Зеленський: Без перемоги над нацизмом 8 травня не було б Дня Європи

Зеленський: Без перемоги над нацизмом 8 травня не було б Дня Європи

Укрінформ
Відсьогодні в Україні встановлена чесна послідовність історичних подій: без перемоги над нацизмом 8 травня не було б Дня Європи 9 травня.

На цьому наголосив Володимир Зеленський під час звернення наприкінці 440-го дня війни.

"Учора, 8 травня, Європа та світ згадували про спільну перемогу над агресією нацизму, про капітуляцію того зла. А сьогодні, 9 травня, ми разом з усією вільною Європою, відзначаючи День Європи, вшановуємо досягнення, якого просто не було б, якби не було перемоги над нацизмом. Не було б у нас такої обʼєднаної Європи – Європи без агресій і реваншизму, Європи, що поважає різні культури, яка долає суперечки виключно у правовій площині і яка пишається різноманіттям на нашому континенті", - сказав Президент.

За його словами, що більше люди знатимуть чесну історію і бачитимуть спільне між жорстокими агресіями ХХ і ХХІ століть, то більше цінуватимуть цю послідовність.

"День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а одразу за ним – День Європи, Європи як реалізованої мрії про мирний континент. І це лише питання часу, коли ми зможемо відновити сталий і справедливий мир для нашої частини Європи, для України", - зауважив Зеленський.

Читайте також: День Європи – особливий, український

Глава держави підкреслив, що програш теперішнього агресора - це питання часу, й російський реваншизм буде роздавлений хоробрістю наших воїнів та спільною силою вільного світу. Президент також висловив вдячність воїнам, які наближають перемогу, зокрема, бійцям Повітряних сил, які відбивають російські атаки з неба.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський підписав указ №266/2023, згідно з яким 9 травня Україна відзначатиме День Європи. Раніше День Європи святкували у третю суботу травня.

Президент також подав до Верховної Ради законопроєкт про встановлення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-