Фінляндія підтримує ідею направити прибутки від російських активів на зброю для України

Фінляндія підтримує ідею направити прибутки від російських активів на зброю для України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен вважає, що прибутки від заморожених російських активів слід використати на озброєння України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Заморожені російські активи слід використовувати на озброєння України, заявила міністр закордонних справ Еліна Валтонен. З такою ж пропозицією виступила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

На думку міністра Валтонен, ЄС та США могли б спільними зусиллями реалізувати цю ідею.

Водночас країни "Групи семи" та ЄС заморозили близько 300 мільярдів євро російських коштів, оцінна прибутковість яких становить близько трьох мільярдів євро на рік.

Читайте також: ЄС спрямує доходи від заморожених активів РФ на закупівлю зброї для України - фон дер Ляєн

"Ці кошти можна було б пустити на зброю, на постачання оборонних засобів та у довготерміновій перспективі - на відновлення України", – сказала Валтонен.

Міністр, однак, нагадала, що йдеться про досить складне юридичне питання.

"Однією з головних цінностей у нас на Заході вважається недоторканність приватної власності. Хоча не всі громадяни зрозуміють, чому ми не можемо просто взяти та привласнити кошти сусідньої держави, яка веде жорстоку агресивну війну, не дотримуючись жодних міжнародних норм. Але ми все ж таки повинні дотримуватися наших принципів", - додала вона.

Читайте також: Міністр фінансів Німеччини хоче використати частину російських активів для України, але обмежено

Як повідомлялося, ЄС спрямує прибуток від російських фінансових активів у європейських банківських установах на закупівлю зброї для України.

Після початку російської військової агресії проти України ЄС та його країни-члени надали Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу на близько 90 мільярдів євро.

Фото: weforum.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-