Глава Мюнхенської безпекової конференції не побачив нічого нового в заявах Трампа про НАТО

Глава Мюнхенської безпекової конференції не побачив нічого нового в заявах Трампа про НАТО

Укрінформ
Голова Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсген вважає, що останні заяви Дональда Трампа щодо НАТО вкладаються в його логіку відносин з Альянсом за часів його президентства.

Про це Гойсген заявив на пресконференції в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

Голова Мюнхенської безпекової конференції нагадав, що 2017 року Трамп вимагав від країн-членів підвищення видатків на оборону принаймні до 2% ВВП.

«Зараз він це підкреслив ще раз у притаманній йому манері», - зазначив дипломат, додавши, що цієї позиції Трамп дотримується вже кілька років.

Водночас після окупації Росією Криму про необхідність збільшення витрат на оборону говорять багато політиків і експертів.

«Ми всі маємо робити свій внесок у трансатлантичний альянс», - вважає Гойсген.

Він зауважив, що США витрачають на оборону 3,5% ВП, натомість у Німеччині до минулого року цей показник становив 1,4%. Тож дипломат вважає виправданими очікування США щодо виконання європейськими партнерами обіцянок, які вони дали на саміті НАТО в 2014 році.

Водночас Гойсген нагадав, що єдиний випадок застосування статті 5 Статуту НАТО був на заклик США після терактів 11 вересня 2001 року, і європейці прийшли на допомогу.

Голова MSC підтвердив, що міністр оборони США Ллойд Остін не зможе особисто взяти участь у конференції. Прибудуть у Мюнхен віцепрезидент США Камала Гарріс і глава Державного департаменту Ентоні Блінкен, велика група конгресменів від обох партій. Серед них представники колишньої адміністрації Трампа, зокрема Майк Помпео.

Учасники конференції обговорять, зокрема, майбутнє НАТО, безпеку в Європі та трансатлантичного простору, перспективи оборонної промисловості тощо.

Читайте також: Трамп - корисний поплічник Путіна: Байден про скандальну заяву експрезидента США

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади РФ на країни-члени Альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після цього наголосив, що НАТО не може бути військовим альянсом «а-ля карт». А глава НАТО Єнс Столтенберг відповів, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-