Прем'єр Чехії розкритикував Фіцо через позицію щодо України

Прем'єр Чехії розкритикував Фіцо через позицію щодо України

Укрінформ
Прем’єр Чеської Республіки Петр Фіала не зміг промовчати у відповідь на слова свого словацького колеги Роберта Фіцо.

Про це політик заявив після зустрічі понад 20 голів держав і урядів у Парижі в понеділок, де обговорювалася військова допомога Україні, передає Укрінформ з посиланням на соцмережу Х Фіали.

Прем’єр зауважив, що слова Фіцо потребують коментаря.

«Ми всі хочемо миру, але до миру є лише один шлях - не дозволити агресору досягнути цілей, не погодитися з несправедливістю, агресивною війною, злом, але допомогти боронитися тим, на кого несправедливо напали. Складання зброї та підкорення агресору ніколи не призводили до миру», - заявив Фіала.

Він нагадав, що є ціла низка прикладів з історії, зокрема, й колишньої Чехословаччини, яка доводить те, що стається, коли поступаються агресивним режимам. І якщо хтось думає що замиренням агресора можна досягти миру, то той помиляється. Отже це не той шлях, яким можна йти, підкреслив глава чеського уряду.

Він категорично відкинув закиди про те, що конфлікт почали українці чи країни Заходу.

Читайте також: Президент Чехії дозволив 20 громадянам країни долучитися до лав ЗСУ

«Винуватець абсолютно зрозумілий - це агресивна політика Росії. Російські вояки перебувають на українській землі, це Росія вбиває мирне населення», і для розуміння цього не треба мати якісь дуже широкі історичні знання, треба просто відкрити очі, щоб побачити, хто є жертвою, а хто агресором, - заявив Фіала.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив у понеділок, що декілька країн-членів НАТО і Європейського Союзу нібито розглядають можливість відправки своїх військових в Україну після укладення двосторонніх угод. Водночас він наголосив, що Словаччина не відправлятиме своїх солдатів в Україну, однак поважатиме рішення країн НАТО, які погодяться ввести війська в Україну. Фіцо також повторив своє твердження, що «не існує військового вирішення війни в Україні».

Фото: Petr Fiala / Мережа Х

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-