Німецькі депутати пообіцяли Україні далекобійну зброю, але не уточнили, яку саме

Німецькі депутати пообіцяли Україні далекобійну зброю, але не уточнили, яку саме

Укрінформ
Німецький Бундестаг підтримав резолюцію фракцій урядової коаліції, в якій міститься зобов'язання постачати Україні «додатково необхідні системи озброєння великої дальності та боєприпаси».

Голосування відбулося 22 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За резолюцію «Десять років війни Росії проти України – рішуче захистити Україну та Європу» під час поіменного голосування проголосували 382 депутати, проти – 284, двоє утрималися.

Водночас у резолюції не зазначається, про які саме далекобійні засоби йдеться. При цьому ці ж депутати годиною раніше не підтримали вимогу опозиційного блоку ХДС/ХСС про передачу Україні ракет Taurus.

Щонайменше одна депутатка – глава оборонного комітету, представниця Вільної демократичної партії Марі-Агнес Штрак-Циммерманн – повідомила, що голосувала за документ опозиції «виключно тому, що система Taurus була чітко згадана», та пояснила своє рішення тим, що «не хоче потім докоряти собі, що не зробила правильно». Вона назвала «трагедією», що німецькі політики місяцями сперечаються про ці ракети, тоді як Україна не може чекати, а Росія використовує час для того, щоби посилися. Тому, додала Штрак-Циммерманн, український контрнаступ не був успішним. «Йдеться про час, якого Україна більше не має», – підкреслила депутатка.

Як зазначив посол України у ФРН Олексій Макеєв, частина депутатів під час підготовки документа «мали на увазі» саме Taurus, інші – ні.

Під час дебатів депутати назвали напад Росії на Україну 24 лютого 2022 року «найбільш різким на сьогодні кроком у дедалі більш агресивній політиці проти вільної та демократичної Європи за останні роки». Вони також зазначали, що російський президент Володимир Путін веде цю війну, щоб залишитися при владі та реалізувати свої імперські великодержавні фантазії.

Депутати зазначали у виступах, що якщо російське керівництво не зупинити, воно буде намагатися продовжувати свою імперську політику за межами України. З огляду на це необхідно підтримати Україну в її праві вільно обирати альянси та просуватися в напрямку набуття членства в НАТО.

Читайте також: Посол України: Дедалі більше німецьких політиків говорять про необхідність перемоги України

Як повідомлялося, раніше 22 лютого депутати Бундестагу більшістю голосів не підтримали пропозицію опозиції надати Україні ракети Taurus. Сьогодні депутати Бундестагу не вперше голосували проти передачі Україні Taurus попри те, що чимало політиків у партіях урядової коаліції підтримують передачу ракет і відкрито критикують вагання канцлера ФРН у цьому питанні. Але партійний «кодекс» передбачає, що в питаннях, які є суперечливими, фракції голосують відповідно до рішення більшості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-