Дуда: Польща підтримує Україну «у межах здорового глузду»

Дуда: Польща підтримує Україну «у межах здорового глузду»

Укрінформ
Польща надає допомогу Україні, яка захищається від російської агресії, одночасно дбаючи про свої інтереси і безпеку.

Про це в інтерв’ю Polsat News заявив Президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Ми підтримуємо Україну в межах здорового глузду. Робимо це так, як потрібно для продовження оборони України, але також дбаючи про наші інтереси та безпеку”, - заявив Дуда.

Глава польської держави висловив жаль з приводу того, що “в інформаційному просторі України не акцентувалася увага на тому, що транзит українського збіжжя через територію Польщі тривав весь час”.

“Транзит, призначений для забезпечення поставок до Африки та Південної Америки, триває і подвоївся за останні два місяці. Ми не хочемо, щоб українське зерно, яке шкодить польському ринку, потрапляло на нашу територію, дуже часто нелегально, і продавалося в Польщі. Це шкодить інтересам польських фермерів. Ми захищатимемо польських аграріїв, оскільки це обов’язок польської влади”,- зазначив Дуда.

Відповідаючи на запитання, чи від часу виступів у вересні глав держав на Генасамблеї ООН він контактував з Президентом України Володимиром Зеленським, Дуда відповів, що “переговори і відносини між Польщею й Україною тривають, вони не були призупинені”.

Читайте також: Глава МЗС Польщі: Росія мусить відповісти за своє варварство

На запитання, чи найближчим часом він планує розмову із Зеленським глава польської держави зауважив, що “коли є потреба, то завжди відбувається розмова з Президентом Зеленським і це ніколи не було проблемою”.

“Cправді зараз у нас є питання із зерном, яке, я сподіваюся, незабаром вирішиться. Я радий, що Україна вирішила призупинити провадження у трибуналі (СОТ – ред.), куди вона подала скаргу, тому що переговори йдуть у правильному напрямку”,- констатував Дуда.

На запитання, чому глава МЗС Польщі не з’явився нещодавно на зустрічі глав дипломатії країн ЄС у Києві, Президент РП зазначив, що Варшаву представляв заступник міністра Войцєх Гарвел.

“Польща була представлена на цій зустрічі”,- наголосив польський лідер.

Відповідаючи на запитання, чому польські оборонні компанії не взяли нещодавно участі у форумі ОПК у Києві, Дуда зазначив, що польський оборонний сектор зараз реалізовує контракти, які раніше було підписано з Україною. Він уточнив, що йдеться про постачання Україні САУ Krab, бронетранспортерів Rosomak, автоматичних гвинтівок Grot, ПЗРК Piorun.

“Наші компанії реалізують укладені з Україною контракти щодо забезпечення оборони України. Ми також є одним із найбільших донорів допомоги, що надається Україні”,- констатував Дуда.

Як повідомлялося, в українсько-польських відносинах зараз спостерігається напруження у зв'язку з так званою зерновою кризою: одностороннє ембарго з боку Польщі на експорт українських зернових на польський ринок і скаргу Києва до Світової організації торгівлі. Для відновлення конструктивних переговорів по збіжжю з Україною Польща вимагає не призупинення, а відкликання Києвом скарги до СОТ.

Читайте також: Війна в Ізраїлі відвертає увагу від російської агресії проти України - Дуда

На цьому тлі Польща була представлена нещодавно на зустрічі глав МЗС країн ЄС у Києві на рівні заступника міністра. У цьому контексті глава дипломатії РП Збігнєв Рау не приховував, що на його відсутність у Києві мало вплив погіршення відносин між Києвом та Варшавою.

Своєю чергою посол України в Польщі Василь Зварич інформував, що Україна запрошувала польські оборонні компанії на форум ОПК у Києві і це їх потрібно запитувати, чому вони не взяли участі в цьому заході. У польському державному оборонному концерні PGZ Укрінформу підтвердили, що отримували запрошення від Києва, але “інші обставини” не дозволили керівництву польського концерну взяти участь у форумі.

Фото: Przemysław Keler, KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-