Гутерреш доручив ексглаві МЗС Франції перевірку щодо Агентства ООН у справах палестинських біженців

Гутерреш доручив ексглаві МЗС Франції перевірку щодо Агентства ООН у справах палестинських біженців

Укрінформ
Генсек ООН призначив ексміністерку закордонних справ Франції Катрін Колонну керівницею незалежної групи з перевірки Агентства у справах палестинських біженців і організації робіт на Близькому Сході (UNRWA), співробітників якого підозрюють у співпраці з ХАМАС.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві Антоніу Гутерреша, поширеній у понеділок.

Зазначається, що групу створено після консультацій з генеральним комісаром UNRWA Філіпом Лаццаріні. Вона «має оцінити, чи робить агентство все, що в його силах, для забезпечення нейтралітету й реагування на звинувачення в серйозних порушеннях, коли такі з'являтимуться».

Катрін Колонна співпрацюватиме з трьома дослідницькими організаціями: Інститутом Рауля Валленберга у Швеції, Інститутом Крістіана Міхельсена в Норвегії та Данським інститутом з прав людини.

Група розпочне роботу 14 лютого і, як очікується, подасть проміжний звіт генеральному секретареві наприкінці березня, а остаточна доповідь має бути завершена до кінця квітня.

Читайте також: Боррель застеріг від припинення фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Експерти групи мають, зокрема, визначити, механізми та процедури, що застосовуються агентством для забезпечення нейтральності та реагування на звинувачення в порушенні цього принципу, а також виробити відповідні рекомендації UNRWA.

Ця незалежна зовнішня перевірка здійснюватиметься паралельно з розслідуванням, яке проводить Управління служб внутрішнього нагляду ООН за звинуваченнями в причетності 12 співробітників UNRWA до нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Гутерреш у заяві наголосив, що співпраця ізраїльської влади, яка висунула ці звинувачення, матиме вирішальне значення для успіху розслідування.

Читайте також: Ізраїль вимагає припинити роботу агентства ООН у Газі

Як повідомляв Укрінформ, близько двох десятків країн призупинили фінансування UNRWA на час розслідування. Серед них – США, Велика Британія, Нідерланди, Італія, Німеччина, Австралія, Швейцарія.

Раніше Гутерреш закликав низку країн-донорів відновити фінансування UNRWA після інформації про причетність окремих його співробітників до дій ХАМАС. Також він зазначив, що агентство проводить внутрішнє розслідування, й винуватці будуть притягнуті до відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-