У Хорватії журналісти вийшли на протест - обурені можливою забороною кримінальних розслідувань

У Хорватії журналісти вийшли на протест - обурені можливою забороною кримінальних розслідувань

Укрінформ
Сотні журналістів протестували у середу в столиці Хорватії місті Загребі проти запропонованого урядом законопроєкту, який, на думку працівників ЗМІ, забороняє їм повідомляти деталі кримінальних розслідувань.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Barron`s із посиланням на AFP.

Зазначається, що працівники хорватських ЗМІ вже кілька тижнів виступають проти цього законопроєкту, стверджуючи, що він є спробою "придушити" медіа.

Парламент Хорватії розглядає законопроєкт з початку січня. Документ рекомендує позбавляти волі на строк до трьох років тих, хто розголошує інформацію про "слідчі або доказові дії".

Уряд стверджує, що у нововведеннях не згадуються журналісти, і вони направлені на судових чиновників, поліцію, адвокатів і свідків. Проте працівники медіа вважають, що законопроєкт "придушить" їхні ЗМІ та зменшить обсяг інформації, яку надають викривачі, що ускладнить викриття корупції та суспільних проблем. Уряд країни такі звинувачення відкидає.

"Це акт державної агресії проти суспільних інтересів", – заявив Хрвоє Зовко, очільник Хорватської асоціації журналістів.

Під час мітингу в центрі Загреба демонстранти розмахували плакатами, зокрема, із написом "Немає джерел – немає політичних проблем".

Читайте також: Новини не виходили годину: у Нідерландах страйкували журналісти через невдоволення колдоговором

Десятки медійників також протестували у другому за величиною місті країни Спліті.

Водночас напередодні протесту журналістів влада оголосила про внесення поправки до законопроєкту, заявивши, що особа, яка публікує інформацію, що становить "переважно суспільний інтерес", не буде піддаватися переслідуванню.

Як повідомлялося, 25 січня у Словаччині тисячі людей по всій країні протестували проти плану прем'єр-міністра Роберта Фіцо внести зміни до Кримінального кодексу та ліквідувати національну прокуратуру.

Фото: Index

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-