Битва за Україну. День сімсот дев’яносто дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот дев’яносто дев’ятий

Укрінформ
Зеленський назвав дату Саміту миру у Швейцарії. Дрони знову успішно атакували російські енергетичні об’єкти у Смоленській, Орловській області. 18 травня Міноборони України запустить електронний кабінет військовозобов’язаного

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент України Володимир Зеленський заявив, що згідно з домовленостями із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд перший Саміт миру відбудеться 15–16 червня в Бюргенштоці у Швейцарії. До участі запрошені та очікуються глави держав та урядів з усіх континентів – соцмережа Х глави держави.

- Президент Франції Емманюель Макрон в інтерв’ю заявив, що якби росіяни прорвали оборону і Україна попросила про допомогу, то Франція б думала про введення сухопутних військ – The Economist.

- Дрони знову успішно атакували російські залізничні та енергетичні об’єкти в двох областях РФ – в південно-східній частині Смоленської області, Орловській області, де викликали потужні пожежі на енергооб'єктах. Завдано ударів по тяговим підстанціям біля станцій Понирі та Свобода у Курській області, відбулося аварійне відключення електроживлення. У Краснодарському краї БПЛА атакували Афіпський НПЗ – росЗМІ.

- Підрозділи ГУР Міноборони України здобули докази використання російськими військовими дронів-камікадзе над ядерними реакторами тимчасово захопленої Запорізької атомної електростанції – ГУР.

***

- Питання зміцнення співробітництва у сфері оборонного виробництва та подальшої інтеграції оборонної промисловості ЄС і України стануть головними темами форуму оборонної промисловості ЄС-Україна, що відбудеться 6 травня у Брюсселі – сайт Європейської служби зовнішніх дій. Очікується участь більш як 350 представників європейських інституцій, урядів, європейської та української оборонної промисловості.

ЦИТАТА

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Половина нашої енергетичної системи пошкоджена, а ми все ще повинні керувати країною, вести військові дії й збирати підтримку всього світу. Якби інша країна постраждала від такого масштабу енергетичної руйнації, вона виглядала б набагато гірше, ніж Україна».

Генерал-лейтенант Бен Годжес, екскомандувач Сухопутних сил США у Європі: «Той, хто каже, що війна повинна бути заморожена, той ніколи не дивився на карту. Я маю на увазі, що вони не розуміють значення Криму, Чорного моря, а також ніколи не читали жодної книги з історії, тому що Росія ніколи не буде дотримуватися будь-якої укладеної угоди. Тому я сподіваюся, що ми припинимо безглузді розмови про «заморожування конфлікту».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Повітряні сили не можуть розголошувати точну дату, коли в Україні з’являться винищувачі F-16. F-16 не полетять у бій одразу, як тільки зайдуть в Україну. Готується інфраструктура, аби прийняти ці літаки, поставити їх на правильне обслуговування – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Ворог намагається наступати «в лоб» та з флангів у районі міста Часів Яр Донецької області, яке вони прагнуть захопити до 9 травня. Однак українським військовим вдалося стабілізували ситуацію на цьому напрямку – аналітик Роман Погорілий, співзасновник DeepState.

- ЗСУ вживають заходів, щоб вибити окупантів з Очеретиного. У селищі тривають тяжкі бої, проте ситуація перебуває під контролем підрозділів ЗСУ – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- Російські загарбники посилили атаки на Авдіївському напрямку. Протягом минулої доби відбулося 121 бойове зіткнення. Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 63 авіаційний удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах – Генштаб ЗСУ.

- Найбільша кількість ворожих ДРГ фіксується на Сумщині, однак цього тижня були спроби їх заходу і на Харківщині – Руслан Музичук, речник Нацгвардії.

- За 4 місяці 2024 року бійці ударного батальйону безпілотників 24 окремої механізованої бригади ім. Короля Данила знищили 30 танків та понад 90 БМП росіян – Олег Гуйт, командир батальйону БПЛА 24 ОМБр ЗСУ.

***

Унаслідок ворожих ударів КАБами по Дергачах на Харківщині девятеро людей дістали поранення, восьмеро із них – діти – Харківська ОВА.

Одеса

  • Внаслідок ракетного удару увечері 1 травня, пошкоджена цивільна інфраструктура, кількість поранених зросла до 14 осіб – Олег Кіпер, голова Одеської ОВА.

  • пошкоджене депо і вантажне відділення «Нової пошти», працівники встигли сховатися в укриття. Пошкоджено близько 900 відправлень на майже 3 млн грн – Володимир Поперешнюк, співвласник НП.

- Станом на квітень 2024 року 100 представникам вищого військового командування ЗС РФ повідомлено про підозру в підготовці, розв'язуванні та веденні агресивної війни, а також у вчиненні воєнних злочинів – Офіс генпрокурора.

