Битва за Україну. День сімсот п’ятий

Битва за Україну. День сімсот п’ятий

Укрінформ
У Силах безпеки і оборони запроваджено 18 нових стандартів НАТО. Петер Сійярто в Ужгороді: Угорщина підтримувала та буде підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- До Ужгорода прибув міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто – Укрінформ.

- Глави МЗС України та Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто та керівник ОП Андрій Єрмак перед початком перемовин в Ужгороді вшанували пам’ять полеглих за свободу українських воїнів – МЗС.

Перемовини міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сійярто в Ужгороді тривали більше шести годин, під час яких обговорювалася можливість організації зустрічі Президента України і прем'єр-міністра Угорщини – МЗС України. Головне зі спільного брифінгу:

  • Конкретна дата зустрічі Президента України Володимира Зеленського і прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана під час перемовин в Ужгороді не обговорювалася, але обидві сторони зацікавлені у якомога швидшому її проведенні – Андрій Єрмак.
  • Під егідою Міністерств закордонних справ України і Угорщини буде створено спеціальну комісію, яка протягом десяти днів представить на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння остаточного вирішення спірних питань щодо прав нацменшин – Дмитро Кулеба.
  • Угорська сторона просить Україну повернути права своїй національній меншині, якими вона користувалася до 2015 року – Петер Сійярто.
  • Угорщина засуджує війну проти України і продовжить допомагати в гуманітарних питаннях, але не буде постачати нашій країні зброю – Петер Сійярто
  • Угорщина підтримувала та буде підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України –  Петер Сійярто.

- Щодо розблокування 50 млрд євро для України – це не двостороннє питання. Тому має вирішуватися в Брюсселі – Петер Сійярто, міністр закордонних справ Угорщини.

***

- До Києва прибули три генеральні інспектори від Міністерства оборони США, Держдепартаменту та USAID – Бріджит Брінк, посол США в Україні. Їхні зустрічі з виконавцями, партнерами й українським урядом сприятимуть посиленню нагляду та підзвітності за допомогою Україні з боку США.

- У Брюсселі ухвалили спільну заяву, яка підтверджує готовність союзників по НАТО підтримувати Україну до перемоги у війні проти країни агресорки – Укрінформ. Повний текст документа оприлюднений на сайті Парламентської асамблеї НАТО.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Усі наші герої, усі, хто віддав життя за українську незалежність, свободу й майбутнє, – назавжди в історії нашого народу. Пам'ятаємо кожного й кожну! Вічна слава і вдячність захисникам і захисницям України!»

Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ України: «Сам по собі візит (Сійярто до Ужгорода – ред.), який би результат він не приніс, багато кому не подобається. Тож зустріч незалежно від результату є непоганою історією. Я очікую від цього візиту в першу чергу розуміння того, що ми можемо і маємо зробити разом, встановлення якихось суто ділових контактів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У період з грудня 2023 року по січень 2024 року в Міноборони, ЗСУ та інших складових сектору безпеки і оборони запроваджені ще 18 нових стандартів НАТО, які зокрема стосуються навчання, навігації та водолазної діяльністі Міноборони.

- Заява Путіна про неможливість збиття Іл-76 російською ППО з огляду на встановлену на російських бортах систему «свій-чужий» є лукавством – ГУР Міноборони. «Неодноразово фіксувався «дружній вогонь» і збиття російськими засобами протиповітряної і протиракетної оборони російських літаків у різних куточках і РФ, і окупованих територій, і поруч з лінією фронту».

- Безпілотник атакував нафтопереробний завод «Славнефть-ЯНОС» у російському Ярославлі. Середній показник обсягу переробки нафти в ПАТ "Славнефть-ЯНОС" складає близько 15 млн тонн нафти на рік – ЗМІ. Також росіяни заявляють, що збили дрон над Брянською областю.

- Начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо спростував інформацію про захоплення населеного пункту Табаївка, яка шириться російськими ЗМІ – Укрінформ.

- Протягом останніх кількох днів на окупованій частині Херсонської області точилися жорсткі бої. Силам оборони України вдалося розширити плацдарм для подальшого наступу на лівому березі Дніпра – Наталія Гуменюк, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

- Протягом минулої доби на різних напрямках фронту сталося 74 бойових зіткнення Сил оборони з російськими загарбниками – Генштаб ЗСУ.

- Російські війська посилили використання дронів на півдні України. Так, за добу там фіксується понад 80 одиниць – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- З лютого 2022 року по січень 2023 року Росія, ймовірно, втратила в Україні близько 2600 основних бойових танків і 4900 інших броньованих машин – Британська розвідка.

