«Репортери без кордонів» та ЄС запустили теле- та радіопакет «Свобода»

«Репортери без кордонів» та ЄС запустили теле- та радіопакет «Свобода»

Укрінформ
Новий російськомовний супутниковий пакет «Свобода», який веде мовлення на Росію, Білорусь, ТОТ, був офіційно запущений у вівторок з ініціативи міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» та за підтримки Євросоюзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Російська служба DW.

Дев'ять російськомовних теле- та радіоканалів тепер ведуть мовлення через супутник на території всієї Європи (включаючи Україну, що особливо важливо на ТОТ, Росію, Білорусь), а також Близького Сходу та Північної Африки.

У рамках пакета «Свобода» транслюватимуть свої програми: «Радіо Сахаров», «Справжній Час», «Єврорадіо», «Ехо», молдовський телеканал ТВ8, берлінська телекомпанія «Ост/Вест 24», а також об'єднані канали за участю «Важных историй», «Холоду», «Нової газети. Європа», журналістки Ірини Шихман та інших. Окремий новий канал має назву «Білорусь завтра», ще один канал створює студія українського журналіста Дмитра Гордона.

Зазначається, що найближчими місяцями до мовлення приєднаються й інші ЗМІ та журналісти. Крім цього йде робота над окремим каналом новин. У результаті супутниковий пакет планується розширити до 25 незалежних російськомовних теле- та радіоканалів. Свій контент надаватиме і DW російською мовою.

Пакет «Свобода» доступний безкоштовно у незашифрованому вигляді на супутнику Hotbird компанії Eutelsat у позиції 13E. Таким чином, його потенційна аудиторія - 4,5 мільйона домогосподарств у Росії, а також приблизно 800 тисяч - на тимчасово окупованих Росією територіях України. За даними «Репортерів без кордонів», всі ці домогосподарства вже дивляться телевізор із цієї супутникової позиції і не потребують додаткового обладнання для перегляду нових каналів. На іншій території України таких домогосподарств близько 3,5 млн в Білорусі та Молдові - сотні тисяч, оскільки ця супутникова позиція популярна з початку 1990-х років, тож творці розраховують на хороше покриття на пострадянському просторі загалом.

Керівник проєкту «Свобода» Джим Філіппов стверджує, що супутник Hotbird 13G оснащений новітніми технологіями, які не дозволять російському чи іншому авторитарному уряду заглушити його сигнал: «Я не говорю, що це неможливо, але це не так просто, враховуючи наші можливості захисту від перешкод».

Читайте також: Для України тема безпеки журналістів є пріоритетом - МКІП

Цілі проєкту - відновити безперешкодний та вільний від військової пропаганди потік інформації між Європою та Росією, а також підтримати українське, російське та білоруське громадянське суспільство. «Свобода» має продемонструвати, що «демократичні держави можуть експортувати незалежну журналістику, щоб подолати логіку пропаганди, яку експортують диктатури», кажуть «Репортери без кордонів».

Офіційний запуск пакета «Свобода» відбувся 5 березня в Європейському парламенті в Брюсселі за підтримки естонського євродепутата Андруса Ансіпа та за участю віцеголови Єврокомісії Віри Юрової з Чехії. За її словами, «супутниковий пакет «Свобода» відповідає зобов'язанням Єврокомісії щодо забезпечення плюралізму ЗМІ та свободи інформації».

Як повідомляв Укрінформ, кількість підписників YouTube-каналу FREEДОМ, базового діджитал-майданчика телеканалу українського іномовлення FREEДОМ, який мовить російською мовою за кордоном, перетнула 1 мільйон. Кількість переглядів - 699 млн.

FREEДОМ - канал українського державного іномовлення, орієнтований на російськомовних глядачів за межами України. FREEДОМ - інструмент руйнації російської пропаганди та джерело правдивої інформації про Україну для російськомовних глядачів за кордоном.

Фото: EFE / EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-