Світові витрати на оборону рекордно зросли торік - до $2,2 трильйона

Світові витрати на оборону рекордно зросли торік - до $2,2 трильйона

Дослідження
Укрінформ
Світові витрати на оборону зросли на 9% до рекордних $2,2 трлн у 2023 році через посилення геополітичної напруженості, зокрема спричиненої вторгненням Росії в Україну.

Про це йдеться у звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

IISS очікує подальшого зростання оборонних бюджетів у 2024 році, оскільки повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває вже третій рік, а міжнародна нестабільність поширилася на Близькому Сході після війни між Ізраїлем і Газою.

Оборонний бюджет України збільшився майже в дев'ять разів до $31,1 млрд протягом 2023 року, і ця цифра не включає іноземну допомогу, тоді як Росія збільшила свої військові витрати в 2023 році до $108,5 млрд і планує подальше збільшення.

Читайте також: Запаси старої техніки дозволяють Росії вести війну ще три роки

IISS нагадує, що офіційний оборонний бюджет Москви збільшився більш ніж на 60% у 2024 році. За словами Бастіана Гігеріха, генерального директора IISS, це означає, що "загальні військові витрати Росії тепер становлять третину її національного бюджету і сягнуть 7,5% ВВП, що свідчить про зосередженість на військових зусиллях".

Загалом, США, як і раніше, виділили найбільше в світі на оборону - $905,5 млрд у 2023 році. Китай посідає друге місце - $219,5 млрд. Росія – на третьому ($108,5 млрд).

Британія посідає п'яте місце у світі, незважаючи на нещодавні занепокоєння щодо здатності її армії вести велику війну. Німеччина посіла сьоме місце, а Франція - восьме. IISS додає, що усі члени НАТО в Європі 2023 року витратили на оборону на 32% більше, ніж 2014 року. Втім зауважує, що згідно з даними альянсу, 10 з них наразі витрачають більше 2% ВВП.

Читайте також: Стривожена Європа готується до війни

Як повідомляв Укрінформ, хоча Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила понад 3000 танків, за даними британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Military Balance, має на складах ще бронетехніку для використання впродовж трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-