Російські шпигуни намагалися проникнути до Румунії разом з українськими біженцями

Російські шпигуни намагалися проникнути до Румунії разом з українськими біженцями

Укрінформ
Російські шпигуни намагалися проникнути до Румунії з-поміж українських біженців і зібрати інформацію про країну, військові навчання та допомогу Україні.

Про це повідомляє Romania Journal з посиланням на звіт Вищої ради національної оборони (CSAT) Румунії, передає Укрінформ.

У звіті CSAT, який цитують румунські ЗМІ, йдеться про те, що Румунія стала мішенню для кількох російських шпигунів, які намагалися зібрати інформацію про країну. Вони змогли проникнути до країни з-поміж українських біженців, оскільки владі Румунії «було важко розібратися, хто тікає від війни, а хто має інші цілі». Метою російських шпигунів було отримання інформації про оборону і безпеку. Були також спроби отримати надзвичайно важливі дані про допомогу, яку Румунія надає Україні, йдеться у звіті.

Крім того, люди, які проникли до Румунії, також шукали інформацію про військові навчання та про війська, які дислокуються в країні.

Серед іншого, у звіті йдеться, що шпигуни намагалися поширювати дезінформацію щодо румунської армії та лідерів країни, щоб дестабілізувати думку громадян.

У CSAT зазначають про багато вразливостей, на які наразилася Румунія в результаті цієї шпигунської операції. Серед них – збільшення кількості військових інцидентів, кібератаки з боку Росії і саботаж поставок допомоги Україні.

Читайте також: Шпигунство, фейки, хвиля біженців: глава МВС Німеччини бачить зростання загроз з боку Росії

У перспективах на 2024 рік, окреслених у звіті CSAT, наголошується, що «агресія Російської Федерації проти України, продовження конфлікту між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС, а також збереження високого конфліктного потенціалу на Близькому Сході, Тайванській протоці, Східнокитайського та Південнокитайського моря сприятимуть подальшим політичним трансформаціям головних глобальних гравців, впливаючи на міжнародну безпеку, політичні та стратегічні відносини між великими державами та клімат регіональної безпеки».

Як повідомляв Укрінформ, щонайменше 100 із 250-300 російських дипломатів в Австрії можуть бути співробітниками російських спецслужб, які працюють в країні під дипломатичним прикриттям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-