Кремль вважає можливим конфлікт із НАТО у найближче десятиліття - естонська розвідка

Кремль вважає можливим конфлікт із НАТО у найближче десятиліття - естонська розвідка

Укрінформ
За оцінками Кремля, конфлікт із Північноатлантичним альянсом може статися у найближче десятиліття.

Реформа російської армії, ініційована главою міноборони РФ Сергієм Шойгу, зокрема, ставить за мету домінування в регіоні Балтійського моря. Як повідомляє ERR, про це йдеться у щорічнику Департаменту зовнішньої розвідки (VLA) Естонії, передає Укрінформ.

«Для Естонії реалізація реформи (армії РФ - ред.) означає значне збільшення російських військ на кордонах Естонії найближчими роками», - констатував департамент.

У щорічнику наголошується, що цілі російської військової реформи відображають бачення російського керівництва про ресурси, необхідні для ведення війни проти України та протистояння Заходу. «Ймовірно, у Кремлі оцінюють, що конфлікт із НАТО може статися у найближче десятиліття», - йдеться у повідомленні.

Метою Росії є військове домінування в регіоні Балтійського моря. Також VLA зазначає, що зміни, які відбуваються в ході реформи російської армії, ставлять у центр уваги реструктуризацію системи управління збройними силами.

Читайте також: Заяви Трампа щодо НАТО та Росії розділили Республіканську партію - The Hill

В естонській розвідці відзначають, що процес щодо запланованого збільшення чисельності військ до 2026 року з 1,15 млн до 1,5 млн, переформування 12 сухопутних і морських бригад у дивізії, а також створення десятків нових підрозділів, більших за полк у сухопутних військах, ВПС, ВМФ і ПДВ, уже розпочався. Проте «найбільшою проблемою є нестача контрактників та офіцерів, через що формування частин затягується».

У Департаменті зовнішньої розвідки Естонії наголосили, що хоча Росія планує посилити всі стратегічні напрями, пріоритет - Західний стратегічний напрям і Україна. «Кремль готується до багаторічної війни проти України, і для цього йому потрібні додаткові армії та армійські корпуси, для яких будуть додатково сформовані десятки нових підрозділів. Російське керівництво бачить необхідність повернутися до концепції масової армії, щоб продовжити війну проти України та бути готовим до можливого конфлікту з НАТО», - йдеться у щорічнику.

Другим пріоритетним напрямком є Фінляндія, де військова позиція Росії досі була мінімальною через нейтралітет країни. Після вступу Фінляндії до НАТО РФ планує посилити свої позиції тут, виходячи з необхідності захистити Санкт-Петербург.

Зростання військового потенціалу Росії неподалік Естонії, в Ленінградській та Псковській областях РФ, обумовлено в основному можливим переформуванням існуючих підрозділів у дивізії, констатують у VLA.

Департамент також підкреслив, що успіх військової реформи Росії багато в чому залежить від ходу війни в Україні. Якщо РФ вдасться реалізувати реформу, НАТО найближчим десятиліттям протистоятиме масова армія радянського зразка, яка, ймовірно, технологічно поступатиметься військам союзників практично у всьому, крім РЕБ і можливості завдання ударів великої дальності. Проте військовий потенціал цієї армії буде дуже значним через чисельність, вогневу міць (артилерія, безліч дешевих ударних дронів), військовий досвід і резерви.

У Департаменті зовнішньої розвідки Естонії констатували, що «відсіч можливого конвенційного нападу такої армії вимагатиме від Сил оборони та оборонної промисловості союзників (по НАТО - ред.) у рази більшої готовності, потужностей та запасів боєприпасів, ніж зараз».

Читайте також: Майбутнє України в НАТО: країни Веймарського трикутника ухвалили спільну заяву

«Підбиваючи підсумок, план збільшення ЗС Росії, з одного боку, дуже амбітний, особливо враховуючи дуже короткі терміни і економічну і демографічну ситуацію в Росії, але, з іншого боку, дуже небезпечний, оскільки войовничість і військовий потенціал Росії зростає, а мілітаризація суспільства поглиблюється, оскільки Кремль обрав шлях довгострокової конфронтації із Заходом», - зазначили VLA.

13 лютого Департамент зовнішньої розвідки Естонії опублікував чергову щорічну доповідь «Естонія в середовищі міжнародної безпеки 2024», в якій дано оцінку загроз зовнішній безпеці країни.

Як повідомляв Укрінформ, командувач Сил оборони Естонії Мартін Герем заявив, що для нападу на країни НАТО росіянам потрібно вивести з України 300 тисяч своїх солдатів. Також РФ знадобиться час на відновлення військ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-