Захід помиляється щодо раціоналізму Путіна - британська експертка

Захід помиляється щодо раціоналізму Путіна - британська експертка

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін дбає про власні ресурси, проте у війні проти України ним керує не раціоналізм, а специфічна ідеологія, чого можуть не розуміти на Заході.

Таку думку висловила в інтерв’ю Укрінформу британська дослідниця російської пропаганди, наукова співробітниця кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона доктор Джейд Макглінн.

«Люди хочуть вірити, що він (Путін – ред.) насправді прагматик. У певному сенсі Захід помиляється, припускаючи, що всі навколо є виключно раціональними і що зараз ми перебуваємо в постідеологічному світі, де людей хвилюють тільки гроші і в них немає жодних рушійних ідей, мотивів чи цілей. Тут Захід помиляється щодо Росії. Хоча, звісно, Путін і еліта дбають про свої ресурси, але за цим всім також стоїть ще й специфічна ідеологія», - вважає Макглінн.

Читайте також: Зеленський вважає, що Шольц останнім часом більше зрозумів про Путіна та загрози від Росії

Коментуючи цілеспрямовану кампанію з просування у західних ЗМІ ідеї про те, що РФ нібито посилає обережні сигнали щодо готовності до переговорів з Україною, експерт заявила, що дії РФ і заяви Путіна прямо суперечать цим припущенням.

«Іноді здається, що ті експерти по Росії не вміють читати російською. Адже днями він досить відверто розповів про свої наміри подальшого завоювання. Він взагалі не приховує своїх імперіалістичних цілей. Ви, напевно, читали про оту історичну єдність росіян і українців? Це все у відкритому доступі. Тож теза з The New York Times про те, що Путін посилає якісь тихі сигнали (у той час як дуже гучно бомбить міста), походить від тієї групи людей, які вважають Росію великою державою, Крим – по суті, російським», - пояснила дослідниця.

За її словами, ця група людей вірять у російську тезу, що деокупація Криму військовим шляхом сприйметься Росією як перехід «червоної лінії».

«Але скільки вже російських «червоних ліній» було перейдено, а потім нічого не сталося? (…) Тому я думаю, що ті, хто поширює такі тези, просто хоче вірити, що з Путіним все ще можна якось домовитися», - заявила Макглінн.

Читайте також: Путін дозволив «ключовим підприємствам» приховувати інформацію про роботу

Зауваживши, що Україна глибоко вбудована в історичні наративи РФ, вона відзначила елемент, який Захід, на її думку, не помічає: «У цій війні йдеться про боротьбу за щось набагато більше, ніж просто частина території, навіть набагато більше, ніж народ. Йдеться про боротьбу за Україну як за ідею і за те, щоб Україна була вільною, щоб вона була суверенною, іноді, можливо, приймала неправильні рішення, але це будуть рішення України».

Як повідомлялося, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що у президента Росії Володимира Путіна немає шансів реалізувати глобальні плани щодо захоплення України та взяття під контроль країн колишнього Радянського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-