Чехія ввела санкції проти Медведчука

Чехія ввела санкції проти Медведчука

Укрінформ
Уряд Чехії включив у національний санкційний список обвинувачуваного у держзраді колишнього народного депутата України Віктора Медведчука, російського пропагандиста Артема Марчевського та компанію Voice of Europe.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International.

За даними чеської влади, Медведчук керує з Росії операцією щодо поширення російського впливу на території Чехії. Метою цієї операції є порушення територіальної цілісності, суверенітету та свободи України.

Враховуючи, що ця діяльність карається згідно із законом про санкції, уряд Чехії вирішив включити Медведчука до національного санкційного списку.

Медведчук використовує для своєї діяльності компанію Voice of Europe s.r.o. та медіапродюсера й пропагандиста Артема Марчевського, яких також внесли до списку санкцій.

Читайте також: Медведчук захоплює промислові активи у Росії та на окупованих територіях України

У МЗС Чехії заявили, що це рішення відповідає інтересам безпеки Чеської Республіки, а також сприяє захисту демократії майбутніх виборів до Європейського парламенту.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на брифінгу після засідання уряду сказав, що «цим кроком ми вирішили вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу на нашій території, яка мала б серйозні наслідки для безпеки Чехії та ЄС».

За його словами, діяльність цієї групи виходить за межі Чехії, вона простягається також до Європарламенту. «Російська Федерація тривалий час намагається впливати на демократичні процеси в Європі, і ми маємо зробити все, щоб цього не допустити», - заявив Фіала.

Він подякував Службі безпеки та інформації Чехії (BIS, контррозвідка) за проведену роботу та зібрані свідчення. Доказів, за його словами, зібрано понад 300 сторінок. Цими даними зможуть користуватися також спецслужби інших країн, додав Фіала.

BIS у соцмережі X своєю чергою зазначає, що їм вдалося виявити діяльність мережі впливу, що фінансується Росією та діє в Чеській Республіці. «Дії BIS показали, який впливає Росія на території країн Європейського Союзу і як вона намагається впливати на політичні процеси в наших країнах», - зазначається у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, торік уряд Чеської Республіки затвердив внесення до національного санкційного списку голови російського збройового холдингу «Тактичне ракетне озброєння» Бориса Обносова та його родичів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-