Кремль використовує «закон про іноагентів» для придушення критики режиму Путіна - речник ЄС

Кремль використовує «закон про іноагентів» для придушення критики режиму Путіна - речник ЄС

Укрінформ
Росія використовує своє законодавство про «іноземних агентів» для придушення будь-якої критики та громадянських свобод в країні.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«П’ятниця є для росіян днем репресій, оскільки саме у цей день російська влада оголошує оновлення до списку так званих «іноземних агентів». Росія використовує своє законодавство про «іноземних агентів» для полювання на відьом серед власних громадян та спрямовує його проти тих, хто критикує режим, визначаючи їх як зрадників», - сказав Стано.

За його словами, з 2022 року завдяки цьому законодавству Росія вже багато разів порушувала власні зобов’язання та міжнародне право, зокрема стосовно дотримання прав людини та гарантування фундаментальних свобод для власних громадян.

Читайте також: Росія оголосила «іноагентом» письменника Бориса Акуніна

«763 – стільки людей, організацій та видань нині оголошені іноземними агентами», - зазначив речник ЄС.

Він нагадав, що нещодавно до цього переліку кремлівська влада додала незалежну журналістку та редакторку онлайн-видання «Верстка» Лолу Тагаєву. До цього ж списку потрапив відомий письменник Борис Акунін за відкриту незгоду зі злочинною агресією Росії проти України. Перед цим Кремль скористався цим ганебним законом, щоб закрити поважну організацію «Меморіал», лауреата Нобелівської премії, яка проливала світло на темне минуле сталінської Росії та захищала права людини у сьогоднішній путінській Росії.

«Ці так звані «іноземні агенти» та жертви репресивного законодавства мають нашу підтримку й солідарність. Європейський Союз буде продовжувати підтримувати російське громадянське суспільство, правозахисників та незалежні медіа як в Росії, так і за її межами», - додав Стано.

Читайте також: У Росії «іноагентами» визнали автора «Масяні» та богослова Кураєва

Як повідомляв Укрінформ, закон про "іноземних агентів" з'явився в Росії у 2012 році. Він дозволив визнавати "іноагентами" некомерційні організації, які отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю.

Згодом цей статус поширився на ЗМІ та на фізичних осіб – навіть тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Це "законодавство" широко використовується Кремлем для утисків, залякування та репресій проти будь-яких людей, що висловлюють критику на адресу путінської режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-