ОБСЄ вкотре закликала Росію звільнити її спостерігачів, захоплених у Донецьку та Луганську

ОБСЄ вкотре закликала Росію звільнити її спостерігачів, захоплених у Донецьку та Луганську

Укрінформ
Керівництво ОБСЄ вимагає від Росії негайно звільнити трьох співробітників наразі вже розпущеної Спеціальної моніторингової місії, які незаконно утримуються вже два роки в окупованих Донецьку та Луганську.

Як передає Укрінформ, відповідна заява чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ та європейських питань і торгівлі Мальти Яна Борга та генеральної секретарки ОБСЄ Гельґи Марії Шмід розміщена у четвер на сайті Організації.

"Цього тижня виповнюється два роки відтоді, як трьох співробітників ОБСЄ було несправедливо затримано в Луганську та Донецьку. Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ та європейських питань і торгівлі Мальти Ян Борг та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід підтвердили вимогу їх негайного звільнення та закликали всіх членів міжнародного співтовариства посилити цей сигнал", - йдеться у повідомленні.

Чинний голова ОБСЄ наголосив, що затримання співробітників ОБСЄ під час виконання ними своїх офіційних обов'язків за мандатом усіх 57 держав-учасниць "є нічим іншим, як кричущою несправедливістю і порушенням їхніх прав людини".

"Наша позиція чітка: наші колеги повинні бути звільнені. З ними повинні поводитися гуманно і з гідністю. Вони повинні мати доступ до медичної допомоги. Вони повинні мати можливість зв'язатися зі своїми сім'ями та близькими і, найголовніше, вони повинні бути негайно звільнені", - підкреслив він.

Генеральна секретарка ОБСЄ також висловила надзвичайне занепокоєння щодо самочуття затриманих співробітників, "оскільки це несправедливе ув'язнення в суворих умовах серйозно вплинуло на їхнє здоров'я".

"Я хотіла б закликати держави-учасниці приєднатися до нас у наших невпинних зусиллях, спрямованих на звільнення наших затриманих колег, і висловити глибоку вдячність усім, хто вже запропонував свою підтримку. Ми продовжимо робити все можливе і неможливе, публічно і приватно, і ми не зупинимося, поки наші затримані колеги не будуть звільнені", - заявила Шмід.

Читайте також: Мальтійське головування в ОБСЄ засудило ракетний удар по Чернігову

Як повідомлялося, трьох співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні – Вадима Голду, Максима Петрова та Дмитра Шабанова – затримали у квітні 2022 року в окупованому Росією Донецьку та Луганську, де вони виконували свої службові обов'язки за мандатом усіх 57 держав-учасниць.

У вересні 2022 року Максим Петров і Дмитро Шабанов були "засуджені" до 13 років позбавлення волі в результаті так званого "судового розгляду". Так званий "судовий процес" щодо Вадима Голди триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-