея від вересня минулого року відправила до Росії понад 10 тисяч контейнерів із боєприпасами або матеріалами – Держдепартамент США.

ВОРОГ

- Тіло російського опозиціонера Олексія Навального, який загинув у в’язниці, віддали матері – Кіра Ярмиш, прессекретар політика.

- У Москві помер голова Верховного суду Росії В'ячеслав Лебедєв, якому було 80 років, він очолював ВС із 1991 року – The Moscow Times.

- РФ уже втратила в Україні стільки військових і техніки, скільки мала на початку вторгнення – розвідка Британії.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-