Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

Укрінформ
Президент звільнив Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ і призначив на цю посаду  Сирського

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот п’ятнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України – Укрінформ. Раніше Зеленський провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним та подякував за два роки роботи. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний після зустрічі із Президентом України наголосив, що завдання 2022 року відрізняються від завдань поточного, тож для перемоги всі повинні змінитися й адаптуватися до нових реалій.

- Будівництво заводу Baykar в Україні завершать протягом 12 місяців, потім розпочнеться етап внутрішнього технічного оснащення – Халюк Байрактар, генеральний директор компанії Baykar. Потужність становитиме близько 120 одиниць щороку, але досі не зрозуміло, чи буде виробництво на українському заводі зосереджено на моделі безпілотників Bayraktar TB2 або TB3.

- Унаслідок кібератаки фахівців Головного управління розвідки Міноборони у ворога відбувся масштабний збій програми керування дронами. Внаслідок кібератаки сервери перестали працювати, тож усе програмне забезпечення розпізнається як «чуже» і відмовляє росіянам у доступі. Без доступу до серверів, а отже – до системи, керування безпілотниками з пультів, ймовірно, неможливе – ГУР МО України.

***

Закон про надання допомоги Україні від США

  • Сенат США у четвер повторно розгляне «чистий» законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи – Оксана Маркарова, посол України у США.
  • Президент США Джо Байден різко розкритикував республіканців у Конгресі і звинуватив Дональда Трампа, в тому, що він дзвонив і «погрожував» законодавцям «відплатою», якщо вони підтримають пакет, який також включає більше американського фінансування для України та Ізраїлю – CNN.
  • Глава польського уряду Дональд Туск назвав негативне голосування республіканців у Сенаті США щодо надання допомоги Україні «соромом», зазначивши, що експрезидент-республіканець Рональд Рейган з цього приводу сьогодні «перевертається в могилі» – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Джо Байден, президент США: «Путін наступає на п'яти. І що ми робимо? Відступаємо?... Якщо Сполучені Штати відійдуть від подій, що станеться? Що тоді станеться на Близькому Сході, Тайванська протока? Що станеться в Азії? Що станеться з Україною?»

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити перемоги Росії. Якщо ми цього не зробимо, то незабаром можемо прокинутися у світі, який буде ще більш нестабільним, загрозливим і непередбачуваним, ніж за часів Холодної війни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступальні дії і зосереджує зусилля в районі Часів Яру. Знищено 123 окупантів та 73 одиниці зброї і військової техніки, зокрема пункт управління БПЛА, а також 58 безпілотників – Ілля Євлаш, керівник пресслужби ОСУВ «Хортиця».

- На Авдіївському напрямку бійці сухопутних військ уразили з ПЗРК російський ударний вертоліт Ка-52 – Олександр Тарнавський.

- На Таврійському напрямку за добу війська РФ здійснили 919 артобстрілів та провели 64 штурмові дії. Загальні втрати противника минулої доби становили 409 окупантів та 34 одиниці військової техніки, нейтралізовано або знищено 178 БПЛА різних типів – Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Ворог намагається заблокувати Куп'янськ, на цьому напрямку відбулось 13 бойових зіткнень, ЗСУ ліквідували 239 окупантів, знищили і пошкодили 42 одинці озброєння та військової техніки – Ілля Євлаш.

- На Лівобережжі ворог йде в атаки на Сили оборони без підтримки бронетехніки, на яку в них діє заборона через великі втрати – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

- Російські винищувачі біля Авдіївки змушені запускати боєприпаси на дальність, що знижує їхню точність через постійну загрозу з боку української протиповітряної оборони – розвідка Британії.

- Під час виконання бойового завдання 7 лютого загинув льотчик ЗСУ Владислав Риков. На його рахунку 385 бойових вильотів – бригада тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

***

Нічна атака дронів

  • У результаті бойової роботи знищено 11 з 17 «Шахедів» у межах Миколаївської, Одеської, Вінницької та Дніпропетровської областей – Повітряні сили ЗСУ.

  • В Одесі ударом ворожого безпілотника пошкоджено недобудовану будівлю навчального закладу, 2 людини постраждали – ОВА.

  • У Миколаєві ворог влучив по цивільній інфраструктурі: Пошкоджені житлові будинки, промисловий об'єкт та спортивно-оздоровчий комплекс. Виниклу пожежу оперативно ліквідовано фахівцями ДСНС, постраждалих немає – ОВА.

  • На Вінниччині уламками збитих БпЛА спричинено пожежу на одному з інфраструктурних об'єктів. Вогонь вдалося локалізувати. Постраждалих немає – ОВА.

***

- Український омбудсмен Дмитро Лубінець назвав вироки у вигляді позбавлення волі на строк від 27 до 29 років у колонії суворого режиму для 33 полонених українців у «ДНР» незаконними – Укрінформ.

- У місті Нікополь Дніпропетровськоі області невстановлена особа розстріляла автомобіль заступника мера, він загинув – Національна поліція.

- Згідно з даними офіційного реєстру, в полоні у ворога перебувають 1200 жителів Запорізької області. Проте ця цифра може бути значно більшою – Іван Федоров, голова ОВА.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Донецької, Дніпропетровської та Харківської областей 1 людини загинула, 15 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки внесе правки до деяких суперечливих норм, які є в законопроєкті про мобілізацію – Давид Арахамія, очільник парламенської фракції «Слуга народу».

