У Штатах колишній офіцер ЦРУ отримав 40 років в’язниці за шпигунство

У Штатах колишній офіцер ЦРУ отримав 40 років в’язниці за шпигунство

Укрінформ
Колишнього офіцера Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США Джошуа Шульте засудили до 40 років ув’язнення за витік секретних хакерських інструментів на інформаційну платформу Wikileaks.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Шульте був засуджений за різними пунктами у трьох окремих федеральних процесах у Нью-Йорку у 2020, 2022 і 2023 роках.

У четвер його засудили за звинуваченнями у шпигунстві, зломі комп’ютерів, неповазі до суду, неправдивих заявах у ФБР і зберіганні зображень жорсткого поводження з дітьми.

Відповідно до наданих на суді доказів, Шульте працював розробником програмного забезпечення в Центрі кіберрозвідки, який займається кібершпигунством проти терористичних організацій та іноземних урядів.

Прокуратура звинуватила його у витоку інструментів ЦРУ «Vault 7», які дозволяють офіцерам розвідки зламувати смартфони та використовувати їх як пристрої для прослуховування. Там заявили, що цей витік є одним із найбільш «нахабних» в історії США.

Зокрема у 2017 році Шульте надав Wikileaks понад 8700 документів, що стало найбільшим витоком даних в історії ЦРУ, заявили у Міністерстві юстиції США. Того ж року Wikileaks почала публікувати секретні дані з викрадених файлів.

Роком раніше чоловік передав викрадену інформацію Wikileaks, а потім збрехав агентам ФБР про свою роль у витоку.

Прокурори зазначили, що після арешту Шульте намагався передати більше інформації. Він проніс телефон до в’язниці, де перебуває з 2018 року, і вдавався до спроб надіслати репортеру інформацію про кібергрупи ЦРУ та створював дописи під ім’ям вигаданого співробітника розвідки Джейсона Борна у соцмережі Х, які містили інформацію про кіберінструменти ЦРУ.

Читайте також: Штати перевіряють обмін інформацією після витоку секретних файлів

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня 2023 військовослужбовець ВПС Нацгвардії Сполучених Штатів Джек Тейшейра був заарештований після скандального витоку у відкриті джерела секретної інформації, в тому числі пов’язаної з оцінками бойових дій в Україні.

Фото: Getty images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-