Битва за Україну. День сімсот двадцять сьомий

Битва за Україну. День сімсот двадцять сьомий

Укрінформ
В Україні відзначають День Героїв Небесної сотні. Україна планує використовувати додатковий маршрут через Дунай для експорту через польську блокаду кордону з ЄС

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот двадцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні. Його встановлено згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

  • Президент  Зеленський разом зі дружиною Оленою вшанували пам'ять героїв Небесної сотні біля пам’ятного хреста в центрі Києва – пресслужба ОП.

  • На алеї Героїв Небесної сотні у Києві відбувся церемоніал вшанування пам’яті загиблих десять років тому учасників Революції гідності. Захід проходив біля каплиці Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників – Укрінформ.

  • Низка послів у Києві взяли участь у пам’ятних заходах до 10-ї річниці масового розстрілу протестувальників на Майдані та опублікували свої заяви з цього приводу – «Європейська правда». 

  • Світовий конгрес українців (СКУ) разом з українцями у всьому світі вшановує Героїв Небесної Сотні – сайт СКУ.

Заяви і заходи з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

  • Сполучені Штати підтримували Україну під час Революції гідності десять років тому і непохитно стоять з Україною сьогодні Бріджит Брінк, посол США в Україні.
  • Велика Британія завжди буде на боці хоробрих українців та продовжуватиме підтримувати вашу боротьбу проти тиранії Ніколас Гаррокс, заступник посла Великої Британії в Україні.
  • На Майдані Незалежності у Києві відкрито фотовиставку «Майдан Січ. Так почалася війна» – Укрінформ.
  • У Haliç Su Spor Merkezi у Стамбулі (Туреччина) пройшов захід «Від серця до серця, Україно», присвячений другій річниці від початку повномасштабної війни Росії проти України Українське товариство взаємодопомоги в Стамбулі.
  • В Українській греко-католицькій церкві в Дубліні (Ірландія) вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні.
  • В українських освітніх хабах Румунії цього тижня було організовано та проведено «Урок миру – 24 лютого», до якого долучилися понад 3000 українських дітей, які тимчасово перебувають у країні посольство України в Румунії.

***

Продовження візиту прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Японії

  • Українсько-американський інвестиційна компанія Horizon Capital залучила інвестиції на суму 20 млн дол від Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), що є першим залученням коштів з Японії – пресслужба Horizon Capital.

  • Денис Шмигаль обговорив кроки з реалізації домовленостей України і Японії з представниками японського бізнесу – Фейсбук глави уряду.

  • На зустрічі з міжпарламентською групою дружби «Японія-Україна» обговорили питання співпраці держав у відновленні України – Денис Шмигаль.

***

- Перша у 2024 році зустріч лідерів держав «Групи семи» відбудеться в онлайн-форматі 24 лютого, у другу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. На зустріч запрошений Президент України Володимир Зеленський – «Європейська правда».

- Єврокомісія анонсувала пакет фінансування обсягом 83 млн євро на різні гуманітарні проєкти для підтримки українців в умовах російської агресії – пресслужба Єврокомісії.

- Рада Європейського Союзу продовжила на рік санкції проти Росії – Офіційний журнал ЄС.

- Євросоюз залишив Росію у «чорному» списку країн, які не співпрацюють у сфері оподаткування – сайт Європейської комісії.

- У Палаті представників США представили змінену версію пакета заходів з надання допомоги Україні та Ізраїлю, а також убезпечення кордонів – The Hill.

- Постійна рада ОБСЄ проведе 23 лютого спеціальне засідання у зв’язку з другою річницею повномасштабного вторгнення Росії в Україну – Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Сьогодні Україна вшановує пам’ять про подвиг Героїв Небесної Сотні. Це пам'ять, яку ми бережемо і яку збережемо. Пам'ять, яку вшановуємо сьогодні не на словах. Відвага, яку ми примножуємо сьогодні на полі битви, у боротьбі, яка триває, у війні, яка йде сьогодні, у єдності, яку ми не втратили і яка вказує нам шлях далі».

Інгріда Шимоніте, прем'єр-міністр Литви: «Вони (Герої Небесної сотні – ред.) протистояли спробі затягнути свою країну в морок «сфери впливу» Росії, що в методичці Кремля означає ліцензію на підкорення, вбивства і тортури. Через 10 років після Майдану залишається незмінним те, що Росія не має права вето на рішення українського народу».

Ян Ліпавський, міністр закордонних спав Чехії: «20 лютого 2014 року. 10 років. Вони (Росія – ред.) вкрали Крим, вкрали Донбас, а тепер вони хочуть вкрасти всю країну. Ми не повинні цього допустити».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Темп російських наступальних операцій під Авдіївкою різко сповільнився. У найближчі тижні Росія, ймовірно, намагатиметься поступово розширити свій територіальний контроль за межі Авдіївки – Інститут вивчення війни (ISW).

