Заступник генсека ООН закликає відновити фінансування Агентства у справах палестинських біженців

Заступник генсека ООН закликає відновити фінансування Агентства у справах палестинських біженців

Укрінформ
Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Матін ГРіффітс закликав країни, які призупинили фінансування Агентства у справах палестинських біженців і організації робіт на Близькому Сході (UNRWA), скасувати свої рішення.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у середу на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації на Близькому Сході.

«Говорячи прямо і просто: наше гуманітарне реагування на окупованій палестинській території повністю залежить від адекватного фінансування і функціонування UNRWA» , - сказав він.

За його словами, агентство ООН відіграє «незамінну роль» у питаннях розподілу, складування, логістики та збереження людських ресурсів у регіоні.

«Рішення про відкликання коштів для UNRWA мають бути скасовані», - сказав Гріффітс.

Заступник постпреда Ізраїлю при ООН Бретт Джонатан Міллер, підкреслив на засіданні РБ, що 7 жовтня терористичне угрупування реалізувало свій план геноциду, але Рада Безпеки не засудила цього.

За його словами, країна-жертва знову стикається з неправдивими звинуваченнями. На відміну від ХАМАС, Ізраїль прагне дотримуватися закону й демонструвати гуманність, тоді як зневага до закону з боку ХАМАС ніколи не є частиною дискусій, додав він.

Заступник постпреда вказав, що робляться спроби спотворити рішення, оголошені Міжнародним судом ООН стосовно Ізраїлю.

Міллер привітав рішення країн-донорів призупинити фінансування UNRWA через причетність деяких його співробітників до нападів на Ізраїль 7 жовтня і закликав до проведення повного розслідування діяльності агентства.

Рада Безпеки вкотре збирається для обговорення ситуації на Близькому Сході, але досі не може засудити напади ХАМАС 7 жовтня, наголосив дипломат. «Доки цього не станеться, Рада Безпеки не виконуватиме свої обов'язки, залишаючи жертв терору напризволяще», – зазначив він.

Читайте також: Конвенція про фінансування тероризму: Суд ООН відхилив більшість претензій України до РФ

Постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд зауважила, що рішення Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи відповідає переконанням її делегації в тому, що Ізраїль має право захищатися. Водночас важливим є те, як він це робить. Усі операції мають здійснюватися з дотриманням міжнародного гуманітарного права, підкреслила вона.

«Ми повинні бути чесними щодо того, чого суд не ухвалював, а саме – стосовно припинення вогню», – сказала вона. Суд також не визнав, що Ізраїль порушив Конвенцію про геноцид, додала вона.

З приводу призупинення підтримки UNRWA вона зазначила, що США давно є провідним донором агентства, і розслідування дій деяких його співробітників має бути ретельним і швидким для того, щоб відновити довіру донорів.

«Призупинення фінансування було не каральним заходом, а тривожним дзвінком», – підкреслила вона, додавши, що UNRWA має забезпечити «фундаментальні зміни, щоб це більше не повторилося».

За її словами, після досягнення миру важливо реалізувати рішення про співіснування двох держав – Ізраїлю та Палестини.

«Усі разом візьмімо на себе зобов'язання зробити це бачення реальністю», – додала Томас-Грінфілд.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш провів зустрічі з представниками країн, які призупинили фінансування UNRWA через причетність співробітників агентства до нападу ХАМАС на Ізраїль.

Раніше Гутерреш закликав низку країн-донорів відновити фінансування. Також він зазначив, що здійснюється розслідування, і винуватці будуть притягнуті до відповідальності.

Близько двох десятків країн призупинили фінансування UNRWA на час розслідування. Найбільшими донорами є США, Німеччина, ЄС, Швеція, Норвегія, Японія, Франція, Саудівська Аравія, Швейцарія, Туреччина.

Росія, яка засуджує рішення про призупинення фінансування агентства, майже не виділяє на нього коштів.

У минулу п’ятницю Міжнародний суд ООН ухвалив, що Ізраїль має вжити всіх необхідних заходів для запобігання актам геноциду в Газі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-