Верховний комісар ООН заявив про можливі ознаки воєнного злочину в діях армії Ізраїлю

Верховний комісар ООН заявив про можливі ознаки воєнного злочину в діях армії Ізраїлю

Укрінформ
Спроба Ізраїлю створити «буферну зону» з Газою може становити воєнний злочин, заявив у четвер Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк.

Як передає Укрінформ, про це він заявив у короткому відеозверненні, розміщеному на сторінці Ради з прав людини в соцмержі Х.

За словами Тюрка, Армія оборони Ізраїлю, знищує всі будівлі в секторі Гази в радіусі кілометра від огорожі між Ізраїлем та Газою, і «зачищає територію» для досягнення цієї мети.

«Масштабне знищення майна, не виправдане військовою необхідністю і здійснюване незаконно і безглуздо, прирівнюється до воєнного злочину», – вважає Верховний комісар ООН із прав людини.

Ізраїль не надав переконливих причин для такого масштабного руйнування цивільної інфраструктури, додав Тюрк.

Читайте також: Саудівська Аравія назвала умови визнання Ізраїлю

На його думку, руйнування можуть бути спрямовані на те, щоб унеможливити повернення цивільного населення, тобто на насильницьке переміщення цивільних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2023 року палестинське ісламістське угруповання ХАМАС скоїло напад на Ізраїль. Бойовики прорвалися на територію країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару.

Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення. Близько 1200 людей в Ізраїлі були вбиті. Ще близько 240 осіб були викрадені.

У листопаді під час кількаденного перемир’я між Ізраїлем та бойовиками ХАМАС повернуто з полону 110 заручників.

Читайте також: Ізраїль не погодиться на умови ХАМАС щодо постійного припинення вогню - ЗМІ

Речниця Сил оборони Ізраїлю Маша Міхельсон у коментарі Укрінформу заявила, що ХАМАС утримує в Газі 136 осіб як заручників.

1 лютого 2024 року стало відомо, що Глава ізраїльської спецслужби Моссад Давид Барнеа представив військовому кабінету план з дев'яти пунктів потенційної угоди про звільнення заручників. Вона може передбачати звільнення всіх 136 полонених, які все ще утримуються в Газі, у кілька етапів.

Водночас кількість палестинських ув'язнених в ізраїльських в'язницях, які підлягають звільненню, ще не визначена. Ізраїль готовий відпустити велику кількість правопорушників, щоб утримувати у в'язниці більш серйозних злочинців, у той час як ХАМАС наполягає на звільненні "кваліфікованих" ув'язнених.

8 січня ізраїльська влада звільнила 71 палестинця, затриманого під час військової операції у секторі Гази, серед них 19 жінок.

Фото: unhcr.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-