ЄС має виконати свої зобов’язання щодо термінової військової допомоги для України - Мішель

ЄС має виконати свої зобов’язання щодо термінової військової допомоги для України - Мішель

Укрінформ
Євросоюз усвідомлює, що Україна терміново потребує більше зброї й боєприпасів для протистояння російській агресії, тож має виконати власні зобов’язання, тому числі, обіцянки поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів.

Про це у вівторок у Страсбурзі на сесії Європейського парламенту під час ключових дебатів щодо результатів спеціального європейського саміту від 1-го лютого заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже важлива тема для наступних місяців, - це військова підтримка України. Ми всі розуміємо, і мали поглиблені дебати навколо цієї теми, що це є терміновою справою – підтримати Україну більшою кількістю зброї, боєприпасів та оборонних систем. Ми пообіцяли Україні доставити більше боєприпасів – 1 мільйон снарядів - і ми маємо виконати цю фундаментальну обіцянку, яку ми всі разом зробити у складі Європейської ради», - заявив Шарль Мішель.

Він також наголосив на необхідності реформувати такий спільний міждержавний інструмент як Європейський фонд миру, який вже активно використовувався для допомоги Україні.

«Ми відчуваємо необхідність реформувати цей механізм на основі пропозицій, що були представлені на стіл (переговорів) Високим представником ЄС. Ми вирішили досягти у цьому більшого прогресу. Ймовірно, це потребуватиме більшої кількості грошей та інвестицій, щоб досягти більшого прогресу у спільному замовленні, щоб більше підтримати нашу європейську оборону, з одного боку, а з іншого – щоб бути більш ефективними та швидкими у нашій підтримці для України», - наголосив президент Європейської ради.

Він нагадав також, що лідери країн ЄС розглянули ще одну тему, яка не раз обговорювалася, у тому числі, в стінах Європейського парламенту. Це - використання заморожених російських фінансових ресурсів в інтересах відновлення України.

«Лідери ЄС досягли суттєвого прогресу у розгляді цього питання та доручили міністрам фінансів продовжити та завершити роботу у цій важливій темі. Ми не маємо здаватися, ми маємо зробити все можливе, щоб не дозволити Росії обминати наші санкції», - додав Шарль Мішель.

Читайте також: США планують подвоїти виробництво артснарядів для потреб України

Як повідомлялося, 1 лютого спеціальна Європейська рада прийняла політичне рішення створити Український фонд в розмірі 50 мільярдів євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, для негайної бюджетної підтримки України та для підтримки процесів її відновлення й відбудови.

У березні 2023 року Європейська рада за ініціативою Литви вийшла з ініціативою поставити в Україну 1 мільйон снарядів протягом року. Реалізація цієї пропозиції виявила «вузькі місця» в європейській оборонній промисловості, тож, за даними Високого представника ЄС, до кінця березня 2024 року Україна зможе отримати майже 520 тисяч снарядів - 52% від зобов’язання. Але до кінця року ЄС поставить Україні ще понад 600 тисяч боєприпасів, тобто Україна отримує значно більше 1 мільйона снарядів західного зразка.

Високий представник ЄС запропонував також створити фонд військової допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки (по 5 мільярдів євро на рік). Ці кошти мають бути використані як для компенсації країнам-членам прямих поставок озброєння для України, так і для прискорення європейської оборонної промисловості, для підтримання європейської безпеки та для забезпечення України необхідною кількістю зброї та боєприпасів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-