Парламент Грузії затвердив у першому читанні законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії затвердив у першому читанні законопроєкт про «іноагентів»

Укрінформ
Парламент Грузії затвердив у першому читанні проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу», відомий як законопроєкт про «іноагентів».

Про це повідомляє Эхо Кавказа, передає Укрінформ.

Зазначається, що документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

НУО та ЗМІ зобов'язані самі звернутися через Будинок юстиції до Національного агентства публічного реєстру з заявою про реєстрацію як організації, що представляє інтереси іноземної сили.

Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 тисяч ларі.

Читайте також: У Тбілісі поліція затримала 14 людей на мітингу проти закону про «іноагентів»

Одним із суперечливих положень законопроєкту є стаття, згідно з якою Мін'юст Грузії може провести моніторинг для «виявлення організації, яка представляє інтереси іноземної сили або для перевірки виконання будь-якої вимоги» закону. Підставою для моніторингу може стати письмова заява.

Міжнародні партнери Грузії закликають Тбілісі відмовитись від затвердження цього законопроєкту, повторно внесеного на розгляд у парламент. Торік документ відкликали після двох днів масових протестів та зіткнень демонстрантів з силовиками.

Критики вважають законопроєкт аналогом прийнятого у 2012 році в РФ законодавства про «іноземних агентів». Влада Грузії наполягає, що документ не має нічого спільного з російським законом.

Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня законопроєкт про «іноагентів» винесли на пленарне засідання парламенту Грузії попри акції протестів у містах країни та занепокоєння західних партнерів.

Читайте також: Протести в Грузії: силовики побили журналістів та демонстрантів, затримали 11 учасників

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

У Тбілісі проходять акції протесту.

Фото архівне з сайту newsgeorgia.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-