- З грудня 2023 року російські окупанти стратили щонайменше 20 українських військових – Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

- За квітень 2024 року проти мирних українців Росія випустила понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб – президент Зеленський у соцмережах.

- У результаті російських обстрілів Донеччини та Харківщини, 8 людей загинули та 23 людини поранено – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Заслухано звіт щодо ступеня готовності фортифікаційних рубежів у прикордонних регіонах та на напрямках активних бойових дій, про поточну ситуацію на фронті та організацію ротації підрозділів для відновлення, про пришвидшення надходження зброї від партнерів на фронт – Телеграм глави держави.

- МЗС України вітало рішення Сполучених Штатів Америки запровадити додаткові обмежувальні заходи проти Росії, пов’язані з розв’язанням державою-агресором повномасштабної війни проти України та застосуванням хімічної зброї – МЗС України.

- Українська зернова асоціація звернулася до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та віцепрем’єра – міністра економіки Юлії Свириденко з проханням продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на три місяці, до врегулювання нормативної бази – пресслужба УЗА.

- Перший варіант проєкту Центру уряду презентують на засіданні Координаційної ради з питань реформи державного управління в травні цього року – Олег Немчінов, міністр Кабміну.                                                                                

- 18 травня Міноборони України запустить електронний кабінет військовозобов’язаного – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

- В Україні на сьогодні налічується 159 333 державних службовців, на 571 менше, ніж було на кінець 2023 року – Нацагентство України з питань державної служби.

- НОК та Мінмолодьспорту України розробили рекомендації для українських атлетів щодо контактів з російськими та білоруськими спортсменами на Олімпіаді у Франції – НОК України.

- 1 травня у застосунку Монобанку виникали проблеми із доступом. Сьогодні співзасновник банку Олег Гороховський повідомив, що на monobank здійснено потужну DDoS-атаку – Економічна правда.

- АТ «Укрзалізниця» з 1 червня припиняє роботу системи «АС Клієнт УЗ» і запускає в роботу новий сервіс для клієнтів, що здійснюють вантажні перевезення – пресслужба УЗ.

- Внаслідок активної роботи електростанцій на відновлювальних джерелах удень в енергосистемі фіксується профіцит, водночас у вечірні години через наслідки російських атак – дефіцит – пресслужба НЕК «Укренерго».

- Інспектори Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) повторно не були допущені для проведення перевірки на об’єкті будівництва на території Києво-Могилянської академії, у зв’язку з чим на заклад накладено штраф у розмірі 181,68 тис. грн – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Рятувальники радять представникам українського духовенства напередодні Великодня підготуватися до ймовірного виникнення надзвичайних ситуацій, бо їх вірогідність значно збільшується – ДСНС.

- АТ «Укрпошта» випускає нову марку «русскій воєнний флот – до дна!» із зображенням уражених ворожих кораблів. Сьогодні на сайті оператора відкрито передзамовлення – Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

***

- НАБУ і САП повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 11 млн грн народному депутату від «Слуги народу» Андрію Клочку – НАБУ.

- Детективи БЕБ у Львівській області повідомили про підозру директору приватного підприємства, який заволодів понад 1,1 млн грн бюджетних коштів, умисно вносячи неправдиві дані до офіційних документів – БЕБ.

***

- Від продажу ОВДП до держбюджету цьогоріч залучили понад 155 мільярдів, загалом упродовж воєнного стану залучили понад 973 млрд грн в еквіваленті – Нацбанк.

- Частка непрацюючих кредитів  у банківському секторі на 1 квітня 2024 року становила 36,1%, що на 1,3 відсоткових пункти нижче показника на 1 січня 2024 року – Нацбанк.

- Група Нафтогаз розраховує поглибити співпрацю із енергетичними компаніями Туреччини і готова запропонувати Туреччині підземні сховища для газових резервів – Олексій Чернишов, голова правління Нафтогазу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністри закордонних справ України та Вірменії Дмитро Кулеба й Арарат Мірзоян обговорили безпекову ситуації в обох регіонах та домовилися про проведення політичних консультацій між МЗС – соцмережа X Кулеби.

- На початку червня спікери парламентів України, Польщі та країн Балтії проведуть саміт з питань безпеки у польському місті Білосток. Керівники парламентів мають намір підтвердити єдність на тлі загроз, з якими сьогодні стикаються країни – Шимон Головня, маршалок Сейму Республіки Польща.

- Військово-морські сили ЗСУ включили до свого складу два нових катери «Ірпінь» та «Рені», переданих наприкінці квітня Естонією. На них  піднято прапори ВМС України – ВМС ЗСУ.

