РФ ввозить британські вимірювальні системи для виробництва зброї завдяки реекспорту

РФ ввозить британські вимірювальні системи для виробництва зброї завдяки реекспорту

Розслідування
Укрінформ
Низка російських компаній 2023 року ввезла в Росію вимірювальні системи виробництва британської Renishaw, потрібні для виробництва зброї, на суму 360 мільйонів рублів ($4 млн).

Як передає Укрінформ, про це йдеться в розслідуванні видання «Важные истории».

Британська компанія Renishaw виробляє вимірювальні системи, які контролюють якість деталей, виготовлених на металообробних верстатах. Таке обладнання необхідне для військово-промислового комплексу, де важлива максимальна точність. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну британська компанія закрила свій бізнес у РФ.

Проте, за даними журналістів, закупівлі продовжилися завдяки системі реекспорту. В цьому брали участь не менше десяти російських компаній. Вони, у свою чергу, отримували обладнання британської компанії Renishaw через постачальників із третіх країн, які не потрапили під санкції - Гонконгу, Китаю, Туреччини, Вірменії.

Читайте також: Російському ВПК бракує сучасної оптики, електроніки і мікрочипів - Юсов

Найбільше обладнання (на суму 59 млн рублів) ввезла петербурзька НВК «Фотоніка», на другому місці — один із постачальників оборонного комплексу «Тесткомплект» (52 млн рублів), на третьому — ще один підрядник оборонного комплексу «Мир станочника» (23 млн рублів). Серед імпортерів британських систем є компанія «Сонатек». Її власники, громадяни Росії, живуть у Бельгії і організують поставки через бельгійську компанію, що їм належить.

Деякі російські виробники зброї закуповували системи Renishaw майже безпосередньо. Зокрема 100% китайської компанії Shvabe Opto-Electronics належить Уральському оптико-механічному заводу, який не потрапив під санкції. Через цю компанію завод завіз системи Renishaw на 8 млн рублів.

Читайте також: Електроніка західного виробництва у російській зброї: що знаходять експерти

Для роботи систем Renishaw потрібне програмне забезпечення. На сайті клієнтам пропонують звертатися до британського офісу, але базову версію програмного забезпечення можна завантажити і в App Store, і в Google Play.

Як повідомлялося наприкінці минулого року, підрядники російських підприємств, які випускають ракети "Кинджал", досі уникають європейських санкцій, що дає їм змогу імпортувати необхідні товари з різних країн ЄС.

Фото: Renishaw

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-