Країни НАТО повинні збільшити витрати на оборону до 3% ВВП - Дуда

Країни НАТО повинні збільшити витрати на оборону до 3% ВВП - Дуда

Укрінформ
Країни НАТО повинні збільшити витрати на оборону з обов'язкових 2% до 3% ВВП, а Польща має змінити свою Стратегію національної безпеки з огляду на російську агресію проти України.

Про це під час засідання Ради національної безпеки Польщі, перед спільним з главою уряду Дональдом Туском візитом до США 12 березня, заявив у понеділок президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

"Я хочу запропонувати найближчим часом, зараз, під час нашого візиту до Білого Дому, і я буду говорити про це з усіма нашими наступними союзниками, а також з генеральним секретарем НАТО у штаб-квартирі Альянсу, щоб країни НАТО спільно вирішили, що вимогою Альянсу буде виділення не 2%, а 3% ВВП на оборону, що це буде та межа, нижче якої опускатися категорично не рекомендується", – заявив Дуда.

Він додав, що якщо НАТО буде сильним, то ніхто на нього не наважиться напасти.

Дуда зазначив, що Польща є відповідальним партнером НАТО, оскільки разом із союзниками підтримує Україну, яка бореться з російським агресором, і виділяє 4% ВВП на обороноздатність своєї країни.

Дуда під час зустрічі підкреслив, що потенціал НАТО зростає, зокрема завдяки вступу Фінляндії і Швеції. Він також висловив сподівання, що Альянс зможе прийняти сміливе рішення і "у відносно недалекому майбутньому прийняти Україну до НАТО".

Читайте також: Цьогоріч країни НАТО в Європі вперше вкладуть в оборону 2% ВВП - Столтенберг

Він висловив вдячність віцепрем’єру-міністру національної оборони РП за готовність розпочати роботу над новою Стратегією національної безпеки країни. Президент Польщі зауважив, що попередню було ухвалено лише у 2020 році, але 2022 рік вніс величезну зміну. "Це зміна, з якої ми робимо висновки протягом останніх двох років від початку російської агресії проти України. Саме в стратегічному плані як шляхом спостереження, так і через аналіз ситуації", – підкреслив Дуда. Він висловив сподівання, що цей документ буде підготовлено до третьої річниці російської агресії проти України.

Як повідомлялося, 12 березня у Білому Домі у Вашингтоні відбудеться спільна зустріч президента Польщі і глави польського уряду Дуди і Туска з президентом США Джо Байденом. Офіційна причина зустрічі – 25-річчя приєднання Польщі, а також Чехії та Угорщини до НАТО.

Фото: PAP/Leszek Szymanski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-