Заяви Трампа щодо НАТО та Росії розділили Республіканську партію - The Hill

Заяви Трампа щодо НАТО та Росії розділили Республіканську партію - The Hill

Укрінформ
Заяви Дональда Трампа про те, що він заохочував би Росію нападати на членів НАТО, які не дотримуються виплат на оборону, викликали розбіжності між республіканцями, які прагнуть дотримуватись зобов'язань Америки в Альянсі, та тими, хто підтримує політика.

Про це повідомляє The Hill, передає Укрінформ. 

Як зазначається, деякі республіканці применшили значення висловлювань Трампа, які занепокоїли генсека НАТО та країни-члени Альянсу, водночас інші засудили заяви експрезидента.

«Це все сарказм. Йдеться про те, щоб вони (країни-члени НАТО – ред.) заплатили ціну. Ви знаєте, більшість з них цього не зробили», – сказав сенатор від республіканців Томмі Тубервіль про те, що Трамп «заохочуватиме» РФ робити «все, що вона захоче» з членами НАТО, які порушують зобов'язання щодо виділення 2% свого ВВП на оборонні витрати.

Водночас інші республіканці розкритикували Трампа. Зокрема сенатор-республіканець Джеймс Ленкфорд заявив, що «в жодному разі не згоден з тим», що США мають відвернутися від своїх союзників по Альянсу. «Це, по-перше, ніколи не робилося раніше, і не повинно робитися. Очевидно, що кожен має виконувати свої зобов'язання, але говорити, що ми дозволимо вас вбити, якщо ви цього не зробите, – це неправильний шлях», – наголосив він.

Сенаторка від Республіканської партії Джоні Ернст також виступила проти заяв Трампа. «Ми не повинні заохочувати нічого подібного. Очевидно, що європейці є нашими партнерами. Ми будемо продовжувати заохочувати їх робити внесок у НАТО та працювати краще», - сказала вона.

Читайте також: Трамп - корисний поплічник Путіна: Байден про скандальну заяву експрезидента США

Серед демократів також лунає критика на адресу Трампа. Сенаторка від демократів Джин Шахін наголосила, що можуть знадобитися додаткові запобіжні заходи, «оскільки ми не можемо дозволити собі президента, який ображає наших союзників і довіряє нашим ворогам».

Як повідомляв Укрінформ, колишній президент США Дональд Трамп, який хоче переобрання на другий термін, під час мітингу в суботу в Південній Кароліні заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади РФ на країни-члени альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.

Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь» після того, як Дональд Трамп запропонував Росії атакувати країни-члени, які, на його думку, не виконують свої фінансові зобов'язання.

Фото: Tom Williams/CQ Roll Call

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-