У Росії правозахисника Олега Орлова засудили до 2,5 років колонії

У Росії правозахисника Олега Орлова засудили до 2,5 років колонії

Укрінформ
Суд у Москві засудив правозахисника та співголову "Меморіалу" Олега Орлова до 2 років 6 місяців колонії за обвинуваченням у "повторній дискредитації армії".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє правозахисний портал Медіазона.

"Суддя Астахова оголосила вирок Олегу Орлову: 2 роки, 6 місяців колонії загального режиму. Правозахисника беруть під варту у залі суду", – йдеться у повідомленні.

Кримінальну справу проти Орлова порушили через його статтю "Їм хотілося фашизму. Вони його отримали". Торік у жовтні Орлову по справі за "дискредитацію армії" вже присудили штраф у сумі 150 тис. рублів. Але прокуратура оскаржила вирок, зажадавши призначити правозахиснику три роки позбавлення волі, у грудні справу повернули на досудову стадію та розпочали слідство спочатку.

На першому засіданні нового процесу Орлов назвав його неправосудним, відмовився викликати свідків захисту та давати свідчення в суді, попередивши, що скаже лише останнє слово. Напередодні держобвинувач запросив правозахиснику реальний термін — 2 роки та 11 місяців.

Читайте також: У Росії заочно заарештували опозиціонера Гудкова, який розказував про масові вбивства в Бучі

Наприкінці січня Слідком РФ завершив повторне розслідування справи і знайшов "обтяжливу обставину" — на думку силовиків, співголова "Меморіалу" опублікував антивоєнну статтю, керуючись мотивами ворожнечі "проти традиційних російських духовно-моральних та патріотичних цінностей" та ненависті до російських військовослужбовців.

У новій експертизі обвинувачення стверджується, що в тексті Орлова ЗС Росії "характеризуються як пов'язані з геноцидом, вбивством людей, знищенням інфраструктури, економіки та об'єктів культури" та "злочинні, спрямовані проти існуючого ладу або порушують існуючий порядок".

Як повідомлялося, стаття про дискредитацію російської армії з'явилася в Адміністративному та Кримінальному кодексах РФ невдовзі після початку повномасштабної війни Росії проти України. Дискредитацією суди визнають будь-які висловлювання про війну, які не збігаються з офіційною точкою зору російської влади.

Фото: Медіазона

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-