- На Авдіївському напрямку ворог знову вчиняє спроби наступальних дій малими штурмовими групами. Українські захисники відбили дев'ять атак біля Ласточкиного, Сєверного, Первомайського та Невельського – генерал Олександр Тарнавський.

- На Донецькому та Запорізькому напрямках російські окупанти чотири рази застосували боєприпаси, що містять отруйні речовини, у зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» – бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Російському пілоту Максиму Кузьмінову, який минулого року в рамках спецоперації ГУР перегнав з Росії військовий гелікоптер Мі-8, пропонували залишитися в Україні. Він точно тут був би захищений – Олексій Данілов, секретар РНБО.

- Росіяни запустили по Україні 23 «Шахеди», а також ракети С-400 і Х-31. ППО збила всі БпЛА – командування Повітряних сил.

- Поблизу Роботиного росіяни розстріляли трьох українських військовополонених. Розпочато розслідування – Офіс генпрокурора.

- Міжнародний штаб допомоги українцям передав військовим 500 FPV-дронів – Донецька ОВА.

- Головне управління розвідки МОУ запускає оновлений «Головний бот розвідки» для отримання інформації про сили та засоби ворога, дислокацію російських високопосадовців і колаборантів – ГУР.

- Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав листи до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН для з’ясування всіх обставин розстрілу на опорному пункті «Зеніт» важкопоранених українських захисників – Телеграм Лубінця.

- У тимчасово окупованому Донецьку 20 лютого пролунали потужні вибухи. Зафіксовано пожежу в районі будівлі так званого уряду ДНР – ЗМІ.

***

- Російський дрон влучив у приватний будинок, загинула сім'я з п'яти осіб. Ворог завдав удару по Новослобідській громаді Конотопського району Сумської області. Загинули двоє людей – Сумська ОВА.

- Україні вдалося повернути додому ще 11 дітей з Росії та тимчасово окупованих територій – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • подякував Швеції за новий пакет військової допомоги на понад 680 млн доларів – мережа Х глави держави.
  • у зверненні до учасників слухання Гельсінської комісії США сказав, що реальне закінчення війни неможливе без повного відновлення справедливості, путінська держава має бути засуджена за свої злочини так само, як і свого часу нацизм – Укрінформ.

- Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка дозволила створення «Українського логістичного пункту» поза межами України для координації транспортування військових вантажів – Міноборони.

- Колишній президент Швейцарії, кандидат на посаду генерального секретаря Ради Європи Ален Берсе прибув до Києва – посольство Швейцарії в Україні.

- Нерозкритими досі залишаються вбивства на Майдані 22 січня Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника – Олексій Донський, начальник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора.

- Завдяки позовам Міністерства юстиції України щодо застосування санкцій до російських груп, олігархів, депутатів, чимало з них втратили свої активи на території України – Денис Малюська, міністр юстиції. Про це в інтерв’ю Укрінформу.

- Російська влада готується видати злочинцям, що сприяли окупації Криму, знаки «В ознаменование десятой годовщины воссоединения Крыма с Россией», – і цим вона допомагає виявити осіб, що вчинили тяжкий злочин проти України – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

- Протягом 2023 року у країні зареєстровано 483,2 тис. безробітних, що на 45,6% менше, ніж роком раніше – Держслужба зайнятості.

***

- Колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу повідомили нову підозру у державній зраді – за організацію побиття студентів на Майдані – ДБР.

***

- Мінфін розмістив ОВДП на понад ₴16,6 мільярда - Мінфін.

- З початку 2024 року за програмою «єОселя» понад 1 000 українських родин взяли кредити на придбання житла на 1,8 млрд грн – пресслужба Мінекономіки.

- Мережі АЗС підвищили ціни на автогаз. Літр скрапленого автогазу у мережах АЗС подорожчав у середньому на 11 копійок, до 26,88 гривні – enkorr.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Швеція надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму 7,1 млрд шведських крон (близько 683 млн доларів) – Пол Йонсон, міністр оборони Швеції.

- Нідерланди у рамках коаліції дронів уже почали надавати Україні безпілотники – Кайса Оллонґрен, міністр оборони Нідерландів.

- Канада передає Україні понад 800 безпілотних літальних комплексів SkyRanger R70 – Міноборони України.

- Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» підписало меморандум з провідною компанією з розробки та виробництва ракетних систем – MBDA Deutschland – виробником Taurus і ракет до Patriot – пресслужба «Укроборонпрому».

- Євросоюз не визнає результати президентських «виборів» РФ на тимчасово окупованих територіях України – Пітер Стано, речник ЄС.