- Силами та засобами Повітряних сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищили вісім ворожих БпЛА у межах Миколаївської Дніпропетровської, Хмельницької та Рівненської областей – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Координаційний штаб ухвалив рішення про примусову евакуацію людей із сіл Мар'їнської та Очеретинської громад Донецької області – Вадим Філашкін, начальник Донецької обласної військової адміністрації.

- Російські війська обстріляли з артилерії Нікополь, поранень зазнали двоє чоловіків – 19 та 21 років – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

- Ворог обстріляв Зноб-Новгородську громаду Сумської області, загинуло троє людей – Петро Гончаров, голова Зноб-Новгородської громади.

- Готуючись до «виборів», Кремль направив на окуповані території Україні додаткові контингенти Росгвардії – Центр нацспротиву.

- Минулої доби російські загарбники обстріляли Херсонську, Донецьку області, поранень зазнали шестеро людей – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

У День пам’яті Героїв Крут

  • Президент Володимир Зеленський вшанував пам'ять Героїв Крут – Фейсбук глави держави.
  • Світовий конгрес українців (СКУ) разом з багатомільйонною українською діаспорою вшановують Героїв Крут – сміливих українських воїнів, які 106 років тому в нерівній битві біля залізничної станції Крути на Чернігівщині зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ
  • У День пам’яті Героїв Крут перший заступник голови Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Богдан Червак, представники ЗМІ та громадськості вшанували пам’ять загиблих воїнів армії УНР у Києві на Лук'янівському цвинтарі
  • Мер Києва Віталій Кличко в День пам’яті Героїв Крут та в переддень шостої річниці створення 127-го окремого батальйону тероборони вручив його бійцям відзнаки від громади столиці – медалі «Честь. Слава. Держава»

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс під час телефонної розмови обговорили актуальні оборонні потреби України, особливо щодо ППО та артилерії – мережа Х Зеленського.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD сказав, що: 

  • новий законопроєкт про мобілізацію має бути справедливим, зокрема у питаннях демобілізації та диджиталізованої мобілізації;  
  • він зможе налагодити контакт із 45-м президентом США Дональдом Трампом у разі повернення останнього до Білого дому. Навряд чи політика США залежить лише від однієї людини;
  • було б добре, аби соціальна допомога, яку різні країни надають українцям, котрі отримали там прихисток, надходила до України, і щоб вже сама Україна її розподіляла між цими людьми.
  • хотів би, щоб чоловіки призовного віку повернулися в Україну, бо це питання справедливості.
  • сподівається, що Сполучені Штати Америки не перестануть допомагати Україні, бо Європа одна не впорається, НАТО ослабне, а це загрожуватиме перерозподілом світу.
  • Росію можна зупинити спільними зусиллями, хоча Україна сьогодні перебуває у складному моменті.

- Директоркою державного підприємства «Агенція оборонних закупівель» – закупівельної агенції Міністерства оборони, яке займається озброєнням і військовою технікою – стала Марина Безрукова. Раніше вона була директоркою із закупівель українського оператора системи передачі НЕК «Укренерго» – міністерство.

- В Україні позапланово проводять перевірки територіальних центрів комплектування (військкоматів) у різних областях – Рустем Умєров, міністр оборони.

Відбулася робоча зустріч команд Міністерства закордонних справ України та Світового конгресу українців (СКУ) – Управління закордонного українства МЗС України. Було окреслено плани з реалізації спільних заходів у зв’язку з другими роковинами повномасштабного російського вторгнення в Україну, приділено увагу питанням освіти українців за кордоном, підтримці українських суботніх шкіл, збереженню української мови, забезпеченню підручниками та навчальною літературою.

- Усі сервіси Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, які були піддані DDoS-атаці, вже працюють у штатному режимі – Телеграм-канал Коордштабу.

- У Києві за четвертий тиждень січня зареєстровані 17 666 хворих на грип та ГРВІ, зокрема COVID-19, а захворюваність серед дітей порівняно з попереднім тижнем зросла на понад 50% – КМДА.

- У Національному банку 29 січня 2024 року відбулася презентація нової пам’ятної монети "Управління державної охорони України" – пресслужба НБУ.

***

- Державне бюро розслідувань повідомило нові підозри екскомандирам спецпідрозділу міліції "Беркут", які намагались знищити докази вбивств учасників Революції гідності – ДБР.

- Апеляційна палата ВАКС залишила без змін запобіжний захід для народного депутата України Дубневича, підозрюваного у справі щодо розкрадання газу на 2,1 млрд гривень, у вигляді заочного арешту – САП.

- Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова – СБУ.

***

- Станом на ранок 29 січня енергосистема України працює без дефіциту, але один корпус ТЕС виведено в аварійний ремонт. Три блоки і один корпус теплової генерації тримаються в резерві на випадок потреби – Міненерго.

