Росія програла в суді Амстердама апеляцію у справі ЮКОСа на $50 мільярдів

Росія програла в суді Амстердама апеляцію у справі ЮКОСа на $50 мільярдів

Укрінформ
Росія програла апеляцію у справі ЮКОСа на суму 50 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Росія повинна виплатити трьом колишнім акціонерам російської нафтогазової компанії ЮКОС 50 мільярдів доларів компенсації. Амстердамський суд відхилив останні російські заперечення у судовому процесі, який тягнеться роками”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ЮКОС - провідна російська нафтова компанія, була експропрійована російським урядом у 2006 році й зрештою збанкрутувала. Після банкрутства акціонери вимагали від російської держави відшкодування збитків.

Читайте також: Люксембург «заморозив» акції російської держкорпорації у справі ЮКОСа

Справа велася в Нідерландах, оскільки закордонні філії ЮКОСа є частиною голландського фонду.

За словами акціонерів, експропріація була “незаконною та політично вмотивованою”, після чого було розпочато судовий процес.

З 2014 року різні судові інстанції виносили рішення у справі.

Раніше суд у Гаазі виніс рішення на користь акціонерів і зобов'язав Росію виплатити найбільшу в історії суму арбітражу - 50 мільярдів доларів компенсації. РФ намагалася оскаржити рішення і скасувати його. Зрештою справа потрапила до вищої інстанції – Верховного суду. Частково рішення було скасовано у 2021 році вищим судом Нідерландів, який попросив суд нижчої інстанції переглянути одну з підстав справи. Суд постановив, що попередні рішення мають бути скасовані з процедурних причин, і що Апеляційний суд Амстердама повинен був знову розглянути справу. Але Росії не вдалося скасувати рішення суду в Гаазі, що змушує її виплатити колишнім акціонерам ЮКОСа понад 50 млрд дол.

Читайте також: Росія не може оскаржити рішення щодо повернення «скіфського золота» Україні – Мін’юст

Наразі ще невідомо, чи на цьому справа закінчиться, адже Росія, як і раніше, може звернутися до іншої інстанції. Також по всьому світу, в тому числі в Лондоні, досі тривають судові процеси.

Як повідомлялося, в липні 2014 року третейський суд у Гаазі визнав експропріацією дії Росії щодо ексвласників компанії ЮКОС, оголошеної банкрутом у 2006 році. Претензії до Росії висунули Group Menatep Limited - Hulley Enterprises, Yukos Universal Limited і Veteran Petroleum Ltd.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-