Суд у Нідерландах заборонив експорт запчастин для винищувачів F-35 до Ізраїлю

Суд у Нідерландах заборонив експорт запчастин для винищувачів F-35 до Ізраїлю

Укрінформ
Апеляційний суд Гааги зобов'язав уряд заблокувати експорт запчастин для винищувачів F-35 до Ізраїлю через побоювання, що вони можуть бути використані з порушенням міжнародного права.

Як повідомляє кореспондентка Укрінформу в Гаазі, таким чином суд скасував попереднє рішення та дав уряду семиденний термін для припинення постачання запчастин, які виробляють у США.

“Не можна заперечувати, що існує явний ризик, що експортовані частини F-35 будуть використані з серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права”, - оголосив суд.

Суд також зазначив, що атаки Ізраїлю вже призвели до великої кількості жертв серед цивільного населення. Тож Нідерланди відповідно до різних міжнародних правил та норм мають заборонити експорт товарів військового призначення, якщо існує ризик серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Агентство ООН звільнило чиновників, які могли бути причетними до атаки ХАМАС на Ізраїль

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2023 року в Нідерландах суд дозволив не призупиняти постачання запчастин для F-35 до Ізраїлю.

Обґрунтовуючи своє рішення, суд наголосив, що “ситуація в Газі дуже складна”, і що “уряд поки не дійшов висновку, що Ізраїль порушує міжнародне гуманітарне право”.

Позов було подано від імені гуманітарних організацій Oxfam Novib, PAX і The Rights Forum, які вимагали через суд негайно припинити постачання запчастин для F-35 в Ізраїль.

Фото: ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-