ЄС продовжить тиск на Косово і Сербію для нормалізації відносин між ними - Боррель

ЄС продовжить тиск на Косово і Сербію для нормалізації відносин між ними - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз продовжуватиме тиск на Косово і Сербію для подальшої нормалізації відносин та імплементації відповідної політичної угоди, досягнутої між сторонами рік тому.

Про це високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав у в Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні виповнюється рік підписання Охридських угод. Час збігає, вже минув один рік як ми досягли угоди між Косовом і Сербією для просування до нормалізації відносин. На жаль, попри інтенсивні зусилля Європейського Союзу та міжнародну підтримку, Сербія й Косово досягли дуже обмеженого прогресу», - зазначив Боррель.

Він нагадав, що невдовзі в Брюсселі відбудеться ще одна зустріч між головними переговірниками з цього питання. Охридська угода, яку, за словами високого представника ЄС, було дуже важко досягти, залишається без імплементації.

«Ми продовжуватимемо чинити тиск на обидві сторони, щоб просуватися вперед», - додав високий представник ЄС.

Напередодні у спеціальній заяві щодо виконання Охридської угоди Боррель наголосив, що цей документ є зобов’язуючим відповідно до міжнародного права. Відсутність прогресу в імплементації цієї угоди не лише ставить під загрозу європейську інтеграцію Косова і Сербії, а й підриває їх репутацію як надійних та передбачуваних партнерів.

Читайте також: У ЄС попередили Косово щодо заборони діяльності сербських структур

«Прийшов час для Косова і для Сербії розірвати коло криз та напруги й рухатися в нову еру - в Європейську еру. Ця (Охридська – ред.) угода пропонує краще майбутнє для громадян Косово, для громадян Сербії та для всього регіону», - йдеться у заяві високого представника ЄС.

Як повідомлялося, сьогодні міністри закордонних справ ЄС одним із головних питань вкотре розглядатимуть продовження допомоги для України. Очікується, що у цьому обговоренні в режимі телеконференції візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

21-22 березня в Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС у форматі Європейської ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-