Бельгія очікує колективного рішення країн Заходу щодо конфіскації активів РФ

Бельгія очікує колективного рішення країн Заходу щодо конфіскації активів РФ

Укрінформ
Країни Заходу мають ухвалити колективне рішення щодо конфіскації заморожених російських активів, більшість яких зберігаються у брюссельському розрахунковому центрі Euroclear.

Про це заявив посол Бельгії у США Жан-Артур Режибо, передає Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

"Хтось повинен сплатити усі збитки, завдані Україні, і очевидна відповідальність за це лежить на РФ", - зазначив Режибо.

Але, за його словами, Бельгія не повинна самостійно вирішувати таке питання.

Дискусії в ЄС наразі зосереджені на впровадженні податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених активів центрального банку РФ. Але навіть цей варіант просувається повільно, оскільки деякі члени ЄС та Європейський центральний банк стурбовані його потенційним впливом на стабільність євро.

Читайте також: ЄС близький до рішення щодо заморожених російських активів - Боррель

Цього тижня комітет Сенату США з міжнародних відносин має проголосувати за законопроєкт, що дозволить президенту Байдену конфіскувати активи та використати їх для фінансування відбудови України.

Аналогічний закон уже ухвалено комітетом Палати представників із закордонних справ. Представники адміністрації Байдена активно взаємодіють з європейськими колегами щодо того, чи слід країнам "Групи семи" одразу конфіскувати активи, а не просто залишати їх замороженими або оподатковувати непередбачені прибутки, отримані від управління ними.

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація США офіційно підтвердила переговори із союзниками й партнерами щодо можливості конфіскації заморожених активів РФ для їх залучення до відбудови України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що головним ресурсом для відновлення має стати конфіскація російських активів на Заході. Зараз триває робота над тим, аби втілити це в життя вже наступного року. Йдеться про 300 млрд дол. зовнішніх валютних резервів РФ.

Читайте також: США з партнерами продовжують роботу задля арешту заморожених активів РФ - Держдеп

За повідомленням NYT, адміністрація президента США негласно підтримує конфіскацію заморожених активів російського центробанку та розпочала термінові обговорення із союзниками щодо використання коштів для допомоги Україні.

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела у Москві писало, що Росія готується до судового оскарження будь-яких кроків США та ЄС щодо конфіскації заморожених активів на користь України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-