З лютого 2024 року кораблі ЄС у Червоному морі відбили 11 атак хуситів - Боррель

З лютого 2024 року кораблі ЄС у Червоному морі відбили 11 атак хуситів - Боррель

Укрінформ
З початку операції ЄС EUNAVFOR ASPIDES у Червоному морі в лютому поточного року залучені до неї військові кораблі країн ЄС відбили 11 атак з боку єменських хуситів та забезпечили ескорт для 68 торговельних суден.

Про це в понеділок у Брюсселі під час пресконференції з підбиття попередніх підсумків операції EUNAVFOR ASPIDES заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми започаткували операцію ASPIDES лише за місяць після першого обговорення серед країн-членів. Ця операція має три мандати: захистити кораблі від атак, супроводжувати судна та посилити морську безпеку. На сьогодні чотири країни-члени надіслали свої фрегати для участі в цій місії, ще 19 країн роблять свій внесок на рівні оперативних штабів. Протягом двох місяців з початку операції ці сили забезпечили ескорт для 68 кораблів та відбили 11 атак», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ця операція стала чіткою та швидкою відповіддю ЄС на погіршення безпекової ситуації в Червоному морі та в Аденській затоці, де єменські хусити почали здійснювати атаки проти торговельних суден з використанням дронів та ракет, у порушення міжнародного права та свободи судноплавства. Такі атаки призвели до суттєвих економічних втрат та до загибелі людей. Водночас вони значно погіршили економічну ситуацію в цьому регіоні. Навіть населення Ємену на собі відчуває наслідки таких дій, оскільки вони позбавляють країну життєво важливої міжнародної гуманітарної допомоги.

«Це підвищує ціну на продовольство та відбивається на економіці регіону, який і без того вже уражений наслідками російської агресії проти України», - зазначив високий представник ЄС.

Він зауважив, що атаки хуситів примусили транспортні компанії використовувати інші морські транспортні маршрути, зокрема навколо Мису Доброї Надії, що забирає від 10 до 14 додаткових днів на таку подорож. Ціна одного контейнера, який транспортується, наприклад, з Китаю до Європи, подвоїлася у вартості. Водночас ціна страхування судноплавства зросла на 60 відсотків.

За словами Борреля, до початку кризи близько 13 відсотків світової торгівлі здійснювалися саме через Червоне море, близько 30 відсотків глобальних морських перевезень здійснювалися через ці води. На сьогодні лише половина з тих 70 суден, які раніше потрапляли в Суецький канал щодня, все ще здійснюють перевезення цим маршрутом.

«Ця місія має високу інтенсивність та значний рівень ризику. Але вона має оборонний мандат. Ми не залучені до жодних операцій проти хуситів. Наші кораблі діють для самооборони та для захисту суден, що піддаються нападу. Прозорість та відкритість перед регіональними акторами були нашим пріоритетом від початку підготовки операції, її мандат був обговорений з країнами регіону. Ми будемо продовжувати робити це й надалі», - наголосив високий представник ЄС.

Він зауважив, що операція EUNAVFOR ASPIDES є чітким свідченням прагнення та готовності ЄС до участі у зміцненні міжнародної безпеки, у захисті глобальних товарних перевезень, транспортних шляхів та інтересів самого Євросоюзу.

«Це конкретний приклад того, що Європейський Союз виступає постачальником безпеки на морі», - додав Боррель.

Читайте також: Хусити атакували два судна в Аденській затоці

Як повідомляв Укрінформ, країни ЄС розгорнули операцію ASPIDES у лютому, щоб допомогти захистити ключовий морський торговельний маршрут у Червоному морі від атак безпілотників і ракет з боку єменських хуситів, які заявляють, що ці атаки - помста за війну Ізраїлю в Газі.

Інші країни, зокрема США і Велика Британія, також мають військово-морські сили, що діють у цьому регіоні.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-