На Заході стали слухати популістів, бо вони пропонують «прості» рішення - експертка

На Заході стали слухати популістів, бо вони пропонують «прості» рішення - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Популісти в країнах Заходу мають певну підтримку, оскільки в атмосфері загальної невизначеності і страху пропонують так звані прості рішення, не замислюючись над шляхами їх реалізації.

На цьому наголосила в інтерв’ю Укрінформу британський експерт з питань стратегічних комунікацій, наукова співробітниця кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона доктор Джейд Макглінн.

«У більшості європейських країн люди відчувають загрозу і значний ризик того, що життя та безпека, до яких ми звикли, не триватимуть вічно. Навіть у Великій Британії, де Україна має велику підтримку, люди відчувають, що політики не говорять їм усієї правди про серйозність ситуації, і це викликає певну паніку. І ось люди просто хочуть, щоб війна припинилася, і тому стають більш уразливими до популізму, коли їм кажуть, що є прості відповіді, наприклад, «ми можемо просто змусити Україну домовлятися», - каже експерт.

Вона додала, що при цьому популісти не зможуть пояснити виборцям, як саме планують досягти мети.

У цьому зв'язку, на переконання Макглінн, більш демократичні лідери мають чесно доводити до населення екзистенційну загрозу, яку становить Росія для євроатлантичної архітектури безпеки, в якій вони прожили все життя.

Але, на думку експерта, «може статися, що коли всі це усвідомлять, буде вже надто пізно», тож вона закликає лідерів якнайшвидше розпочати цю відверту дискусію.

Читайте також: Захід помиляється щодо раціоналізму Путіна - британська експертка

«Допоки ця розмова не відбудеться, у громадськості не буде достатнього розуміння, чому нам доведеться витрачати стільки грошей на озброєння і навіщо воно нам треба. Ми досі покладалися на те, що українці самі відстоюватимуть свою свободу, але це не тільки ваша справа. Це стосується також і нашої власної безпеки. Тож час нам самим навести правильні аргументи», - підкреслила дослідниця.

З огляду на зміни політичного ландшафту за океаном та можливі зсуви у глобальній стратегії США, Європі, на думку експерта, треба «подорослішати, як би жорстко це не звучало».

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що союзники по НАТО та країни ЄС мають наростити фінансову підтримку України, щоб допомогти в її боротьбі проти російського вторгнення у критично важливі часи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-