Росія відмовилася екстрадувати олігарха-втікача Шора до Молдови

Росія відмовилася екстрадувати олігарха-втікача Шора до Молдови

Укрінформ
Голова Національного центрального бюро Інтерполу у Молдові Віорел Центіу заявив, що Росія відмовилася екстрадувати олігарха-втікача Ілана Шора до Молдови.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

«Ми отримав відповідь від Російської Федерації, яка, на мою думку, є абсурдною. Російська влада посилається на 3 статтю Конституції, пояснюючи своє невтручання у справу Шора. Нагадаю, що у 3 статті йдеться про невтручання (Інтерпола) у політичні, військові, релігійні та расові питання. Однак у 2021 році Комісія з контролю за файлами заявила, що запит Молдови про оголошення Шора до міжнародного розшуку з проханням про арешт та екстрадицію є цілком законним і відповідає положенням Конституції та правилам обробки інформації», — заявив Центіу на телеканалі Jurnal TV.

Він додав, що звернувся до центрального бюро Інтерполу у Ліоні.

«Раніше Росія заявляла, що Шор останній раз був у країні 2014 року. Однак потім Ілан Шор заявив, що перебуває у Російській Федерації. З огляду на цю останню відповідь ми можемо сказати, що Росія не виконує своїх зобов'язань як держава-член організації», — заявив глава Інтерполу в Молдові.

Минулого тижня Інтерпол звернувся до РФ щодо підтвердження місцеперебування олігарха-втікача Ілана Шора на території Росії та вжиття заходів для його затримання й екстрадиції у Молдову.

Як повідомляв Укрінформ, торік у квітні Апеляційна палата Кишинева засудила депутата-втікача, лідера партії «Шор» Ілана Шора до 15 років в’язниці з конфіскацією майна на 5 мільярдів леїв (понад 270 мільйонів доларів). Також суд заборонив Шору обіймати посади в банківській системі впродовж п'яти років та конфіскував його активи на користь держави.

У червні Конституційний суд Молдови визнав неконституційною проросійську партію «Шор».

У листопаді голова Національного центрального бюро Інтерполу в Молдові Віорел Центіу підтвердив, що Ілан Шор повернувся до Ізраїлю.

Читайте також: Інтерпол відправив Росії запит на екстрадицію в Молдову олігарха-втікача Шора

У 2015 році Ілана Шора засудили у справі про «крадіжку мільярда» до 7,5 року ув'язнення за шахрайство та відмивання грошей. Справа перебувала на розгляді в Апеляційній палаті Кишинева. Слухання багаторазово відтерміновували.

У 2019 році Ілан Шор виїхав з Молдови.

Шор з 2011 року одружений з російською співачкою Жасмін, яка підтримує путінський режим. Подружжя має спільних доньку і сина.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-