Цьогоріч країни НАТО в Європі вперше вкладуть в оборону 2% ВВП - Столтенберг

Цьогоріч країни НАТО в Європі вперше вкладуть в оборону 2% ВВП - Столтенберг

Укрінформ
Європейські країни-члени НАТО у 2024 році інвестують в оборону $380 мільярдів, що становитиме 2% їхнього сукупного ВВП.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це у Брюсселі під час пресконференції перед початком зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"У 2024 році члени НАТО в Європі загалом інвестують в оборону 380 мільярдів доларів США. Вперше це становить 2% їхнього сукупного ВВП", - сказав Столтенберг.

За його словами, торік європейські члени Альянсу та Канада збільшили видатки на оборону на 11%.

"Цього року я очікую, що 18 членів Альянсу витратять на оборону 2% свого ВВП. Це ще один рекордний показник. І це в шість разів більше порівняно з 2014 роком, коли лише 3 члени Альянсу досягли цієї мети", - додав він.

Генсек НАТО зазначив, що досягнуто реального прогресу.

"Проте деяким членам Альянсу ще є над чим працювати. Тому що на Вільнюському саміті ми домовились, що всі члени Альянсу мають інвестувати 2%. І ці 2% - це мінімум", - наголосив Столтенберг.

Він повідомив, що під час зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО у четвер  обговорюватиметься підготовка до саміту НАТО, що відбудеться у Вашингтоні в липні, а також нарощування виробництва боєприпасів.

"За останні кілька місяців НАТО погодило контрактів на суму 10 млрд дол. І лише цього тижня Німеччина розпочала будівництво заводу з виробництва боєприпасів у Нижній Саксонії. (Після виходу) на повну потужність він вироблятиме близько 200 тисяч артилерійських снарядів на рік", - зазначив генсек.

Читайте також: Німеччина обіцяє цьогоріч виконати зобов’язання перед НАТО і витратити на оборону 2% ВВП

Як повідомляв Укрінформ, на засіданнях Ради Україна-НАТО та Контактної групи з питань оборони України, які відбудуться цього тижня, обговорюватиметься підтримка Альянсом Києва.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-