Європарламент закликав країни ЄС посилити санкції проти Ірану за експорт озброєнь

Європарламент закликав країни ЄС посилити санкції проти Ірану за експорт озброєнь

Укрінформ
Європарламент закликав ЄС вжити додаткові обмежувальні заходи проти Ірану за експорт озброєнь.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту.

«За» цей документ проголосували 357 депутатів, «проти» - 20, ще 58 європейських політиків утрималися, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європарламент … вітає рішення ЄС розширити існуючий санкційний режим, погоджений у липні 2023 року, включаючи застосування санкцій проти Ірану за постачання та виробництво безпілотних дронів та ракет для Росії та для ширшого регіону Близького Сходу; вимагає, щоб більше осіб та установ були піддані санкціям; закликає Раду ЄС підготувати додаткові санкції у банківському секторі, у секторах нафти та авіації, які мають бути застосовані, якщо іранський режим вдаватиметься до подальшої неприпустимої ескалації», - йдеться у документі.

Читайте також: G7 посилить санкції проти Ірану

Як зазначають депутати Європарламенту, ці додаткові заходи, там де це можливо, мають бути синхронізовані із санкціями проти іранського режиму, які вже застосовують США, та скоординовані з Великою Британією, з країнами «Групи семи», з іншими союзниками.

Резолюція нагадує, що Іран надає значну військову допомогу для Росії в її агресії проти України, включаючи участь у будівництві заводу з виробництва дронів на території Росії. Іран вже поставив Росії кілька тисяч дронів, артилерійські боєприпаси та балістичні ракети класу «земля-земля» (високий представник ЄС раніше зазначав, що поки немає доказів поставок іранських ракет в Росію – ред.), які невибірково застосовуються проти мирного населення України та проти її цивільної інфраструктури.

20 липня 2023 року Європейська Рада ухвалила нові рамкові правові норми для застосування санкцій проти Ірану за надання військової допомоги для Росії. Зокрема, цей режим прямо забороняє будь-який експорт з ЄС до Ірану компонентів, що можуть використовуватися для виробництва БПЛА.

Читайте також: Британія запровадила нові санкції проти Ірану

Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня міністри закордонних справ країн ЄС під час надзвичайного засідання Ради ЄС, яке відбулося в режимі телеконференції, досягли політичної згоди щодо розширення режиму санкцій проти Ірану, що пов'язаний із виробництвом бойових БПЛА і ракет, та вже був застосований проти Ірану за постачання дронів у Росію для атак проти України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-