***

Події у Грузії

  • США засудили закон про «іноземний вплив», який в другому читанні ухвалив парламент Грузії. Заяви і дії грузинського уряду несумісні з демократичними цінностями, які лежать в основі членства в ЄС і НАТО і таким чином ставлять під загрозу шлях Грузії до євроатлантичної інтеграції – Метью Міллер, речник Держдепу.
  • Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала громадян зробити «екзистенціальний» вибір між РФ і Європою, коментуючи закон про «іноагентів» – Ехо Кавказа.
  • Депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс закликав призупинити статус країни-кандидата на входження до ЄС для Грузії після ухвалення у другому читанні закону «Про прозорість іноземного впливу» – соцмережа Х Ауштрявічюса.

- На півночі Швеції розпочалися навчання НАТО, в межах яких відпрацьовується підтримка американських підрозділів під час переміщення з Норвегії через Швецію до Фінляндії – ERR.

- У Великій Британії сьогодні проходять місцеві вибори на тлі спекуляцій у ЗМІ, що їхній результат може вплинути на позиції прем'єра Ріші Сунака та його лідерство у Консервативній партії – Bloomberg.

- США ввели санкції проти співробітників колонії, де помер Олексій Навальний – «Главком».

- Американський батальйон залишиться в Литві на необмежений термін, а не до кінця 2025 року, як планувалося раніше – Лаурінас Кащюнас, міністр оборони Литви.

- Чорноморська оперативна група протимінних заходів, утворена трьома країнами – Румунією, Болгарією та Туреччиною, планує розпочати роботу в липні цього року – Міноборони Туреччини.

Вірменія і НАТО узгодили програму співробітництва на 2024 рік, а також окреслили перспективи взаємодії у 2025 році – Міноборони Вірменії.

- Турецько-російський спільний моніторинговий центр, створений у січні 2021 року з метою контролю за припиненням вогню та запобігання порушенням у Карабаському регіоні, припинив свою роботу – Міноборони Туреччини.

- Євросоюз запропонував Лівану фінансовий пакет у розмірі одного мільярда євро для підтримки його економіки та сил безпеки – Reuters.

- Під час мітингу та ходи на 1 травня в Парижі постраждали 57 правоохоронців та були затримані 35 осіб – BFMTV.

- У США засудили громадянина України Ярослава Васінського до 13 років 7 місяців ув’язнення за участь у проведенні понад 2500 хакерських атак та вимаганні 700 млн доларів – Bloomberg.

- Найбільші торговельні партнери Москви Туреччина та Китай знизили постачання товарів до Росії через побоювання перед вторинними санкціями з боку Вашингтона – The Moscow Times.

***

- Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що він досі не бачив плану операції Ізраїлю проти терористичного угруповання ХАМАС у місті Рафах на півдні Гази, який би захистив цивільне населення, та повторив, що Вашингтон не може підтримати такий наступ – Reuters.

- Президент Колумбії Густаво Петро оголосив, що його уряд з четверга розірве дипломатичні відносини з Ізраїлем на тлі незгоди між двома країнами стосовно ситуації в секторі Гази – АР.

ВОРОГ

- Депутат Законодавчої думи Томська Катерина Собканюк назвала безробітних росіян «хробаками на нашому тілі» та запропонувала відтворити для них трудові табори – The Moscow Times.

- Російський бізнес зазнає збитків у торгівлі з Іраном після переходу на розрахунки у національних валютах. У середньому при кожному переказі коштів російські компанії втрачають близько 20-25% через невідповідність ринкового курсу в Ірані державному – The Moscow Times.

- Росія постачає Північній Кореї нафту в обхід обмежень ООН – Reuters.

- Російський «Газпром» за 2023 рік отримав чистий збиток у 629 млрд рублів (майже 6,7 млрд дол.) порівняно з чистим прибутком у 2022 році в розмірі 1,226 трлн рублів (близько 13 млрд дол.) – звіт Газпрому.

- До мільйона росіян втекли за кордон у перший рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зараз тисячі повертаються назад до Росії, даючи пропагандистські переваги Путіну та стимулюючи воєнну економіку країни – Bloomberg. Путін розглядає це як знак підтримки його політики, незалежно від реальних причин їх повернення.

- EУРФ вже засудили 43 людей за зв`язки з легіоном «Свобода Росії» та Російським добровольчим корпусом. Реальна кількість переслідуваних може бути вищою. Найпоширенішою статтею, за якою порушувалися справи, стала держзрада або приготування до неї – росЗМІ.

- Росія за підсумками 2023 року увійшла до ТОП-10 країн, які відправили за ґрати найбільше письменників і журналістів – звіт Pen America. У в'язниці опинилися 16 письменників, 11 із яких – за антивоєнні висловлювання.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-