- Партії урядової коаліції Німеччини підготували пропозицію щодо озброєння для України, яка, серед іншого, передбачає надання далекобійних систем, однак крилаті ракети Taurus у ініціативі не згадані – Bild.

- Поставка обіцяних Болгарією 100 бронетранспортерів для української армії затримується через питання щодо покриття витрат на транспортування – Euractiv.

- Голова Національного банку України Андрій Пишний вирушив із робочим візитом до Варшави для участі в роботі місії Міжнародного валютного фонду – пресслужба НБУ.

Блокування польсько-українського кордону

  • МЗС України закликало польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій протесту на кордоні, забезпечити його розблокування та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики – Олег Ніколенко, речник МЗС.

  • Висипане вкотре польськими протестувальниками зерно на кордоні з Україною є красномовною демонстрацією неповаги до праці аграріїв, порушенням закону, винні в цьому правопорушенні мають відповідати перед законом – Василь Зварич, посол України в Польщі.

  • Польські аграрії у вівторок проводять загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною –  RMF24. Поляки заявили про намір продовжити блокаду кордону до квітня та пригрозили не пропускати автобуси.

  • Станом на вечір 20 лютого польські аграрії продовжують блокувати 6 пунктів пропуску на кордоні з Україною, водночас у ПП «Устилуг» та «Рава-Руська» почали пропускати пасажирський транспорт – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

  • Польські фермери-протестувальники перекривали залізницю поблизу пункту пропуску «Медика» на кордоні з Україною і висипали збіжжя з вантажного вагону на колії – Суспільне.

  • У Польщі в бік України в чергах стоять близько 2500 вантажівок, блокування шести пунктів пропуску триває – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

  • Потяг із зерном, яке розсипали протестуючи польські фермери, мав пунктом призначення Німеччину – пресслужба «Укрзалізниці».

  • 20 лютого українські перевізники розпочали мирну акцію біля ПП «Рава-Руська-Гребенне», «Краківець-Корчова» та «Шегині-Медика» у відповідь на блокаду пунктів пропуску польськими протестувальниками – «Суспільне».

  • Україна планує використовувати додатковий маршрут через річку Дунай для збільшення експорту до довоєнних рівнів, оскільки польська блокада сільськогосподарської продукції блокує сухопутний кордон із Євросоюзом – Bloomberg.

***

- Вашингтон вперше офіційно звинуватить Пекін у його підтримці Росії та розглядає запровадження санкцій проти компаній з Китаю, яких підозрюють у допомозі російським загарбникам – CNBC.

- Правляча партія Угорщини «Фідес» має намір підтримати ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО, голосування у парламенті може відбутися у понеділок, 26 лютого – AP.

- В Естонії оголосили про затримання 10 ймовірних агентів Росії, їх вважають членами агентурної мережі, що діяла за вказівками російських спецслужб – Кая Каллас, прем’єрка Естонії.

- Хакерську мережу LockBit знешкодили: у Польщі та Україні було заарештовано двох членів групи програм-вимагачів – Євроюст.

- МЗС Польщі 20 лютого викликало посла Росії Андреєва у зв’язку зі смертю російського опозиціонера Алексєя Навального у колонії минулого тижня – польське МЗС.

- Суд у Франції наклав арешт на розкішну віллу на Лазурному березі, яку пов’язують із Газпромом, хоча офіційно її власником є російсько-вірменський мільярдер Самвел Карапетян – Le Monde.

ВОРОГ

- Російські спецслужби створили мережу фейкових акаунтів головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського і поширюють недостовірну інформацію про ситуацію на фронті та про головкома – Центр протидії дезінформації.

- Росії доведеться виплатити рекордну суму арбітражного рішення, яка зараз становить вже майже $60 млрд, враховуючи відсотки. Апеляційний суд Амстердама відхилив скаргу РФ і встав на сторону колишніх акціонерів нафтової компанії ЮКОС – Bloomberg.

- Суд в Єкатеринбурзі заарештував мешканку Лос-Анджелеса за підозрою у державній зраді – Радіо Свобода. За даними спецслужби, з лютого 2022 року підозрювана збирала гроші «на користь української організації», які йшли на потреби ЗСУ.

- Матір російського опозиціонера Олексія Навального Людмила записала відеозвернення до президента РФ з вимогою віддати їй тіло сина, щоб вона могла його поховати – росЗМІ.

- МВС Росії знову оголосило у розшук брата Олексія Навального Олега – картка з його ім'ям з'явилася в базі даних відомства – росЗМІ.

- Після початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни почали набагато більше читати релігійну літературу. Лише за 2023 рік громадяни країни-агресора купили 4,6 млн «духовно-просвітницьких» журналів. При цьому російська статистика не фіксує збільшення кількості віруючих – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-