- Під Одесою Фонд держмайна продав склади біля найбільшого ринку у Європі за 106,2 млн грн – ФДМУ.

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж активи 9 банків на загальну суму 2,4 млрд грн – пресслужба Фонду гарантування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Рада ЄС:

  • продовжила на наступні пів року економічні санкції проти Росії, запроваджені за агресію проти України – комюніке Ради ЄС.
  • Рада ЄС схвалила додаткові санкції щодо чотирьох фізичних осіб та однієї організації у межах Глобального режиму санкцій за порушення прав людини в Росії – сайт Ради Європи.

- Політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан підтвердив перед екстреним самітом у четвер, що Будапешт готовий до компромісу, який дозволить фінансувати запропонований ЄС пакет допомоги Україні з бюджету блоку – Reuters.

- Україна і Канада провели черговий раунд перемовин щодо майбутньої двосторонньої угоди про «гарантії безпеки» – у продовження спільної декларації про підтримку України, ухваленої країнами Групи семи на полях саміту НАТО у Вільнюсі – МЗС України.

- На саміті ЄС 1 лютого обговорять військову допомогу Україні – Штеффен Гебештрайт, речник Федерального уряду. “Партнери та союзники мають подбати про те, щоби допомога Україні, насамперед військова, була забезпечена на довготривалій основі та в достатньому обсязі”.

- Міжнародний суд ООН цієї п’ятниці оголосить рішення про прийнятність скарги України проти Росії щодо неправдивих звинувачень Києва у «геноциді на Донбасі», які Кремль використав для виправдання свого вторгнення – «Європейська правда».

- Європейський Союз закликає країни Центральної Азії посилити партнерство для запобігання діям із обходу європейських санкцій проти країни-агресора – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

- Міністерство оборони США офіційно повідомило про повернення глави відомства Ллойда Остіна до роботи безпосередньо в Пентагоні після його госпіталізації та періоду відновлення вдома – Пентагон.

- Французький мільярдер Ксав’є Ніль заявив , що його інвестиційна компанія NJJ Capital погодилася заплатити турецькій телекомунікаційній компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri AS 500 млн дол. за її українські активи – Bloomberg.

- Ембарго на українську продукцію до Польщі зберігатиметься доти, доки не буде досягнуто відповідних домовленостей з українською стороною – Чеслав Секерський, міністр сільського господарства Польщі – Чеслав Секерський, міністр сільського господарства Польщі.

- На інформаційному фронті Росію також треба атакувати, і урядовий та громадський сектори мають об’єднатися для віднайдення креативних рішень у цій сфері – доктор Джейд Макглінн, британський експерт з питань стратегічних комунікацій, наукова співробітниця кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона. Про це та багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- Франція, Японія вирішили за прикладом Сполучених Штатів та інших країн призупинити фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) на тлі звинувачень його співробітників у причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль – Kyodo.

- Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ратифікував протокол про припинення секретності винаходів епохи СРСР – Kazinform.

- Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив у понеділок, 29 січня, про свою відставку з посади глави уряду – Перший канал Грузії.

Досьє ізраїльської розвідки, яке спонукало низку країн припинити фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA), містить твердження, що близько 190 його співробітників брали участь у викраденнях і вбивствах під час нападу ХАМАСу на Ізраїль – Reuters.

- Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість уповільнення або призупинення поставок деяких видів зброї до Ізраїлю, щоб змусити Тель-Авів прислухатися до давніх закликів Вашингтона скоротити масштаб військової операції в Газі – NBC News.

- Колишня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі заявила, що протести за припинення вогню в секторі Гази у Сполучених Штатах фінансуються Росією та закликала ФБР розслідувати це – CNN.

ВОРОГ

- Путін збирається відвідати Туреччину у лютому – «Європейська правда». «Українська тематика, напевно, буде одним з основних предметів переговорів».

- Російська Федеральна служба безпеки завербувала євродепутатку з Латвії Татьяну Жданок, яка представляє партію «Русский союз Латвії» –  «Європейська правда». Служба внутрішньої безпеки Естонії («КаПо») у своєму публічному звіті заявила, що Європейський російський альянс, членом якого є Жданок, – прикриття ФСБ, створення якого було «підготовлено в Санкт-Петербурзі та подано як тріумф у доповіді безпосередньо директору ФСБ».

- Російські літаки у двох населених пунктах Бєлгородської області останніми днями впустили дві авіабомби ФАБ-250 – Телеграм-канал ASTRA.

- Спортивний арбітражний суд дискваліфікував російську фігуристку Камілу Валієву на чотири роки через допінг-справу і позбавив усіх медалей починаючи з 25 грудня 2021 року – «Суспільне. Спорт».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-