Дуда і Туск по-різному відреагували на погрози Трампа країнам НАТО

Дуда і Туск по-різному відреагували на погрози Трампа країнам НАТО

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда і глава польського уряду Дональд Туск та члени Ради міністрів РП по-різному відреагували на скандальну заяву Дональда Трампа про намір заохочувати Росію нападати на членів НАТО.

Про це вони написали в мережі X, передає Укрінформ.

Туск у своїх дописах в мережі X зауважив, що Дуда вважає Трампа людиною, яка дотримується слова. Очевидно, що ця вірність слову має стосуватись і фрази Трампа: «Я буду заохочувати Росію атакувати країни НАТО».

Відтак, додав Туск, ці слова Трампа треба обговорити під час зустрічі Дуди з членами уряду РП на так званій Кабінетній нараді, яку Дуда призначив на 13 лютого.

Критично щодо слів Трампа висловилися також інші члени уряду Туска. Зокрема, віцепрем’єр-міністр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш написав, що девіз НАТО «один за всіх, усі за одного» є конкретним зобов’язанням для всіх членів Альянсу.

«Підрив довіри до країн-членів означає послаблення всього Північноатлантичного альянсу. Жодна виборча кампанія не є приводом, аби грати з безпекою Альянсу», - наголосив Косіняк-Камиш.

Читайте також: Столтенберг жорстко відреагував на заяву Трампа щодо НАТО

Глава МВС Польщі Марцін Кєрвінський підкреслив, що Трамп прямо закликає віддати Європу Путіну.

«У його світі поняття Альянсу зводиться до торгу. Це той самий політик, про повернення якого до влади мріє PiS (Право і Справедливість) . Цікаво, чи прокоментує це якось президент Дуда?», - написав Кєрвінський.

Тим часом, як зазначив Дуда, союз Польщі і США має бути сильним, незалежно від того, хто зараз перебуває при владі в країнах.

«Я завжди так діяв, і буду діяти в цьому дусі, поважаючи всіх наших партнерів у США. Образа половини американської політичної сцени не служить ані нашим економічним інтересам, ані безпеці Польщі», - підкреслив Дуда.

Він додав, що Польща за останні вісім років веде мудру і далекоглядну політику, витрачаючи на оборону 4% ВВП, завдяки чому країна є і буде в безпеці.

Читайте також: «Такі заяви служать лише інтересам Путіна» - глава Євроради про погрози Трампа союзникам по НАТО

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп, який хоче переобрання на другий термін, заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади РФ на країни-члени Альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.

Як відомо, під час перебування Трампа президентом США в 2017-2021 роках він мав дружні відносини з президентом Дудою. Тогочасний глава Білого дому двічі відвідав Польщу - в 2017 та 2019 роках.

Натомість Туск віддавна критикує Трампа за його ставлення до ЄС, європейських союзників та ставлення до Росії.

Фото: European Council

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-