Президентка Бундестагу назвала ганьбою прояви антисемітизму в Німеччині

Президентка Бундестагу назвала ганьбою прояви антисемітизму в Німеччині

Укрінформ
Президентка Бундестагу Бербель Бас назвала антисемітизм проблемою сучасності, а його прояви у Німеччині - ганьбою.

Про це вона заявила під час вшанування пам’яті жертв націонал-соціалізму 31 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Німці вбили шість мільйонів євреїв (під час Другої світової війни - ред.). Ми довго сподівалися, що наступні покоління з цим знанням мали би мати імунітет проти антисемітизму. На жаль, сьогодні очевидно, що це не так... Це не лише проблема минулого. Антисемітизм – проблема сучасності», - сказала Бас.

За її словами, після терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня минулого року проявів ненависті, насильства щодо євреїв значно побільшало у Німеччині. Вона навела дані: з 7 жовтня скоєно понад 2000 антисемітських злочинів, тобто мало не щогодини скоюється один такий злочин.

«Цей спалах антисемітизму є ганьбою для нашої країни. Ми солідарні з євреями. І піднімаємо голос проти будь-якої ненависті до євреїв!» - заявила Бас.

Вона подякувала сотням тисяч людей, який виходили останніми днями на демонстрації проти правих сил і за демократію.

Президентка Бундестагу наголосила на необхідності постійно відроджувати пам'ять про Голокост, поширювати інформацію серед молоді, покращувати політичну освіту, спрямовану проти антисемітизму, расизму та людиноненависництва, посилювати толерантність та не допускати проявів ненависті у повсякденному житті.

«Ніколи знову!» було, є і залишається завданням для всього нашого суспільства. Всі можуть і повинні сприяти цьому… Ми мусимо знову й знову усвідомлювати цю відповідальність», - підкреслила спікер парламенту.

Читайте також: Німеччина обіцяє боротися як із антисемітизмом, так і з антимусульманськими настроями

Під час заходів у будівлі Рейхстагу виступила Ева Сепеші, яка пережила Голокост і була визволена Червоною армією з концтабору Аушвіц-Біркенау; у той час їй було 12 років. Перед присутніми на урочистостях також виступив Марсель Райф - нащадок тих, хто пережив Голокост.

У Годині пам’яті взяли участь федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент Бундесрату Мануела Швезіг, канцлер Олаф Шольц, представники інших конституційних органів.

День пам’яті жертв націонал-соціалізму був заснований у 1996 році. Щороку в Бундестазі відбувається Година пам’яті з нагоди річниці визволення солдатами Червоної Армії барнців концентраційного табору Аушвіц-Біркенау 27 січня 1945 року.

Цьогоріч Година пам’яті присвячена також жертвам Голокосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-