- Перша леді України Олена Зеленська і міністр охорони здоров’я Данії Софі Леде відвідали обласну дитячу лікарню в Боярці на Київщині – ОП.

- Кабінетом Міністрів затверджено постанову щодо здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості. Новий порядок перерахунку стосується послуг з постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, а також управління побутовими відходами – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

- У Святошинському районі Києва внаслідок вибуху невідомого предмета у квартирі дев'ятиповерхового житлового будинку загинув хлопець 2007 року народження – ГУ ДСНС Києва.

- Народному депутату від ОПЗЖ Нестору Шуфричу, який вже підозрюється у державній зраді оголосили нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму – ДБР.

***

- АТ «Укргазвидобування» запустило в роботу дві свердловини із добовим дебітом газу 550 тис. кубометрів – Група Нафтогаз.

- Україна торгуватиме електроенергією з Угорщиною та Словаччиною: перші спільні аукціони на доступ до міждержавних перетинів між Україною та Угорщиною відбудуться 22 лютого, між Україною та Словаччиною – 4 березня – НЕК «Укренерго».

- Польські фермери з понеділка, 12 лютого, погрожують заблокувати ще один пункт пропуску – «Зосин-Устилуг» – Державна митна служба України.

- Українським морським коридором рухається балкер з гуманітарною пшеницею для Нігерії – це перше судно у 2024 році, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН у межах програми Grain From Ukraine – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Агентство США з міжнародного розвитку USAID долучиться до обговорення Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2027 року – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони відбудеться 15 лютого – пресслужбу Альянсу.

- Британія продовжить безмитну торгівлю з Україною майже на всі товари до 2029 року, надаючи Києву подальші сприятливі торговельні умови після вторгнення Росії – Reuters.

- Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти близько 55 компаній та понад 60 осіб у рамках наступного,13-го, пакету обмежень проти Росії – Bloomberg.

- Палата депутатів парламенту Італії схвалила рішення уряду щодо продовження військової допомоги Україні протягом 2024 року – ANSA.

- Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації перед виборами в ЄС в якій наголошує на небезпечності розширення російської шпигунської мережі у Європі і проведення Росією кампаній з дезінформації, а також вітає створення країнами ЄС спеціальних органів для протидії цьому впливу – Укрінформ.

- Україна розпочала переговори з Данією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Українську делегацію на перемовинах очолював заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, данську – державний секретар Міністерства закордонних справ Лісбет Зільмер-Йонс – пресслужба Офісу Президента.

- Тайвань додав 77 найменувань високотехнологічних промислових верстатів до переліку заборонених для експорту до Росії та Білорусі, аби запобігти їх використанню для виробництва зброї у війні проти України – повідомляє інформагентство CNA.

- Комітет ООН з прав дитини у четвер закликав Росію припинити примусове переміщення дітей з тимчасово окупованих територій України, що порушує міжнародне право, та повернути їх до своїх родин – Reuters.

- За даними ЦВК Азербайджану, президент країни Ільхам Алієв набирає понад 90% голосів на позачергових президентських виборах – OXU.AZ. Президент України Володимир Зеленський привітав Ільхама Алієва з переобранням.

- Постійний комітет Верховних народних зборів КНДР, вищий законодавчий і представницький орган країни, вирішив скасувати всі закони про економічну співпрацю з Південною Кореєю – північнокорейське державне інформагентство KCNA.

- Ізраїльська влада у четвер звільнила 71 палестинця, затриманого під час військової операції у секторі Гази, серед них 19 жінок – ЗМІ.

- США в середу ввечері ліквідували в столиці Іраку Багдаді високопоставленого лідера групи бойовиків, яку американські офіційні особи звинувачують у нещодавніх нападах на американських військових – New York Times.

ВОРОГ

- Візит Путіна до Туреччини перенесено на пізніший термін через календар виборів у Росії – Hürriyet.

- Центральна виборча комісія Росії зареєструвала ще трьох кандидатів на майбутніх виборах президента Росії, крім чинного диктатора Путіна – росЗМІ. 8 лютого ЦВК РФ офіційно оголосила про допуск до виборів Миколи Харитонова (КПРФ), Леоніда Слуцького (ЛДПР) і Владислава Даванкова («Нові люди»). Їм вручили посвідчення кандидатів. В ЄС заявили, що відмова від реєстрації на майбутніх президентських «виборах» в Росії єдиного антивоєнного кандидата Бориса Надєждіна лише підтверджує атмосферу залякування, терору та придушення будь-якої опозиції нинішньому кремлівському режиму.

- Молдова дозволила відкрити одну дільницю для голосування на виборах президента Росії – на території посольства РФ у Кишиневі – Jurnal.md.

- Російська ФСБ розвиває дезінфомаційну кампанію в Африці, поширюючи, зокрема, конспірологічну теорію про те, що західні компанії використовують континент для біоекспериментів – The Insider.

- Колишній партнер російського олігарха Алішера Усманова Василь Анісімов став сьомим мільярдером, який відмовився від громадянства РФ після початку повномасштабної війни в Україні – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-