Кремль хоче використати олігарха-втікача Шора для дестабілізації Молдови - Cанду

Кремль хоче використати олігарха-втікача Шора для дестабілізації Молдови - Cанду

Укрінформ
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Кремль хоче використати олігарха-втікача Ілана Шора для дестабілізації ситуації в країні після відмови Москви в його видачі Кишиневу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

«Очевидно, що Кремль хоче продовжувати використовувати Шора та все його корумповане угруповання для дестабілізації Молдови, підриву інституцій країни та роботи проти інтересів молдавських громадян», - заявила Санду, відповідаючи на запитання журналістів у п'ятницю.

Вона додала, що відповідальні установи продовжать докладати зусиль, щоб притягнути до відповідальності Шора та всіх, хто бере участь у цій дестабілізаційній діяльності.

Кілька днів тому голова Національного центрального бюро Інтерполу у Молдові Віорел Центіу заявив, що Росія відмовилася екстрадувати Шора до Молдови.

Читайте також: Санду вірить, що незабаром з'явиться «геополітична можливість» вирішити конфлікт у Придністров’ї

Як повідомляв Укрінформ, торік у квітні Апеляційна палата Кишинева засудила депутата-втікача, лідера партії «Шор» Ілана Шора до 15 років в’язниці з конфіскацією майна на 5 мільярдів леїв (понад $270 мільйонів). Також суд заборонив Шору обіймати посади в банківській системі впродовж п'яти років та конфіскував його активи на користь держави.

У червні Конституційний суд Молдови визнав неконституційною проросійську партію «Шор».

У листопаді голова Національного центрального бюро Інтерполу в Молдові Віорел Центіу підтвердив, що Ілан Шор повернувся до Ізраїлю.

У 2015 році Ілана Шора засудили у справі про «крадіжку мільярда» до 7,5 року ув'язнення за шахрайство та відмивання грошей. Справа перебувала на розгляді в Апеляційній палаті Кишинева. Слухання багаторазово відтерміновували.

У 2019 році Ілан Шор виїхав із Молдови.

Фото: Facebook/Maia Sandu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-