Більшість у парламенті Нідерландів під час дебатів виступила за підтримку України

Більшість у парламенті Нідерландів під час дебатів виступила за підтримку України

Укрінформ
Більшість депутатів у парламенті Нідерландів під час дебатів про стан війни в Україні виступили за підтримку нашої країни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, дебати відбулися за присутності прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, також у залі був присутній посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

“Дебати у Палаті представників Парламенту Нідерландів щодо розв’язаної Росією війни в Європі були вчасним та актуальним кроком. А також, без сумніву, сигналом про підтримку Нідерландами нашої держави у боротьбі з агресором. Сам хід дебатів вчергове засвідчив незмінність підтримки України з боку переважної більшості нідерландських парламентарів. Важливий момент - у парламенті протягом усіх дебатів, що тривали з 18:40 до 00:15, були особисто присутні прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот, міністр оборони Кайса Оллонґрен та міністр зовнішньої торгівлі та співробітництва Джефрі ван Льовен.

Це окреме свідчення особливої уваги офіційної Гааги до України, до питання підтримки нашого народу”, - сказав в коментарі Укрінформу Карасевич.

Він також зазначив, що значна увага в ході дискусії була приділена допомозі, якої сьогодні потребує Україна, зокрема в оборонній сфері.

“Тут підкреслю, що нідерландські депутати детально обізнані із поточними потребами України. Для нас також цінною є участь Нідерландів у міжнародних коаліціях із посилення військових спроможностей України, зокрема коаліції дронів, якій депутати приділили значну увагу. У цілому, ці дебати у чергове підтвердили, що Нідерланди й надалі будуть продовжувати підтримувати Україну”, - підсумував Карасевич.

Своєю чергою прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що Україні не вистачає сучасних систем протиповітряної оборони.

Читайте також: В Амстердамі відбулася лекція про Харківську школу фотографії

“Тож одним із пріоритетів для Нідерландів також є допомога в цьому напрямку, звичайно, разом з іншими країнами”, - зазначив Рютте.

Він також сказав, що нещодавно відвідав Україну та на власні очі бачив як багато було зруйновано в Харкові. Рютте розповів, як під землею на станції метро тривають уроки для дітей. Він підкреслив, що так не має бути, бо діти повинні навчатися у звичайній школі. Але добре, що за таких складних обставин для них намагаються створити безпекові умови.

За його словами, треба продовжувати підтримувати Україну тому, що “на карту поставлено дуже багато – йдеться про їхню безпеку, а також нашу безпеку. І те, що вони роблять – це справжня мужність”.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен зазначила, що відвідувала Україну чотири рази та коли бачиш на власні очі наслідки війни, то це справляє дуже сильне враження. Вона також підкреслила, що війна в Україні триває вже десять років.

“Дуже важливо, щоб ми продовжували надавати підтримку і водночас також зміцнювати наші власні збройні сили… Я думаю, що Європа зараз також має засвоїти урок. Європа була мирною, і вона має залишатися такою. Але тоді ми повинні мати дуже сильний захист”, - сказала Оллонґрен.

Як повідомляв Укрінформ, 1 березня Україна та Нідерланди уклали десятирічну угоду про безпеку. Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали документ у Харкові.

Документ передбачає два мільярди євро військової допомоги від Нідерландів цього року, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних десяти років.

Угода також визначає пріоритети надання допомоги у сфері протиповітряної оборони, артилерії, морських та далекобійних засобів, з особливим акцентом на зміцненні Повітряних сил Збройних сил України. Пріоритет – у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.

У невійськовій сфері угода, зокрема, передбачає посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-