У Фінляндії російський бойовик із банди «Русич» отримав вирок за незаконний в'їзд до ЄС

У Фінляндії російський бойовик із банди «Русич» отримав вирок за незаконний в'їзд до ЄС

Укрінформ
У Фінляндії Окружний суд Кюменлааксо засудив російського неонациста, командира так званої диверсійно-штурмової групи "Русич" Яна Петровського (Воїслава Тордена) до 40 днів умовного ув'язнення за порушення заборони на в'їзд до країн Шенгенської зони.

Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

Суд також зобов’язав росіянина сплатити Фінляндії штраф у розмірі 80 євро.

Вважається, що він вчинив два злочини на КПП Ваалімаа в період між 2022 і 2023 роками. Чоловік приїхав до Фінляндії 16 серпня 2022 року. За кілька днів він поїхав назад до Росії. Вдруге він приїхав до Фінляндії 19 липня 2023 року через прикордонний пункт пропуску Ваалімаа.

Читайте також: Поліція Фінляндії вимагає арешт для бойовика банди «Русич» за воєнні злочини в Україні

Згідно з обвинуваченням, Торден намагався ввести фінську владу в оману та обійти заборону на в'їзд, намагаючись отримати візи у Греції та Франції та приховуючи своє колишнє ім'я. Торден також зазначав, що раніше проти нього не вводили заборону на в’їзд.

Як повідомляв Укрінформ, фінські прикордонники затримали Тордена 20 липня 2023 року в аеропорту Гельсінкі-Вантаа поблизу виходу на посадку на рейс до Ніцци. Наступного дня повітовий суд Гельсінкі взяв його під варту на підставі закону про іноземців.

На початку грудня Верховний суд Фінляндії ухвалив рішення звільнити його з-під варти. Того ж дня стало відомо, що прикордонна служба Фінляндії його затримала. Після цього Центральна кримінальна поліція Фінляндії розпочала дослідчу перевірку щодо Воїслава Тордена, якого підозрюють у скоєнні воєнних злочинів в Україні в 2014-2015 роках.

Торден внесений у список санкцій ЄС під своїм іншим ім'ям Ян Петровський, йому заборонений в'їзд і до Фінляндії. У списку санкцій ЄС зазначено, що Петровський обіймав посаду командира неонацистської ДШРГ «Русич». Україна звинувачує Петровського в жорстокості щодо полонених українських солдатів. Він однак змінив ім'я і зумів в'їхати до Фінляндії за новими документами.

У січні фінський прокурор попросив умовний термін ув'язнення за два порушення заборони на в'їзд до країни для Тордена.

Фото: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-