Боррель застеріг від припинення фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Боррель застеріг від припинення фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель застеріг від припинення донорського фінансування UNRWA - Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході.

Його застереження з’явилося на тлі звинувачень кількох працівників цього агентства у звірячому нападі ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня минулого року, оскільки такий розвиток означав би гуманітарну катастрофу для мільйонів людей у Газі та в сусідніх із Палестиною країнах. Про це високий представник ЄС написав у власному блозі, повний текст якого оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Проблема майбутнього фінансування UNRWA (виникла) після звинувачень від Ізраїлю, що принаймні 12 працівників цього агентства брали участь у звірячій атаці ХАМАС 7 жовтня 2023 року. Звинувачення проти персоналу UNRWA є серйозними, і ніхто не має уникнути покарання… Хоча емоції навколо призупинення його фінансування є зрозумілими. Політично відповідальним було б піднятися над емоціями та зважити на наслідки. Припинення фінансування UNRWA могло б бути непропорційним та небезпечним», - вважає Боррель.

Він нагадав, що в UNRWA негайно відреагували на звинувачення та зупинили контракти з причетним до атак персоналом. В ООН продовжується внутрішнє розслідування цих подій.

Високий представник ЄС висловив переконання, що ці внутрішні процедури ООН супроводжуватимуться незалежним зовнішнім розслідуванням, яке буде проведено перед наступним платежем, що його Єврокомісія має перерахувати цьому Агентству ООН наприкінці місяця.

Читайте також: Заступник генсека ООН закликає відновити фінансування Агентства у справах палестинських біженців

Боррель зазначив, що декілька важливих донорів UNRWA дійсно припинили фінансування після появи згаданих звинувачень, що супроводжувалося сплеском непорозумінь та дезінформації. Де факто, ані Європейська комісія, ані такі країни, як Німеччина й Франція, не припиняли свої внески, а деякі європейські країни навіть збільшили обсяги такого фінансування. Керівник UNRWA Філіппе Лазаріні та Координатор ООН по Газі пані Сіґрід Кааґ отримали запрошення взяти участь у наступній Раді міністрів закордонних справ ЄС 12 лютого.

Високий представник ЄС наголосив, що UNRWA залишається незамінним у забезпеченні життя палестинців. У Газі працюють близько 13 тисяч співробітників цього агентства, які самі є жертвами гуманітарної трагедії. Але вони продовжують доставляти продовольство, воду та медикаменти для 1,1 мільйона людей, що страждають від катастрофічного голоду та спалахів інфекції. Вони надають притулок для майже 1 мільйона переміщених осіб у більш ніж 150-ти надзвичайних центрах, здійснюють близько 23 тисяч медичних консультацій щодня.

Боррель акцентував, що персонал UNRWA відіграє важливу роль у діяльності інших агенцій ООН, зокрема, Всесвітньої продовольчої програми (WFP) та Офісу з координації гуманітарної допомоги (OCHA), які не будуть здатними надавати допомогу людям в Газі без інфраструктури та персоналу UNRWA. Це агентство також забезпечує базові послуги, такі як медичне обслуговування та освіта, для 5,6 мільйона палестинських біженців на Західному березі (включаючи Східний Єрусалим), в Йорданії, Лівані та у Сирії. Там працюють близько 30 тисяч співробітників UNRWA - переважно вчителі та медики. Вони надають освіту для 250 тисяч дітей та медичну допомогу для майже 2 мільйонів пацієнтів, доставляють продовольство для 900 тисяч нужденних людей.

Читайте також: ХАМАС вивчає пропозицію про перемир’я у секторі Гази

«Станом на сьогодні, фонди, виплата яких була призупинена, дорівнюють більше 440 мільйонів доларів США, що становить близько половини очікуваних надходжень для агентства у 2024 році. Це піддає ризику саме його існування. Якщо UNRWA припинить або скоротить свої послуги, що може статися вже наприкінці лютого, це значно посилить гуманітарну кризу, що триває. Життя сотень тисяч палестинців, і не лише в Газі, буде поставлене під питання…. Тиск на агентство не усуне проблему палестинських біженців, а лише погіршить її», - наголосив високий представник ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Ізраїлю вимагає припинити діяльність UNRWA у Газі, після виявлення участі співробітників цього Агентства ООН у терористичному нападі бойовиків ХАМАС на Ізраїль у жовтні минулого року. США та низка інших держав оголосили про припинення фінансування UNRWA.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-