Ключову роль у переконуванні Орбана відіграли лідери Італії та Франції - Politico

Ключову роль у переконуванні Орбана відіграли лідери Італії та Франції - Politico

Укрінформ
Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні та президент Франції Еммануель Макрон протягом останніх тижнів готували ґрунт, щоб переконати прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не блокувати пакет фінансової допомоги Україні у 50 мільярдів євро.

Про це пише Politico з посиланням на джерела, передає Укрінформ.

За інформацією видання, Мелоні кілька місяців тому почала налагоджувати контакти з оточенням Орбана, а у середу, 31 січня, делегації допізна працювали для пошуку компромісу.

Цього тижня прем’єр-міністр Італії також говорила з угорським колегою телефоном, зустрічалася з ним у Брюсселі перед самітом та знову – вранці 1 лютого, перед засіданням Європейської ради.

"Вона декілька разів намагалася стати мостом, і складається враження, що цього разу це спрацювало", – сказав один з європейських дипломатів.

Читайте також: Туск про рішення ЄС щодо допомоги Україні: Орбана вдалось «переконати»

Президент Франції також відіграв ключову роль у цих переговорах, пише видання. Як зазначається, Макрон активно спілкувався з Орбаном впродовж останніх тижнів.

"Він ніколи не хотів протистояти Орбану, а радше залучити його до колективу. Це підхід, який сьогодні приносить свої плоди", – сказало Politico джерело, наближене до президента Франції.

Ці дії дали змогу голові Євроради Шарлю Мішелю "дуже швидко" оголосити про домовленість лідерів ЄС щодо 50 мільярдів євро для України, йдеться у публікації.

Читайте також: Орбан у справі України «залишився сам на полі бою» - Туск

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого лідери країн ЄС домовилися про створення в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки фонду фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро.

Голова польського уряду Дональд Туск зазначив, що прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана вдалося “переконати” щодо голосування за надання Україні 50 млрд євро у 2024-2027 роках.

Раніше Туск зазначив, що лідери ЄС втомлені від позиції Орбана, який веде свою гру, спрямовану проти України.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-