Євросоюз дав попередню оцінку президентським виборам в Азербайджані

Євросоюз дав попередню оцінку президентським виборам в Азербайджані

Заява
Укрінформ
Дострокові президентські вибори в Азербайджані були добре організовані, але відбулися в умовах обмеження фундаментальних свобод зібрань, висловлювання та медіа.

Про це йдеться у попередніх висновках ЄС щодо президентських виборів, що відбулися в Азербайджані 7 лютого, передає Укрінформ із посиланням на Європейську службу зовнішніх дій.

«Дострокові президентські вибори відбулися у Республіці Азербайджан 7 лютого. Це перші вибори, що були проведені на всій території Республіки Азербайджан. Президент Ільхам Алієв був переобраний на свій п’ятий термін в офісі», - йдеться у відповідній заяві речника ЄС.

Як зазначається, Європейський Союз взяв до уваги попередні спостереження та висновки Місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами, відповідно до яких вибори відбулися в умовах обмежень та за законами, які спрямовані на згортання фундаментальних прав та свобод, включаючи право на свободу зібрань, висловлювань та медіа.

«Хоча підготовка до виборів була належним чином організована, цей виборчий процес був позначений придушенням критичних голосів та відсутністю політичних альтернатив. День виборів пройшов спокійно і з дотриманням загального порядку, хоча спостерігачі повідомляли про широко поширені порушення обов’язкових процедур, нестачу прозорості та численні й серйозні порушення», - зауважив речник ЄС.

Читайте також: Зеленський привітав Алієва з переобранням президентом Азербайджану

Як зазначається у заяві, Європейський Союз ще раз підтверджує свої очікування, що влада Азербайджану візьме до уваги та виконає рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ стосовно цих, а також попередніх виборів. ЄС продовжує свій діалог та співробітництво з Азербайджаном, включаючи такі сфери як вдосконалення системи управління, права людини та верховенство права, що відповідає інтересам народу Азербайджану.

Як повідомляв Укрінформ, 7 лютого в Азербайджані завершилося голосування на позачергових виборах президента. За даними ЦВК Азербайджану, президент країни Ільхам Алієв набрав понад 90% голосів.

Востаннє вибори президента Азербайджану проводили 11 квітня 2018 року, замість 17 жовтня. Вони також були позачерговими. Перемогу на виборах здобув Алієв з 86,53% голосів. Він керує Азербайджаном з 2003 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-